Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Belrive © ByCM
© Belrive © ByCM
© Belrive © ByCM

BelRive

  • Gastronomie
  • / Saveurs
Namur  / Namur

Door Jean Fauxbert

VOOR EEN LUNCH OP HET WATER

BelRive, het bootrestaurant van Gianni Loggia, herken je aan het uithangbord in de vorm van een dikke witte bol, bevestigd op het dek. Het ligt aan de voet van de citadel van Namen, ter hoogte van de Grognon. Elk gerecht wordt gedegusteerd met op de achtergrond het zachte geklots van de Maas.


Als de ‘BelRive’ inmiddels niet meer weg te denken is uit het Naamse landschap, net als de citadel, het hospice Saint-Gilles en de beelden Djoseph en Francwès op de place d’Armes, dan was dat zeker niet het geval in 2016, toen Gianni Loggia en zijn vennote Agnès Collet dit ‘restaurant op het water’ openden. Op die manier wilden ze de rust en de charme aan de oevers van de Maas in de verf zetten. “Daarom kwam die grote witte bol er ook”, lacht Gianni. “ We wilden de aandacht van de voorbijgangers trekken met een kunstwerk dat de boot vanaf de boulevard zichtbaar maakt.

Van Givet tot Grasse en Club Med

Het parcours van de patron lag misschien niet in de lijn van een dergelijk avontuur. De familie Loggia, die zoals haar naam het aangeeft Italiaanse wortels heeft, vestigde zich in Givet, waar de kleine Gianni werd geboren. Maar … er was niet voldoende zon in het noorden voor de vader van het gezin, die dan ook mediterraner oorden opzocht. Zijn zoektocht naar de zon bracht hem in Grasse, de wereldhoofdstad van de parfums, gelegen tussen de zee en de bergen in, waar hij een café zou openen, dat zowel door zijn naam als zijn kenmerken de aandacht trok: ‘Manneken Pis’, waar meer dan 200 bieren worden opgediend, hoofdzakelijk Belgische natuurlijk!

Gianni bleef in Givet en liep school in Doische. Toen hij 15 was, reisde hij zijn vader achterna, en omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, ging hij hotelwezen studeren – hij wordt sommelier – waarna hij tijdens zijn reizen professionele en persoonlijke ervaring opdeed. “Ik was seizoensmedewerker bij Club Med ”, vertelt hij. “ Ik bracht de zomers door in badplaatsen en de winters in skigebieden, met verschillende chefs. Op die manier leerde ik ontzettend veel, zowel op menselijk als op professioneel vlak. Ik leerde ook tal van smaken en culturen kennen via de verschillende keukens”.

Na tien jaar van ontdekkingen voelde Gianni de behoefte om terug te keren naar zijn wortels. Naar het Belgische deel ervan althans, want de chef en sommelier breidde zijn palet uit met de brasserie van het Casino van Dinant. Hij was tevens actief in het restaurant ‘Le Couvent du Bethleem’, ook in Dinant, en vervolgens ook in het voormalige hotel Novotel, in Wépion.


© ByCM

Op het dek in de Naamse zon

Zijn carrière nam een nieuwe wending wanneer hij toetrad tot het team van traiteur Pierre Paulus, die een woonschip in Namen had aangekocht. Dat huurde hij om er banketten te organiseren. Maar Gianni werd al snel verliefd op deze boot, die nog niet volledig was ingericht, omdat hij alleen als receptiezaak werd gebruikt. Gianni zag het potentieel er echter van in, en besloot hem om te vormen tot permanent restaurant. Op die manier werd het binnenste van de aak een polyvalente ruimte die ook voor privégebruik of vergaderingen kan worden gehuurd. Het bovendek werd ingericht als bijzonder licht en gezellig panoramisch restaurant.

Sinds mei 2016 kunnen gasten die houden van een etentje op het water genieten op het prachtige terras op de ‘pont Soleil’, met aan de ene kant de rechteroever van de Maas en de schitterende art-nouveauvilla Villa Balat en aan de andere kant het Elysette, zetel van de Waalse regering en het voormalige Hospice Saint-Gilles, waar het Waals Parlement gevestigd is.

Streekgerechten op het water

Deze filosofie komt volledig terug in de multiculturele kaart die Gianni en zijn team aanbiedt, naast de schitterende wijnen, met een Burrata Pugliese naast tartaar op Thaise wijze of kipfilet teriyaki. Dat alles tegen redelijke prijzen. “Ik probeer zoveel mogelijk te werken met lokale producten en de rijkdom van onze streek te benadrukken”, vertelt hij. “Daarom vind je bij Le BelRive nooit een overvolle kaart met 40 of 50 gerechten. Al onze gerechten worden bereid met zoveel mogelijk seizoensproducten en een tiental schotels volstaat om te genieten van een fijne maaltijd en een gezellig moment.

Le BelRive
Quai des Chasseurs Ardennais 4
B-5000 Namur
+32 (0) 81 22 65 79
www.lacuisinedubelrive.be
Your opinion counts