Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Elodie Timmermans

Annah EEN
SCHITTERENDE CREATIVITEIT

  • Tendance
  • / Design
Luxembourg  / Habay-la-Vieille

Door Sébastien Lambotte

Annah, alias Nathalie Noël, verlicht uw interieur met originele sferen. De ontwerpster uit de Gaume gaat voorbij de conventionele grenzen en mengt kleuren, stijlen en periodes. In haar creaties gaat deze traditionele knowhow een nieuw leven leiden.

Nathalie Noël ontwerpt lampenkappen. Dat is tegenwoordig een ongebruikelijke en nogal zeldzame activiteit. Maar via Annah, het merk dat ze heeft gecreëerd, geeft ze dit bijzondere ambacht zijn aanzien terug. In 2010 start ze haar bedrijfje op in Nantimont, een klein gehucht in de Gaume. Ze creërt originele koepels op maat, ontwerpt designlampen. Het idee is gerijpt in de vier jaar die ze in Burkina Faso doorbracht. Nathalie Noël en haar man werken er samen met lokale ambachtslui. “Het was de bedoeling de bevolking te helpen om, naargelang van hun mogelijkheden, artisanale producten te maken voor de export. De vrouwen van het dorp konden weven. Ze maakten prachtige geweven stoffen. We hebben toen besloten lampenkappen te maken en we hebben een collectie samengesteld. Toen zijn die objecten voor mij een passie geworden. Toen ik terug in België was, wilde ik er mijn werk van maken”, vertelt Nathalie Noël. Ze is romaniste van opleiding en is eerst als autodidact aan de slag gegaan, vooraleer ze bijzondere en oude technieken is gaan studeren in Parijs.

Op maat

Van bij het begin heeft Nathalie Noël lampenkappen ontworpen naar de vraag en behoefte van haar eerste klanten. Op dit moment ontwerpt ze voornamelijk objecten op maat. Ze vertelt: “Ik kan alle vragen naar unieke lampenkappen en herstellingen aan. Ik ben zo gepassioneerd dat ik een traditionele knowhow beheers en er originele, hedendaagse creaties mee maak. Ik leg mezelf geen beperkingen op.”

Maar al snel bleek het creëren op maat niet voldoende te zijn. Nathalie Noël had zin om zelf dingen te ontwerpen. “I k heb al snel de behoefte gevoeld om me op een andere manier, artistiek uit te drukken. Zo is een goed jaar geleden het idee ontstaan om een eerste collectie samen te stellen”, verduidelijkt de ontwerpster. ”Ik wilde belangstelling creëren voor mijn werk en emotie oproepen via mijn eigen ontwerpen.”

In haar creaties speelt Nathalie met technieken, kleuren en materiaal, van zijde tot Chinees papier. “Ik meng graag elementen, periodes en stijlen. Ik weet wat vandaag de dag in is, maar bij mijn ontwerpen probeer ik dat niet over te nemen. Naast lampenkappen ontwerp ik ook lampen. Ik denk na over nieuwe lijnen”, vertelt de ontwerpster nog.

Delicate fantasie

Om de creaties die ze op papier zet tot leven te wekken, heeft Nathalie Noël zich het talent van een designer eigen gemaakt. “Ik wil emoties losweken, zien hoe het gezicht van mijn klanten oplicht als ze mijn lampen ontdekken”, licht ze toe. Nathalie Noël zegt over haar ontwerpen dat ze ‘delicate fantasie’ zijn. “Ik ben gek op kleurige stoffen met vintagemotief die bij heel wat mensen herinneringen kunnen oproepen. Maar ik werk ook graag met wit, bijvoorbeeld met Japans papier, voor geraffineerdere stukken. Ik ontwerp hedendaagse designarmaturen en ik voeg er lampenkappen met passementwerk en barokkere elementen aan toe.” Met haar merk mengt Nathalie Noël tijdperken, stijlen en waarden. “Ik doe vooral waar ik zin in heb”, voegt ze eraan toe. “Het concept en de collectie zijn gebaseerd op associaties en mengelingen.”

In de lampen en lampenkappen van Nathalie Noël gaan fantasie, schoonheid en eenvoud hand in hand. Haar ontwerpen worden bewonderd omdat ze een eigen toets aan een interieur kunnen geven en omdat ze een sfeer creëren in het hart van een huis, een ontvangstkamer of een restaurant. Nathalie Noël heeft bij de uitbouw van haar zaak steun gekregen van het Maison du Design in Mons, waardoor ze haar zaak zo groot kon maken als ze zelf wou.

Tussen ontwerpers

“Het is mijn wens om in mijn kleine ateliertje te blijven ontwerpen, om met de hand beperkte aantallen te produceren”, vertelt de ontwerpster. Op dit moment werkt ze voor haar eerste collectie aan de uitbouw van de verkooppunten. “Mijn project past perfect in de winkels van ontwerpers, in pop-upshops waarin ambachtelijke ontwerpers op het voorplan worden gezet. Mijn klanten zijn over het algemeen mensen die op zoek zijn naar een origineel object, die willen weten wat er de geschiedenis van is en wie erachter schuilgaat”, vertelt Nathalie Noël nog.

Haar collectie past ook perfect op tentoonstellingen en ruimtes voor ontwerpers, hedendaagse en moderne kunst. In december maakt haar werk deel uit van de Marché des Créateurs van het Mudam, het Musée d’Art Moderne in het Groot-Hertogdom Luxemburg. Op 14 en 15 december is haar werk te zien op Labelle in Brussel, een expositie van creatief talent.

“Mijn project past perfect in de winkels van ontwerpers, in pop-upshops waarin ambachtelijke ontwerpers op het voorplan worden gezet. Mijn klanten zijn over het algemeen mensen die op zoek zijn naar een origineel object, die willen weten wat er de geschiedenis van is en wie erachter schuilgaat”

 

De objecten van Annah blijven verbazen. “Het ontbreekt me nooit aan inspiratie. Ik heb ideeën zat. Alles geeft me input: de natuur om me heen, de kleuren, wat ik elke dag zie, en ook de klanten die ik ontmoet en wat ze me vragen… Alles is goed om een idee op te wekken en me naar mijn kleine atelier te doen lopen. Daar ben ik bijzonder creatief”, vertelt ze tot slot.

Informatie : 

Nantimont, 8
6723 Habay-La-Vieille
Tel. : +32 (0) 63 57 99 95
hello@annah.be http://www.annah.be
Your opinion counts