Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Parc - caillebotis
© Mathieu Pecheur
© FTLB-P.Willems

“Slow tourism”

  • Tourisme
Luxembourg  / Martelange

Door Michaël Peiffer

TUSSEN RIVIEREN EN BOSSEN


© Mathieu_Pecheur

Het natuurpark Haute-Sûre Forêt d'Anlier ligt in het zuiden van België. Het park is gelegen tussen rivieren en bossen en strekt zich uit van de Haute-Sûre tot het Woud van Anlier, één van de grootste bosmassieven in Wallonië. Kom tot rust op het ritme van de natuur.


Open weilanden, wetlands, bosmassieven… het natuurpark Haute-Sûre Forêt d'Anlier wordt gekenmerkt door de diversiteit en de kwaliteit van de landschappen. Haute-Sûre Forêt d'Anlier ligt in het zuiden van België, in een hoekje van de Ardennen met talrijke legendes en vele beschermde gebieden. Het omvat zeven gemeentes (Bastenaken, Fauvillers, Habay, Léglise, Martelange, Vaux-sur-Sûre, Neufchâteau) en beslaat een oppervlakte van ongeveer 80.000 hectare. Het gebied is landelijk - land- en bosbouw nemen elk 45 % van het grondgebied in beslag - en het wordt onder meer erkend voor de ecologische kwaliteit van zijn wetlands. Kom er van de natuur genieten.


Zwarte ooievaar

Van het Hoogplateau van de Centrale Ardennen tot de Semois

Het spreekt voor zich dat de zwarte ooievaar werd uitgekozen tot het embleem van het park. Deze vogel maakt een bewonderenswaardige verbinding tussen het Woud van Anlier, waar hij nestelt, en het bekken van de Haute-Sûre, dat hij als zijn voorraadkast gebruikt … “De Haute-Sûre ontspringt in de Belgische Ardennen, op een hoogte van 510 meter, aan de rand van de gemeentes Libramont-Chevigny en Vaux-sur-Sûre. Vervolgens stroomt het in zuidoostelijke richting naar Martelange, waar het de Belgisch-Luxemburgse grens oversteekt”, legt Laurence Libotte, hoofd communicatie van het park, uit.

De Haute-Sûre en zijn zijrivieren lopen door het Ardense plateau en vormen een opeenvolging van valleien die door min of meer steile hellingen worden afgebakend. Het hoogteverschil van ongeveer 30 meter in de buurt van Winville overschrijdt de 100 meter langs de grens met het groothertogdom, en het biedt een prachtig uitzicht op de rivier en de omgeving. Het landschap bestaat uit weiden, laagveen, rietvelden … Deze plantformaties zijn rijk aan zeldzame en opmerkelijke soorten Belgische flora en zijn erg geliefd bij vele dieren. De vallei van de Sûre en zijn stroomgebied worden erkend als een “wetland van internationaal belang”.

Van de Tweede Wereldoorlog tot de dwergen

Er zijn veel manieren om dit veelzijdige gebied te ontdekken. Het Hoogplateau van de centrale Ardennen, dat zich uitstrekt van Bastenaken tot Neufchâteau en Vaux-sur-Sûre, domineert het park. Het reliëf is vrij rustig, licht heuvelachtig. De stad Bastenaken moeten we niet meer voorstellen. Het Mardasson-monument, in de rue de Clervaux, en het Bastogne War Museum, op dezelfde site, dompelen u onder in de bewogen periode van de Tweede Wereldoorlog. Op het place McAuliffe, het belangrijkste plein van de stad, ziet u een buste van Generaal McAuliffe, een Sherman tank, en de eindmarker van de “Liberty Road”.

In Bastenaken vertelt het Museum Piconrue, het Musée de la Grande Ardenne, het verhaal van de Ardennen en de inwoners ervan. In “La Maison des Légendes” gaan de bezoekers het bos in, achtervolgd door de wilde jager, de weerwolf of de duivel. Ze lopen doorheen de dwergengrot om er hun schoenen te herstellen voordat ze kunnen gaan genieten van de schoonheid van de feeën. De toegang tot Piconrue is gratis op de eerste zondag van elke maand.


