Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Dominique Linel
© Alain Marie

Antoine Juliens

  • Culture
Luxembourg  / Florenville

Door Waw

UIT DE GAUME, IS EEN MEESTER VAN HET ORATORIUM

Om de verjaardag van de abdij te vieren, doet de communiteit van Orval een beroep op een regisseur uit Virton, die nu in Parijs woont, en die een oratorium – l’Or du Val (zie kaderstuk) – zal schrijven en regisseren.

Antoine Juliens, die eigenlijk Jean-Louis Richard heet, is een Luxemburgs boegbeeld van de levende kunst. Hij kreeg de toneelmicrobe te pakken tijdens zijn opleiding aan Saint-Luc in Brussel. “En wel dankzij een priester die, toen ik 13 of 14 jaar was, me goed heeft doen begrijpen dat mijn plaats niet in deze uithoek van de provincie Luxemburg was. Hij zei me : ‘Je moet vertrekken !’, vertelt Antoine Juliens 50 jaar later met een glimlach. “In Brussel heb ik fantastische mensen ontmoet. Ik denk bijvoorbeeld aan de professor en filosoof Henri Van Lier, die me leerde hoe ik vragen moest stellen en openstaan voor de wereld.” Dat waren lessen die nu helemaal deel uitmaken van hem. “Daarna ging ik naar het ‘Institut des Arts de Diffusion’, in Louvain-la-Neuve, en dan naar de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, in Brussel, waar ik meer bepaald heb kunnen werken aan de zijde van Pierre Laroche. Dat was een doorslaggevende ontmoeting voor mijn aanpak van het regisseren”, geeft hij toe.


© Dominique Linel

Tussen Parijs en de provincie waarin hij geboren werd

Zijn ontmoeting met Pierre Debaude zal nog een andere wending aan zijn loopbaan geven. “Hij was het, die mijn aandacht op Bretagne vestigde. Tien jaar lang zijn Isabelle Modet en ikzelf, met het ‘Teatr’Opera’, het gezelschap dat we hadden gesticht, opgetreden in de vroegere abdij van Landevennec. Dat was een sublieme ervaring ! ”, herinnert Antoine Juliens zich. “Voortaan woon ik in Parijs, uit noodzaak, dat moet ik toegeven. Maar ik keer dikwijls naar mijn geboortestreek terug. De provincie Luxemburg wordt jammer genoeg zeer slecht bediend in cultureel opzicht. Daar moet echt nog alles gedaan worden. En toch bestaat er een echte kweekvijver voor. Dat merk ik bij de liefhebbers die ik heb ontmoet tijdens de repetities voor het oratorium. Ik zou zo graag de toneelkunst en de kunsten in het algemeen tot ontwikkeling brengen in die provincie. Ik was bijvoorbeeld heel tevreden dat ik het toneeloratorium ‘Rédemption’ mocht regisseren, dat in 2017 in Rouvroy en in Bertrix werd gecreëerd voor de honderdste verjaardag van het overlijden van Octave Mirbeau.

Laureaat van de ‘Godefroid culturel’

Drie jaar eerder was Antoine Juliens in het stadion van Virton al eens naar de bron teruggekeerd met het grote ‘Oratorium voor de Vrede’, naar aanleiding van het honderdste gedenkjaar van de Grote Oorlog. Door verscheidene evenementen in zijn geboortestreek ontving hij verleden jaar trouwens de ‘Godefroid culturel’, een beloning voor Luxemburgers die, binnen of buiten hun provincie, uitblinken op hun terrein. “Een sublieme erkenning”, geeft de man uit de Gaume toe. In afwachting van de bekroning, volgend jaar, in de abdij van Orval, een echt symbool van de streek die hij zo liefheeft ?


© Dominique Linel

‘L’OR DU VAL’ KOMT PAS IN 2021

Wegens de Covid-19-crisis worden de zes voor eind juli geplande opvoeringen van ‘L’Or du Val’ verschoven naar 24 tot 30 juli 2021. Antoine Juliens werkt al meer dan een jaar aan dat reusachtige project, in nauw contact met componist Thierry Chleide uit Jamoigne. Vier spelers, vier zangers, koren en muzikanten, ofwel bijna 90 kunstenaars zullen trachten de 650 toeschouwers te bekoren, die voor elke opvoering worden verwacht. “Het is een werk dat de geschiedenis van de abdij, de geest van de heilige Bernardus en de liefde met elkaar mengt”, aldus de regisseur, die trappelt van ongeduld om op te treden in de abdij. Die voorstelling moet bij de bron plaatsvinden, in de ruïnes. Het kader in openlucht is idyllisch. Daar komen alle elementen voor een magisch moment bijeen.

Door verscheidene evenementen in zijn geboortestreek ontving Antoine Juliens verleden jaar trouwens de ‘Godefroid culturel’, een beloning voor Luxemburgers die, binnen of buiten hun provincie, uitblinken op hun terrein.


www.orval.be

À lire aussi

Your opinion counts