- Découverte
- / bonnes adresses
Door Alain Voisot
Sinds 10 jaar zien we overal in België en in Europa ontelbare microbrouwerijen opduiken, die om het creatiefst zijn.
De 34jarige Antoine Limbourg en de 27jarige Peter Gerard zijn allebei bio-ingenieurs die aan de UCL hun masterdiploma in de bierbrouwkunst haalden en zich waagden aan het grote concurrentieavontuur in de microbrouwerijwereld. Maar is er nog plaats in het immense aanbod dat nu al bestaat? Alles hangt ervan af of iedereen juist onder zijn schuldenniveau wil blijven en zijn productie op een “verantwoordelijke” manier wil beheren. Na 2 jaar onderzoek en het uitproberen van 200 recepten, maakten beide partners eindelijk hun eerste “levensgrote” brouwsel. Er moesten natuurlijk nog enkele technische probleempjes worden opgelost. Peter heeft dus op 24 uur voldoende Italiaans geleerd om de technici van Meccanica Spadoni te raadplegen, hun leverancier in de buurt van Orvieto…
Een duurzame visie
De eerste stap voor de coöperatieve Valducbrouwerij bestaat erin bij voorrang op de plaatselijke markt te mikken en ervoor te zorgen dat ze elk onderdeel van de productie beheerst. Met een productiecapaciteit van 3 000 hl per jaar, werd ervoor gekozen de hulpmiddelen op een zeer verantwoordelijke wijze te beheren. De microbrouwerij bevindt zich op 500 m van de vroegere brouwerij Meurice, die beschikte over een waterwinningspunt, een voorrecht dat de jonge brouwers graag zouden overnemen. Want een brouwerij verbruikt enorme hoeveelheden water, liefst zes liter om één liter bier te produceren: water voor de voorbereiding, het spoelen van de flessen, uiteenlopende reinigingswerken… Door modern materiaal op maat te gebruiken, is het mogelijk het waterverbruik te beperken. Er werd overigens al in twee tanks van 15.000 liter voorzien om het water zo goed mogelijk te behandelen zonder verdunning en vervuilende producten. Dat water kan worden hergebruikt voor het reinigen. De draf wordt aangeboden aan een plaatselijke teler, die brouwgerst produceert. Het gebouw werd ontworpen om het verbruik te beperken. Met een isolatie van sandwichpanelen kan het verbruik van de nutsvoorzieningen sterk worden verminderd.
Het laboratorium en de vergaderzaal liggen boven de warme kamer en profiteren dus van de opstijgende warmte. Boven de verwarmingsketel bevinden zich de kantoren. Dankzij die slimme configuraties hoefde de onderneming geen bijkomende verwarming te installeren. De door het koudecircuit gebruikte energie wordt teruggewonnen om de gistingszaal te verwarmen... De coöperanten zorgen dus hoofdzakelijk voor het beperken van hun ecologische voetafdruk (investering in zonnepanelen, windmolen, water). De brouwerij biedt overigens ook bezoeken en opleidingen aan: bier tegen maakloon en diverse evenementen zijn marketingargumenten die men in alle brouwerijen van die omvang aantreft.
Brasserie Valduc-Thor
rue du Ponceau 38
B-1360 Thorembais-Saint-Trond
+32 483 01 08 99
www.brasserievalduc.be