© FTLB-P.Willems 

Van het Meer van Neufchâteau tot het Observatoire Centre Ardenne

In Neufchâteau is de Vallée du Lac een prachtige plek voor ontspanning en vrije tijd. Het meer, met een oppervlakte van zes hectare, is populair bij vissers en is het uitgangspunt voor vele wandelingen en mountainbiketochten. Het duurt slechts een half uur om er omheen te komen, tenzij u bereid bent om de oefeningen op het fitnessparcours te doen. U ziet er Mon homme assis au bord du lac, een bronzen beeld. Tot slot kunt u in het recreatiecentrum terecht voor een waterspeeltuin en het huren van kajaks, paddles en waterfietsen.

De Royale Académie Internationale d’Eté de Wallonie (AKDT), in Libramont-Chevigny en Neufchateau, is al sinds 1962 een niet te missen plek voor alle kunstliefhebbers, in de breedste zin van het woord. Elke zomer organiseert deze stichting van openbaar nut bijna 200 cursussen in muziek, beeldende kunst, dans, wereldmuziek en podiumkunsten. Het verwelkomt stagiairs van alle leeftijden, niveaus en achtergronden. 's Avonds wordt het grote publiek uitgenodigd om verschillende activiteiten bij te wonen. Voor wie vaak met het hoofd in de wolken loopt, is het Observatoire Centre Ardenne (OCA), in Grapfontaine (Neufchâteau), op aanvraag voor iedereen toegankelijk. U kunt er het hele jaar terecht voor eenmalige of terugkerende evenementen : bezoeken, observaties, conferenties, cursussen voor kinderen en volwassenen, bedrijfsdagen, verjaardagen, tentoonstellingen, opendeurdagen ter gelegenheid van de Nacht van de Vallende Sterren (14 augustus), Nacht van de Duisternis , Dag van de Astronomie …


© FTLB-P.Willems 
De Passerelle des oiseaux over de Sûre ligt vlakbij het Huis van het natuurpark.

Het meer, met een oppervlakte van zes hectare, is populair bij vissers en is het uitgangspunt voor vele wandelingen en mountainbiketochten.


Meer dan 120 bewegwijzerde circuits

In Martelange, aan de oever van de Sûre en aan de rand van het bos van Anlier, biedt het ‘Maison du parc naturel’ bezoekers de mogelijkheid om de bezienswaardigheden van dit gebied te ontdekken : opmerkelijke fauna en flora, historisch, bouwkundig of cultureel erfgoed, lokale producten en ambachten. De vier tentoonstellingszalen zijn voor iedereen toegankelijk en zijn perfect om de regio te verkennen. Hier kunnen toeristen deelnemen aan een speurtocht : ‘Mission loutre’. Iets verderop kijkt de ‘passerelle des oiseaux’ uit over de rivier de Sûre en helpt u bij het ontdekken van de verschillende vogelsoorten die er leven. Martelange staat ook bekend om het Musée de l'Ardoise, een ideale plek om een industriële activiteit te ontdekken die een hele regio tot leven heeft gebracht en waarvan de sporen nog steeds te zien zijn op de wandelpaden.

Om dit grote gebied te ontdekken, hebben de beheerders van het park besloten om verschillende wandelkaarten uit te geven die ze gratis uitdelen. U kunt meer dan 120 bewegwijzerde circuits ontdekken in de gemeenten Aarlen, Attert, Bastenaken, Fauvillers, Habay, Léglise, Martelange, Neufchâteau en Vaux-sur-Sûre. Er zijn heel wat plekken die herinneringen aan het verleden beschermen : een boerderij die het slachtoffer is geworden van vervloekingen, een pad dat wordt gemarkeerd door de voetafdruk van een weerwolf, een dwergengrot, een rivier die mysterieuze wezens herbergt, een dorp met een geheim … Om al deze geheimen te ontdekken stelt het Circuit des Légendes, dat met de auto wordt afgelegd, voor om verschillende plaatsen te bezoeken die van belang zijn voor het milieu, het erfgoed of het landschap. Geniet ervan ! Het is nu ook mogelijk om de twaalf etappes van dit circuit met de fiets af te leggen. Er werd een parcours van ongeveer 150 kilometer, in vier lussen, uitgestippeld. De routes zijn tussen de 30 en 60 kilometer lang.

