Waw magazine

Waw magazine

Menu

Les Plus Beaux Villages de Wallonie

  • Tourisme
Namur  / Vresse-sur-Semois

Door Christian Sonon

Laforêt, DORP VAN GEHEIMZINNIGE LEGENDEN EN FANTASTISCHE VERHALEN  

Laforêt, een Ardens dorpje van de gemeente Vresse-sur-Semois, ligt op de linkeroever van de Semois. Een rustig, wild en uiterst charmant dorpje… Een dorp met geheimzinnige legenden en fantastische verhalen, zoals dat van Adrien de Prémorel. De brede, zeer bijzondere daken, ‘faisiaux’, bedekken diepe leistenen gebouwen. Het beeld wordt afgewerkt met een typisch Ardens decor : geluksbrengers (veelal in hartvorm) op de schuren, ronde vensters in Franse steen of heel lage deuren passend bij de kleine lichaamsbouw van de dorpelingen twee eeuwen geleden ! Aan het eind van het dorp zijn er nog een wasplaats, een drenkbak, evenals een aantal  tabakschuren die nu voor andere doeleinden gebruikt worden. Wat het erfgoed betreft, bevelen we de kerk van Sint-Agatha aan, waarin kunstwerken van de gerenommeerde Naamse kunstenaar Jean-Marie Londot te bewonderen zijn. Tijdens de zomermaanden moet u zeker eens de Semois oversteken via de verrassende Pont de Claies.

 

De Sint-Agathakerk en de dorpskern

De dorpskern, die tussen twee evenwijdige wegen rond de Sint-Agathakerk gelegen is, heeft zijn erfgoedrijkdom en zijn harmonieuze dichtheid grotendeels bewaard. De straten en steegjes slingeren tussen de huizen, bijgebouwen, binnenplaatsjes en groenzones die samen een straten- en ruimtelandschap vormen. Door hun omvang dragen de muurtjes van opeengestapelde breuksteen bij tot dat beeld, terwijl ze mooie open ruimten vormen in het dorp.

Fontein, wasserijen en drinkplaatsen - Beschermde monumenten

Deze groep van gebouwen, opgericht aan een van de grenzen van het dorp, illustreert goed de drie functies in verband met water in het plattelandsleven van vroeger. Onder de bescherming van de overdekte wasplaats, die in het begin van de 20e eeuw werd opgetrokken in zandsteengroeveschalie, konden de dorpelingen ook bij slecht weer hun was doen. Vlak daarnaast konden het vee en de gemeenschappelijke kudden in die tijd hun dorst lessen aan een prachtige ronde drinkbak van natuursteen. Ten slotte was er een gemeenschappelijk fonteintje dat schuilging onder een 19e eeuwse constructie. 

De tabaksdrooginstallaties

Zoals de naam reeds zegt, dienden deze constructies om tabak de drogen. Die ostentatieve getuigen van een activiteit die de rijkdom en de faam van de Semois uitmaakten, zijn nog altijd aanwezig aan de rand en in het midden van het dorp, maar doordat ze niet werden gerestaureerd of geen nieuwe bestemming kregen, gaan ze stilaan dood en is er een heel stuk plaatselijke geschiedenis dat beetje bij beetje vervaagt. 

Traditionele Ardense boerderij - Monument onder monumentenzorg

Dit haaks op de straat staande oude gebouw getuigt van de rijke verscheidenheid aan texturen en materialen die in de regio gebruikt werden. Ruwe bepleistering, gehouwen Franse steen, dikke schiefer en hout maken samen het bouwwerk nadrukkelijk aanwezig. Het spel van kleuren en contrasten, met hun mengsel van wit, rood en grijs, versterkt de identiteit ervan. 

De lattenbrug

Vlak bij het dorpje baant de Semois zich tussen beboste hellingen een weg door de weilanden. De oversteek naar het eilandje wordt gemaakt met de “Pont de Claies”, de enige resterende lattenbrug in de vallei. Deze rustieke brug kan enkel bij lage waterstand worden gebruikt. Na de zomer wordt ze trouwens afgebroken en in de volgende lente weer opgebouwd. Tijdens het mooie seizoen kunt u uw moed tonen door er over te lopen.

 

 

 

À lire aussi

Your opinion counts