Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Didier Albin
© Didier Albin

Mede

  • Gastronomie
  • / Saveur
Hainaut  / Froidchapelle

Door Didier Albin

EEN GODENDRANK


© Didier Albin

In Wallonië is Christian Paimparet een van de laatste producenten van mede. In zijn kelders te Boussu-lez-Walcourt zet de ambachtelijke brouwer de familiale traditie voort, op basis van aardappelen en bloemenhoning. Welkom op het Domaine de La Ruchette.


De Grieken en Romeinen beschouwden het als een geschenk van de goden. Mede, naast wijn een van de eerste alcoholische dranken, zou zijn uitgevonden in het neolithicum, zo’n 7000 jaar voor Christus. Deze zoete, euforiserende drank was dus al populair lang voordat het bier zijn intrede deed. Al twee generaties lang sleutelt de familie Paimparet aan het recept om het aan te passen aan de smaak van de consument. In Boussu-lez-Walcourt, aan de oevers van de Lacs de l’Eau d’Heure, maakte Christian er een streekspecialiteit van onder de naam ‘Domaine de la Ruchette’, tevens de naam van zijn brasserie-restaurant.

Zijn geschiedenis met de drank is in de eerste plaats een familiale aangelegenheid. Ze begon bij zijn grootvader in het dorpje Berzée, in het hart van de Entre-Sambre-et-Meuse. Die was bijzonder geïnteresseerd in de bijenteelt en plaatste een bescheiden bijenstal. Een project dat zou … uitzwermen. Zijn zoon Robert besliste immers om de activiteit voort te zetten. Dat deed hij in een uithoek van Henegouwen en de provincie Namen, in Boussu-lez-Walcourt, in de huidige gemeente Froidchapelle. We bevinden ons op slechts driehonderd meter van een vijver die later het meer van Féronval zou worden, waar liefhebbers van motorwatersport hun hart kunnen ophalen, aan de rand van een bos waar het fijn wandelen is. Daar begon Robert vol enthousiasme met de productie van mede. In het hutje dat hij optrok onder het gebladerte nodigt hij vrienden uit om van zijn drank te komen proeven, met daarbij een paar heerlijke boterhammen, bereid door zijn vrouw. Dat is het begin van La Ruchette, dat zijn zoon Christian vanaf 1982 zal overnemen en uitbouwen tot het alom bekende huis voor fijnproevers.

Boskoop-appelen

Al zo’n veertig jaar lang stelt hij samen met zijn vrouw alles in het werk om de locatie aantrekkelijker te maken voor toeristen, waarbij hij de mede tot ambassadeur verhief. Het recept zal hij niet met u delen, dat is een familiegeheim, maar hij kan de gasten wel vertellen dat de drank het resultaat is van natuurlijke fermentatie op basis van Boskoop-appelen, gecombineerd met aromatische bloemenhoning en een dosis suiker, om zo een alcoholgehalte te bereiken van 12,5 tot 13 %. Terwijl de productie van zijn vader in de jaren 70 nog erg beperkt bleef, trok Christian ze op tot zo’n 20.000 liter per jaar. Dat alles gebeurt onder strikte fabricatievoorwaarden, onder de dubbele controle van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, en de accijnzen. Het gamma is opgebouwd rond twee hoofdproducten : bruisende en niet-bruisende mede. De versie met bruis bestaat in drie smaken : framboos, perzik en viooltje.

Vijfentwintig ton Boskoop- appelen zijn er nodig voor het maken van de seizoensproducten.


De kunst van het fermenteren

Vanaf de levering van de grondstoffen, over alle transformatiefases heen tot bij het bottelen, onze ambachtsman doet alles alleen, soms bijgestaan door een assistent. Eerst moeten de appels worden gesorteerd : je hebt vijfentwintig ton nodig voor de seizoensoogst. Ze worden schoongemaakt en vervolgens geplet alvorens ze in de pers verdwijnen waar het sap eruit wordt gehaald. Dat wordt in de veertien kuipen van 2.600 liter gegoten die op de bodem gist bevatten. Dit is de start van de wijnverzorging. Vervolgens wordt met behulp van een suikersmelter en mengtoestel een siroop gemaakt die met de honing wordt vermengd en op die manier het alcoholpercentage doet stijgen. Tijdens dat nauwgezette proces wordt niets aan het toeval overgelaten en wordt alles nauwkeurig gemeten en gereguleerd voor een optimale gisting met eerbied voor de knowhow die door de ouders werd doorgegeven. Tijdens de volgende fase wordt de drank in vaten gegoten. “We kochten echte eikenhouten vaten aan in Schotland, bij een whiskybranderij. Die geven de mede, die er tot twee jaar lang in rijpt, een subtiel aroma”, vertelt Christian Paimparet. Na die lange productieperiode is de mede klaar om te worden gebotteld, en dat gebeurt afhankelijk van de vraag.

Daarvoor wordt de temperatuur van de vaten in een koude kamer op 1 of 2 graden gebracht. “De warmte zorgt er immers voor dat de honing gaat bezinken, waardoor de drank in de fles opnieuw zou kunnen gisten. Wij willen echter de stabiliteit en bewaarduur van het product garanderen.” Vervolgens wordt er natuurlijk koolzuurgas geïnjecteerd door een machine, waarbij de belletjes ontstaan. Na het kurken wordt het draadkorfje met de hand aangebracht. De mede van La Ruchette wordt gekoeld gedronken, op koelkasttemperatuur, net als cava of méthode champenoise. Een tip voor het aperitief of het dessert. “Hij wordt alleen verkocht in onze brasserie-restaurant”, vertelt de producent. “ Kom dus zeker eens langs !

De mede van La Ruchette wordt gekoeld gedronken, op koelkasttemperatuur, net als cava of méthode champenoise. Een tip voor het aperitief of het dessert. “Hij wordt alleen verkocht in onze brasserie- restaurant”, vertelt de producent. Kom dus zeker eens langs!

 
EEN BRASSERIE MET LOKALE SMAKEN


© Didier Albin

De brasserie-restaurant bevindt zich aan een doodlopende weg, aan de rand van een bos. Welkom in La Ruchette, een pittoresk en overheerlijk adresje vlak bij de Lacs de l’Eau d’Heure. Je kunt er, zowel op het terras als binnen, genieten van de Franse en de Waalse keuken, en er is ook een mooie wijnkaart. Maar je kunt hier ook terecht voor tussendoortjes, cocktails, bieren, frisdranken, warme dranken en zelfbereide desserts (pannenkoeken, ijscoupes, crème brûlée …), zonder uiteraard de overheerlijke mede van Christian te vergeten, de aartsvader. Een van de specialiteiten van het huis is de ‘charbochette’, een tafelbarbecue met echte houtskool voor een grillfeestje vanaf twee personen. Je kunt kiezen uit verschillende vleessoorten: kip, rund of een mix met eend.

La Ruchette besteedt veel aandacht aan plaatselijke producenten: er staan tal van streekproducten op de kaart, zoals foie gras en magret de canard, afkomstig van de ferme de la Sauvenière, in Hemptinne-Lez-Florennes, bereid met acaciahoning of sinaasappel. De brasserie-restaurant heeft een paddock voor paardeneigenaars die er even halt willen houden.

Domaine de La Ruchette
Rue des Carrières 4
B-6440 Boussu-lez-Walcourt
+32 (0) 71 63 35 11

À lire aussi

Your opinion counts