Waw magazine

Waw magazine

Menu
© AnyShape

Any-Shape

  • Business
Liège  / Flémalle

Door Florence Thibaut

3D-PRINTEN VOOR DE GEZONDHEIDSZORG

Any-Shape is normaal actief op het gebied van additive manufacturing, maar zet zijn machines nu in om het coronavirus te bestrijden. Het mkb-bedrijf uit Flémalle produceert enthousiast swabs voor medische monsters en filterhouders voor mondmaskers.



Roger Cocle en Bernard Herry, stichters en leiders van Any-Shape.

Het verhaal van Any-Shape begint wanneer Roger Cocle en Bertrand Herry, die op dat moment bij het Centre de Recherche en Aéronautique (Cenaero) in Charleroi werken, elkaar ontmoeten. In 2015 worden ze vennoten en besluiten ze om Any-Shape in Flémalle op te richten, waar ze met zijn tweeën leiding aan geven. De jonge onderneming specialiseert zich vanaf het begin in additive manufacturing op basis van metaalhoudende materialen en polyamiden. “De behoefte aan 3D-printen neemt al jarenlang toe, vooral in de industrie. Het Waals Gewest had destijds veel geld geïnvesteerd en onderzoek gedaan op dit gebied, maar er was geen commercieel bedrijf dat die kennis kon omzetten in een concrete toepassing voor de markt. Dat wilden wij gaan doen”, zegt Bertrand Herry als toelichting op de ontstaansgeschiedenis. Het kapitaal wordt voor 20 % gefinancierd door de SRIW en voor 80 % door de twee vennoten, die gezelschap krijgen van Guy Janssens (GDTech) en Michel Tilmant (ex-Samtech). “Al vrij snel hadden we klanten in de defensiesector, de luchtvaart, de transport- sector en de auto-industrie”, herinnert de CEO zich.

Onderaannemer van Airbus

De laatste jaren heeft het mkb-bedrijf met name gewerkt voor een aantal Belgische klanten, zoals CMI (John Cockerill), maar vooral voor internationale zwaargewichten, waaronder Citroën, Volvo, Safran en Airbus. In 2019, terwijl de omzet van Any-Shape al meer dan 1,5 miljoen euro bedraagt, wordt het bedrijf door Airbus als onderaannemer geselecteerd om 3D-geprinte vliegtuigonderdelen te maken op basis van scandium-aluminium, een nieuw en hoogwaardig aluminiumpoeder.

Het bedrijf uit Flémalle heeft nu ongeveer tien man personeel, waarvan de helft wordt gevormd door ingenieurs en technici. “Iedereen helpt mee en verricht taken buiten het strikte kader van zijn functie. Zo hebben de technische profielen allemaal het volledige productieproces onder de knie.” De interne organisatie berust op drie pijlers : onderzoeks- en ontwerpafdeling, werkplaats en materiaal- en kwaliteitscontrole. “De kern van wat we doen, is voor elke sector hetzelfde. Een constant R&D-beleid is noodzakelijk om je van de concurrentie te onderscheiden. We hebben bijna allemaal dezelfde machines. De manier waarop je ze laat werken (snelheid, vermogen enz.), maakt het verschil. Dat is te zien aan de kwaliteit van de onderdelen.” Jaarlijks wordt 35 % tot 40 % van de omzet besteed aan onderzoek.

“ Zowel voor mondmaskers als voor swabs geldt dat het tekort wereldwijd en de vraag enorm is. Onze productie van kunststof is sindsdien volledig bestemd voor deze onderdelen.”


Bestellingen in verband met het coronavirus

Een keerpunt in de korte geschiedenis van Any-Shape is het coronavirus, dat de bestellingen overhoop haalt en een beroep doet op alle werkzame krachten binnen het bedrijf. “Aan het begin van de crisis merkten we dat onze activiteiten echt afnamen”, herinnert de CEO zich. Hij grijpt daarom de kans om mee te doen aan een door het CHU de Liège gecoördineerd project om verschillende soorten mondmaskers te maken.Onze rol was om beschermende vizieren, filterhouders voor FFP2-maskers en geïntegreerde debietmeters in de beademingstoestellen te maken. Door op die manier een bijdrage te leveren, konden we de activiteit in de onderneming herstellen en onze medewerkers inschakelen.

Het mkb-bedrijf uit Flémalle produceert vervolgens neus- en keelswabs, die gebruikt worden om monsters te nemen tijdens virologische screeningtests. “Dit project is een voorbeeld van de knowhow die we in vier jaar hebben opgebouwd, hoewel we specifieke parameters moesten ontwikkelen om onderdelen met zulke kleine details te kunnen printen. De uitdaging was om een ontwerp te vinden dat de traditionele wattenstructuur vervangt, maar toch vergelijkbare resultaten oplevert.

100.000 swabs per week

Als het prototype gereed is, organiseert het CHU een klinische laboratoriumstudie en een proef onder 150 patiënten om het hulpmiddel te testen. Eind april geeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) zijn goedkeuring, waarmee de weg vrij is om deze onderdelen op de markt te brengen. “Zowel voor mondmaskers als voor swabs geldt dat het tekort wereldwijd en de vraag enorm is”, vervolgt Bertrand Herry. “Onze productie van kunststof is sindsdien volledig bestemd voor deze onderdelen. De teams hebben continu gewerkt om in serie te kunnen produceren. De werkroosters van alle medewerkers zijn aangepast om de niet-productieve tijd zo veel mogelijk te beperken.

Zo draaien de machines sinds april op volle toeren en kunnen ze per week 100.000 buigzame swabs van nylon produceren. Er wordt voorrang gegeven aan de federale overheid. “We zijn trots dat we mogen helpen om de pandemie te bestrijden. Daarnaast stelt deze nieuwe productie ons in staat om voor de gezondheidszorg te werken. Een nieuwe afzetmarkt voor Any-Shape.

www.any-shape.com

À lire aussi

Your opinion counts