Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Musée de la photographie

Ons « Guggenheim » [] van de fotografie is 25 JAAR !

  • Culture
  • / Portfolio
Hainaut  / Charleroi

Door Musée de la photographie

En zo’n verjaardag moeten we vieren. Het hele jaar door zullen er allerhande evenementen zijn, zoals het weekend van 6 mei, dat we vrijhouden voor families.

Stilstaand beeld

Het Fotografiemuseum - Centrum voor Hedendaagse Kunst van de Franse Gemeenschap Wallonië-Brussel - in Charleroi, ging in 1987 open in het voormalige karmelietenklooster van Mont-sur-Marchienne. Vandaag is het het grootste en een van de belangrijkste fotografiemusea in Europa. Het heeft een collectie van 80.000 foto’s, waarvan er 800 permanent tentoongesteld worden. Er worden ook 3 miljoen negatieven bewaard.

In juni 2008 is er aan het klooster een nieuwe vleugel gebouwd, met een gedurfde architectuur. Die versterkt het klooster in zijn moderniteit , funct ional iteit en gebruiksvriendelijkheid. De Belgische fotografie is goed vertegenwoordigd in de collectie, maar de internationale fotografie neemt toch ook een ruime plaats in. De keuzes voor de collectie werden bepaald door de wil om een overzicht van de geschiedenis van de fotografie te bieden, maar ook door de buitenkansen die geboden werden tijdens ontmoetingen en uitwisselingen. Er zijn elke vier maanden drie wisselende tentoonstellingen, die het mogelijk maken om essentiële bakens voor de geschiedenis van dit medium uit te zetten, maar vooral ook om de dynamiek van de hedendaagse creaties te laten zien. Het museum is uitgerust met een gespecialiseerde bibliotheek met meer dan 10.000 werken, een zaal voor conferenties en projecties, kinderateliers, een ‘artshop’ en een ‘Museumcafé’ met mooi uitzicht op het park.

Het Musée de la Photographie is toegankelijk van dinsdag tot zondag, tussen 10 en 18u. Op maandag is het gesloten.

Deze gelegenheid is te mooi om niet te vieren!

Het Musée de la Photographie nodigt u in familieverband uit om zijn 25 lentes te vieren. Het wordt dé gelegenheid voor een wervelend en swingend feest voor iedereen, met de fotografie als centrale gast. In het weekend van 5 en 6 mei staat er u een stortvloed aan verrassingen te wachten. Om dit evenement op te luisteren, krijgt onder anderen de Belgische fotografe Véronique Vercheval een ereplaats. Zij heeft ons met kennis van zaken en dynamisme geholpen om voor u een nietalledaags fototoestel te ontwerpen, waarmee we binnentreden in het fabelachtige universum van de Camera Obscura. Voor wie bezeten is van de fotografie gaat het plezier verder tijdens het ‘na de opname’- feest, wat wel eens zou kunnen uitmonden in een gezellige drukte: muziek, carrousel, popcorn, lekkernijen, ballonnen… je zult niet weten waar eerst te kijken. Als fotografie een spel is, wordt het ontdekken ervan een plezier!

Georges Vercheval - L’ordre des choses
(foto's 1958-1988)

Toen in 1987 het Musée de la Photographie werd opgericht, waren de fotograaf Georges Vercheval en zijn vrouw Jeanne daar nauw bij betrokken. Daardoor werd zijn eigen fotografische oeuvre, dat aangevat werd in het begin van de jaren zestig, enigszins overschaduwd. Weinig mensen hebben het in zijn totaliteit kunnen zien en vaak had men slechts een fragmentarisch beeld van sommige hoofdstukken, zoals de reeksen Terrils of Fenêtres. Het oeuvre van Georges Vercheval is dan wel thematisch opgebouwd, maar toch vormt het geen onsamenhangend geheel. Deze reeksen zijn vormelijk coherent en getuigen van een originele benadering, of het nu gaat over de blik op het landschap of op de stedelijke ruimte, het geometrisch benaderen van het object of het vastleggen van de tijd. Een overvloedig geïllustreerd boek van 160 pagina’s, met teksten van Pool Andries, Xavier Cannone, Emmanuel d’Autreppe en Christine De Naeyer, wordt ter gelegenheid van deze tentoonstelling uitgegeven.

Georges Vercheval werd in 1934 geboren in Charleroi en studeerde fotografie in het Zwitserse Vevey en tekenen en schilderen aan de Académie des Beaux-Arts van Charleroi. Hij werkt enkele jaren als fotograaf en is erg actief op het artistieke vlak, met talrijke tentoonstellingen in België en het buitenland. Vanaf 1961 doceert hij fotografie en later fotografiegeschiedenis aan de Ecole d’art van Maredsous, de Académie des Beaux-Arts van Doornik, het Institut des Arts de Diffusion van Brussel, de Académie des Beaux-Arts van Charleroi en de Ecole nationale supérieure des Arts visuels La Cambre in Brussel. In 1979 richt hij de vereniging Photographie Ouverte op en sticht hij het Musée de la Photographie in Charleroi. Dat leidt hij tot in maart 2000. Georges Vercheval is lid van de Association européenne pour l’Histoire de la Photographie, van Oracle, van de Libre Académie de Belgique en van Culture et Démocratie.

À lire aussi

Your opinion counts