“Slow tourism”

Het Woud van Anlier is de ideale plek om tot rust te komen en is een uniek onderdeel van het Park. De rivier de Rulles en zijn zijrivieren stromen langs de rand van het Ardense plateau en zorgen voor een bewogen reliëf. De parkbeheerders hebben er een waanzinnige “slow tourism” bestemming van gemaakt. Een ideale plek om weer op adem te komen, te ontsnappen aan de stress, te ontspannen en zich op een andere manier te vermaken, ver weg van het massatoerisme. Het slow tourism in het grote Woud van Anlier staat synoniem voor geduld, sereniteit en diepgaande ontdekkingen en brengt ecologische en humanistische waarden met zich mee. Uitgebreide boswandelingen, wellness, gastronomische weekends, het observeren van dieren … “Het park stimuleert ecotoerisme, bijvoorbeeld door eigenaren te helpen hun accommodatie te beheren op een manier die zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu”, zegt Laurence Libotte. In Habay-la-Neuve, aan de rand van het Woud van Anlier, heeft het park de installatie van een kunstsite mogelijk gemaakt. Rondom de vijvers staan twaalf sculpturen die de fauna van het moerasland voorstellen, er is een loopbrug over een moerasland gebouwd en een vogel-observatorium kijkt uit over de site.

Dit Belgische gebied kan niet bezocht worden zonder ook even te genieten van de gastronomie. U vindt er de beroemde Ardense fijne vleeswaren, waaronder Ardense ham, een van de topproducten van de Waalse regio. Zelfs de Romeinen namen het terug mee naar de Eeuwige Stad waar het een populaire delicatesse was. Ardense ham is een typische specialiteit die, net als de grands crus, met specifieke methodes wordt gemaakt. Het microklimaat van de Ardennen en de seizoensgebonden fenomenen van temperatuur, vochtigheid, frisse en vochtige luchtcirculatie zijn essentieel voor de harmonieuze rijping en droging van dit product. Er zijn ook genoeg andere lokale specialiteiten : wild in het seizoen, pâté gaumais, ambachtelijke bieren en allerlei soorten kazen.

Het natuurpark Haute Sûre Forêt d'Anlier is de ideale bestemming om zich te vermaken, maar ook om er even tussenuit te gaan en te onthaasten. Tussen rivieren en bossen.

Een nieuw bier voor de keten Epeautre d'ArdenneIn het hart van het natuurpark van de Haute Sûre Forêt d'Anlier zijn vier boeren al enkele jaren bezig met de teelt van spelt. Deze producenten, gegroepeerd binnen de groep "Epeautre d'Ardenne", hebben verschillende producten op de markt gebracht op basis van hun graan : brood, pasta, parelspelt, enz. Ondertussen hebben ze ook hun eerste gemeenschappelijke product, Rulles Epeautre, gemaakt door de ambachtelijke brouwerij La Rulles met de steun van het natuurpark.

Spelt is een graansoort die anders is dan gerst, legt brouwer Grégory Verhelst uit. Het bevat eiwitten, heeft een lichte zuurgraad en een grote frisheid. Het bevat meer granen dan gerst. We krijgen een broodsmaak, en natuurlijk de smaak van granen … Het is niet anders dan sommige tarwebieren. Voor meer frisheid hebben we hop toegevoegd die voor een lichte citrussmaak zorgt".

Voor de Rulles Epeautre heeft Grégory Verhelst gekozen voor 100 % Belgische gerst en dat heeft hem het Waalse label “Prix juste producteur” opgeleverd. "Het is het meest lokale product dat we tot nu toe hebben gemaakt ! ”, voegt de brouwer eraan toe. De timing hiervan was gewoon perfect, want de Brasserie artisanale de Rulles denkt namelijk na over haar manier van produceren en is van plan om geleidelijk aan biologische grondstoffen aan haar brouwsel toe te voegen.


Parc Naturel Haute-Sûre Forêt d’Anlier
Chemin du Moulin 2
B-6630 Martelange

+32 (0) 63 45 74 77

www.parcnaturel.be

 

À lire aussi

Your opinion counts