Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Barry Baltus in het gezelschap van de Nederlander Jarno Janssen, Team Manager van NTS, en van Hafizh Syahrin, zijn Maleisische teamgenoot.

Zelos

  • A la Une
Namur  / Namur

Door Benoît Noël

HET ANDERE KINDJE VAN FREDDY TACHENY

Zélos. Een naam die klinkt als een klok. De naam van de Griekse god van de wedijver, de rivaliteit, de competitie. De naam van die god vinden we terug in “zeloot”. Freddy Tacheny, gewezen algemeen directeur van RTL Belgique, een zender die hij als ‘zijn kind’ beschouwde, heeft die ‘klinkende naam’ gegeven aan de onderneming die hij een tiental jaar geleden oprichtte en die nu in Namen is gevestigd.

 


Barry Baltus en Freddy Tacheny

Freddy Tacheny, die volgend jaar zestig wordt, is dus nog altijd even begeesterd door communicatie en sport. Bovendien heeft hij zijn zin voor uitdagingen niet verloren.


Zelos telt een vijftiental bedienden. Veelzijdige mensen die de loopbaan van motor- en autocoureurs begeleiden, sportevenementen organiseren, TV-rechten beheren, clubs en federaties adviseren inzake beheer en marketing, een reclame-regie hebben …

Concreet gesproken bezit Zelos de TV-rechten voor de Grote Prijzen voor snelheidswedstrijden met motoren (Moto3, Moto2 en MotoGP) die door de RTBF worden uitgezonden. Het is ook Zelos dat instaat voor de communicatie en de commercialisering van het Circuit Jules Tacheny in Mettet, dat trots de naam draagt van zijn vader, een gewezen groot motorrenner die in 1984 op zijn 77e is overleden.

In het basketbal, ten slotte, begeleiden de financiële, marketing en juridische deskundigen van Zelos de Sharks d’Antibes (een Franse Pro B-club) bij management en beheer.

Een veelzijdige firma, zoals we schreven. Met op de eerste plaats de motorsporten via de Superbiker-organisatie uit Mettet en het beheer van de loopbaan van de jonge Barry Baltus in Moto2, van Xavier Siméon voor het wereldkampioenschap endurance en van de aan paraplegie lijdende autocoureur Nigel Bailly, die als lid van een 100 % handisport-renstal staat ingeschreven voor de 24 uur van Le Mans.

Barry heeft een contract van twee jaar bij een Nederlandse renstal. Twee jaar om te leren. Hij zal onder druk staan. Hij zal resultaten moeten voorleggen. Maar ik geloof sterk in zijn potentieel. ”


Weer een Belgische coureur in MotoGP brengen

Freddy Tacheny, die volgend jaar zestig wordt, is dus nog altijd even begeesterd door communicatie en sport. Bovendien heeft hij zijn zin voor uitdagingen niet verloren. Eén daarvan is snel weer een Belgische motorcoureur naar MotoGP brengen, de koninginnencategorie voor snelheid op motoren.

Die coureur zou wel eens Barry Baltus kunnen zijn”, erkent Didier de Radiguès, die lange tijd sportadviseur bij Zelos was, vóór hij een stap opzij zette om zich aan zijn loopbaan van kunstfotograaf te wijden. “Op zijn 17e is hij veruit de jongste coureur van Moto2, de wachtkamer van de elite. Maar ondanks zijn jeugdige leeftijd is hij helemaal niet onder de indruk van het vermogen van die bolides.

Didier de Radiguès weet waarover hij praat. Hij is immers de enige Belgische coureur die op het schavotje van de koninginnencategorie mocht staan, waar de beste zevenentwintig coureurs ter wereld het tegen elkaar opnemen. “Barry heeft een contract van twee jaar bij een Nederlandse renstal. Twee jaar om te leren. Hij zal onder druk staan. Hij zal resultaten moeten voorleggen. Maar ik geloof sterk in zijn potentieel”, zegt daarbij degene die nog steeds motoradviseur is bij de RTBF.

Een investeringsfonds om jonge piloten te helpen

Een coureur naar de top brengen, dat kost natuurlijk heel veel geld. Maar om zijn hulpprogramma voor coureurs te spijzen, kent Zelos meer dan één kneep. “Ik besefte heel vlug dat, hoe kleiner een land is, zoals België, hoe meer je de basis voor potentiële financiering moet verbreden. Daarom doet Zelos zoveel aan diversificatie”, aldus Freddy Tacheny, die meer bepaald kan steunen op de ervaring die hij opdeed met de Télévie-rally van RTL, waarvan hij een van de oprichters was. “In België vind je moeilijker geld dan in Frankrijk. Je moet je verbeelding laten werken, vooral nu Covid het ons niet gemakkelijker maakt. Bij Zelos denken wij voortdurend na. »

Inkomsten haalt Zelos niet enkel uit de klassieke TV-rechten en de reclameregie, maar zet daarvoor ook in op de ‘meet and greets’ die de firma organiseert voor klanten die uit zijn op unieke momenten en waardoor ze de beste coureurs ter wereld kunnen ontmoeten op de mooiste circuits en de races in unieke omstandigheden meemaken.

We hebben ook een investeringsfonds opgericht, de Motorcycle Investment Group, die geld heeft belegd om onze coureurs in de toekomst te helpen”, benadrukt Freddy Tacheny. “En onder de bescherming van de Koning Boudewijnstichting hebben we een programma opgesteld om coureurs te ontdekken vanaf hun 7 jaar : de BMF of Belgian Motorcycle Foundation.” En de baas van Zelos besluit : “Zo geven we de middelen om snel een Belgische kampioen bij de MotoGP te krijgen. Dat zou wel eens Barry Baltus kunnen zijn.

www.zelos.be

À lire aussi

Your opinion counts