Waw magazine

Waw magazine

Menu

Au Comte d’Harscamp

  • Découverte
  • / Gastronomie
  • / bonnes adresses
Luxembourg  / Rendeux-Haut

Door Michel Jonet

Als u het restaurant “Au Comte d’Harscamp” niet kent, dan moet u absoluut eens kennismaken met dat adres in Rendeux-Haut, in de groene gordel rond Marche-en-Famenne. U treft er een prachtig gebouw van kalksteen aan, met een geheimzinnig verleden en een zeer middeleeuwse sfeer. 


Het houtwerk en de zichtbare balken, de robuuste houten meubelen en de open haard geven de plek een bijzonder middeleeuwse sfeer. In 2005 namen Jurgen Scheurs et Véronique Wilkin het gebouw over om er een restaurant van te maken. De plaats was haast een puinhoop en verminkt door de opeenvolgende gebruikers. Er waren onder andere een cafeetje en een groentewinkel in gevestigd. "Het paar begon het gebouw helemaal in zijn oorspronkelijke staat te herstellen", vertelt Jurgen ons. 

Verliefd op de Ardennen!

Jurgen Scheurs komt uit het noorden van het land, maar hij is smoorverliefd op de Ardennen. “Na 4 jaar gestudeerd te hebben aan de hotelschool van Koksijde, na mijn legerdienst te hebben gedaan en op verscheidene plaatsen stage te hebben gelopen in België en in het buitenland, heb ik 6 maanden in de ‘Sirène d’Or’ (* Michelin) in Brussel gewerkt, 6 maanden in het ‘Lindenbos’ in Aartselaar (* Michelin) en dan in de ‘Apicius’ in Gent, bij Willy Slavinsky (** Michelin). Omdat ik niet zoveel van het stadsleven hou, besloot ik dus op de buiten te gaan koken. In Durbuy in 1986, eerst bij Maurice Caerdinael en dan bij zijn zoon Frédéric in de ‘Jean de Bohème’ en in de ‘Sanglier des Ardennes’ als keukenchef tot in 1999. Dan ben ik naar mijn vriend Jean-Michel Dienst van de ‘Pieds dans le Plat’ gegaan, vóór hij zijn eerste Michelin-ster kreeg. Na nog een kort verblijf in Durbuy bij mijn schoonbroer in restaurant ‘La Canette’, heb ik beslist voor eigen rekening te gaan werken. Ik heb het gevoel dat Rendeux en Durbuy heel toeristisch zijn. Marche-en-Famenne ook, maar dan met een meer zakelijke dimensie. De stad wordt bezocht door zakenmensen en ook door bezoekers van het nabijgelegen Wex. Die uitzonderlijke site heeft een parking voor liefst 3000 voertuigen. Er worden veel evenementen georganiseerd: concerten, toneelopvoeringen, salons en tentoonstellingen van hoog niveau.”

Keuken en kelder

Dit smakelijke adres biedt al vele jaren een kaart en menu’s aan die gericht zijn op de Franse keuken. Soms is er wat invloed uit Azië of zelfs uit het Middellandse Zeegebied, naargelang de inspiratie van de chef. Op het zonnige terrasje voor het huis, dat boven de rivier uitsteekt, kunnen we vanaf de lente bij een goed glas wijn heerlijk genieten en dromen van lekker eten.  

Jurgen reist veel en is goed gekend in de wijnwereld. Bij hem komen alle streken aan bod en de prijzen blijven zeer aantrekkelijk, want over zijn aankopen onderhandelt hij meestal met de wijnbouwer zelf. De restaurantklanten kunnen ongestoord hun wijn gaan kiezen in de kleine kelder die zich in het bijgebouw van het restaurant bevindt. Dat geeft wel eens aanleiding tot een gezellige discussie met andere klanten. 

Een welverdiende rust

Jurgen Scheurs heeft immers zijn eigen hotel, de ‘Manoir’, in Marche. Een hotel met 11 zeer comfortabele kamers en een grote privéparking, dat op slechts enkele kilometers van de ‘Comte d’Harscamp’ ligt.

Au Comte d’Harscamp
Route de Marche 5
B-6987 Rendeux-Haut
+32 84 45 74 54 / jurgen.schreurs@hotmail.com
www.comtedharscamp.be

Your opinion counts