- Gastronomie
- / Saveurs
Door Muriel Lombaerts
veel meer dan een wijngaard
De Brabantse vierkanthoeve in Sint-Renelde (Tubeke) is omringd door velden en werd in 1856 opgetrokken door de familie Blondeau-Toubeau. De familie Wautier kocht het gebouw vervolgens aan en bewerkt er al zes generaties lang het land. Sophie groeide er op, samen met haar vader, die traditionele gewassen teelde en ook vee hield. Ze vertelt: “Tijdens de oorlog gaven mijn overgrootouders de dorpsbewoners te eten. In hun herinnering waren die boterhammen even dik als die voor hun eigen kinderen. Om hulde te brengen aan hun vrijgevigheid werd hen een gedenkplaat geschonken. Ze kregen ook twee lederen zetels: die staan inmiddels in de degustatiesalon van onze wijnkelder”.
Die plek vol herinneringen is belangrijk voor Sophie en de rest van de familie. Toch hadden haar broers geen interesse om de boerderij over te nemen. Sophie, psychologe van opleiding, voelde niet de behoefte om de landbouwonderneming als dusdanig voort te zetten. In 2011 begon ze samen met haar man Dimitri na te denken over een overnameproject met renovatie van de schuur, waardoor de locatie weer tot leven kon komen. Door professionele verplichtingen verhuisden Dimitri en Sophie echter naar Oostenrijk. Daar maakten ze kennis met de talloze wijngaarden en beslisten ze ervaring op te doen op een klein perceel. In 2014 bestelden ze al wijnstokken terwijl ze nog niet eens terug in België waren. Zodra ze het participatieve wijngaardproject opstartten in Sint-Renelde, wilden verschillende familieleden er onmiddellijk aan deelnemen. De vennootschap werd opgericht op 27 april 2016. Op een kleine vier hectare plantten ze traditionele druivensoorten uit de Champagne aan: Chardonnay, Pinot Noir et Meunier. Met steun en advies van ervaren wijnbouwers en vinologen kozen ze onmiddellijk voor de biodynamische wijnbouw om in de toekomst een traditionele methode uit te werken. “We kozen er niet voor omdat dit de makkelijke weg was, maar omdat we wilden inzetten op smaakkwaliteit. Bovendien deden we onze eerste ervaringen op in Oostenrijk, wieg van de biodynamische wijnbouw. Het was voor ons dan ook een vanzelfsprekendheid.”
Sophie Wautier wilde de gezinsboerderij heel graag redden. Samen met haar man Dimitri koos ze voor de biodynamische wijnbouw, om zo een traditionele kwaliteitsmethode te kunnen ontwikkelen, en vormde ze de schuur om tot wijnkelder en unieke ruimte met een adembenemend uitzicht op de natuur.
Een locatie die voor iedereen openstaat
‘Domaine W’ is veel meer dan een wijngaard, het is ook een ontmoetingsplek die voor iedereen openstaat, net als in het verleden. “Wij willen er een gemeenschap creëren, een oase van rust. Onze dochter Zoé zegt vaak: ‘W, dat zijn wij!’. Mensen, wijnstokken en biodiversiteit. Ook dat laatste vinden we uitermate belangrijk. De wijnbouw is een monocultuur zonder rotatie. We beslisten dan ook om rondom de wijngaard verschillende bomen en bloemen aan te planten. We hebben ook bijenkorven, kippen en schapen. En we zijn zelfvoorzienend voor wat verwarming en elektriciteit betreft”, voegt Sophie nog toe.
Voor de inrichting van het ‘Salon W’, dat openstaat voor leden, maakten Sophie en Dimitri gebruik van oude meubels. De leden van de club en ook de familieleden schonken hen niet alleen meubilair, maar hielpen hen ook bij de renovatie. Zo kregen ze een vier meter brede kast in handen, afkomstig uit het notariskantoor van de oom van Dimitri. Dat enorme meubel, dat niemand wilde omdat het zo enorm groot was, kreeg een bevoorrechte plaats in het salon. Ook een tafel van de schoonouders van Sophie werd gerenoveerd. En zo heeft elk stuk zijn eigen verhaal. “In ‘Salon W’ voelen we ons thuis. Onze kinderen komen hier graag spelen. We zijn er wonderwel in geslaagd om oog te hebben voor de alchemie die tussen al die prachtige mensen ontstaat. Sommigen zeggen zelfs dat ze zich een lid van de familie voelen.”
“De twee kuipen beneden en de twee persen zijn klaar voor de oogst van 2020. De eerste cuvée ‘Maison Wautier’ is gepland voor 12 december.”
Eerste wijnoogst in december 2020
Bij de start van hun avontuur wilde het koppel de kelder in december 2019 openen. Zo gezegd zo gedaan! Bij de opening in december 2019 verwelkomde ‘Salon W’ zo’n 500 gasten: vrienden, familie, maar vooral leden van de ‘Club W’ (zie kader). “Het is in de eerste plaats het hoofdkwartier van de leden, want we organiseren er de Vin’dredis, een gelegenheid om elkaar ‘s avonds bij een glas te ontmoeten. Het is ook een heel bijzondere plek – met uitzicht op de wijngaarden aan de ene kant en de kuipen aan de andere kant - voor seminars, lezingen of andere evenementen. Voor de renovatie van de schuur deden we een beroep op de broer van Dimitri, een architect die actief is in de ecologisch verantwoorde bouw. Omdat we aandacht hebben voor het patrimonium, wilden we tevens het originele gebouw respecteren. We moesten wel het hele dak eraf halen om het gebinte opnieuw te kunnen plaatsen. Vandaag zijn de twee kuipen beneden en de twee persen klaar voor de oogst van 2020. De eerste cuvée ‘Maison Wautier’ is gepland voor 12 december.”
De ‘Club W’
Om coöperatief lid te worden van ‘Club W’ en deel te nemen aan het Domein bestaan er verschillende formules (vanaf € 500). Bij elke formule wordt het volledige bedrag terugbetaald in de vorm van flessen, verspreid over meerdere jaren. Leden krijgen tevens voorrang bij de aankoop van extra flessen. Ze krijgen bovendien gratis toegang tot een reeks evenementen en workshops (ontmoetingen, degustaties, cursussen … ) over wijn. Tijdens de ‘Vin’dredis’ kunnen ze bovendien gebruikmaken van het ‘Salon W’ om samen of met vrienden een glas wijn te drinken. ‘Gouden’ leden mogen bovendien hun naam geven aan een rij van wijnranken en vrienden uitnodigen bij de inauguratie ervan.
Domaine W
Rue Quenestine 2
B-1480 Saintes
www.domaine-w.be