Waw magazine

Waw magazine

Menu
© La jolie confiture
© La jolie confiture
© La jolie confiture

La Jolie Confiture

  • Gastronomie
  • / Saveurs
Hainaut  / Ghislenghien

Door Muriel Lombaerts

Liefde in een potje!

Na een bochtig parcours waagde voormalig journaliste Alfonza Salamone zich aan de verkoop van confituur. ‘La Jolie’ is een Belgisch, gastronomisch en artisanaal product.


Alfonza Salamone, vertaler-tolk van opleiding, werkte in die hoedanigheid bij een bedrijf dat aan de basis lag van de oprichting van een cultureel centrum. “Het was in die periode dat ik heel toevallig bij de radio terechtkwam. Op de trein ontmoette ik iemand die vond dat ik een radiofonische stem had. Ik ben 20 jaar lang bij de radio gebleven, bij de RTBF en RTL.

Daarnaast was deze stralende vrouw tevens actief als autodidactisch juwelenontwerpster. “In die periode was dat mijn manier om te herbronnen, om een ruimte te creëren waarin ik nieuwe energie kon vinden. Vervolgens voelde ik de behoefte om me wat terug te trekken en me met mijn kinderen bezig te houden. Mijn oudste dochter ging net naar de lagere school en mijn man had zijn carrière even gelaten voor wat ze was zodat ik de mijne kon uitbouwen. Daarna wilde ik weer graag terug naar de radio, maar dat is niet gebeurd. En om van mijn juwelen een beroepsactiviteit te kunnen maken, volgde ik een commerciële opleiding aan ICHEC. Op een dag was het op: mijn inspiratie was helemaal weg! Ik besloot me weer te gaan bezighouden met wat ik als kind al graag deed: schilderen en koken. Ik begon confituur te maken met fruit uit de tuin. We wisselden ook vruchten uit met onze buren. Ik was toen al gek op specifieke combinaties als framboos en pompoen, die samen vreemd genoeg naar rozen smaken. Ik begon ook andere aparte combinaties uit te proberen, die ik gratis uitdeelde. En na een tijdje wilden de mensen ze, net als eerder ook mijn juwelen, liever kopen, zodat ze zeker waren van hun potje confituur. Stilaan begon ik na te denken over de mogelijkheid om ze te verkopen …

Een start met het gezin

Op hetzelfde moment schreef deze bruisende onderneemster zich ook in in een brouwerijschool. Ze wilde graag leren hoe je bier moet maken, en er kwam meteen een merknaam in haar op. Die zou ze uiteindelijk gebruiken voor haar confituur: la Jolie. Tijdens de twee jaar op de brouwerijschool werkte ze verschillende scenario’s uit voor haar creaties. “We schrijven eind 2017, in mijn dorp Thoricourt, deelgemeente van Opzullik. Ik wilde alles vanaf het begin correct doen en vroeg het FAVV om advies. Het was erg belangrijk om privé en professioneel strikt gescheiden te houden. Gelukkig konden we in ons huis beide delen van elkaar scheiden. We hadden net een nieuwe keuken geplaatst en gelukkig beantwoordde alles aan de normen. Op die manier hoefden we slechts een beperkte investering te doen om met ons gezin van start te kunnen gaan: mijn man, de kinderen en ikzelf. In maart verhuisden we dan naar de industriezone van Gellingen en beslisten we het productieteam uit te breiden”.

“Vervolgens kreeg ik meer inspiratie tijdens het koken, op restaurant, bij de producent of door de kleuren. Op een dag heb ik geprobeerd om pompelmoes, pompoen en steranijs te combineren: buitengewoon!”

 

Een verantwoord productieproces

Al het fruit is afkomstig van de tuin van Alfonza, die werd uitgebreid tot de kring van lokale producenten. “We hadden gelukkig vruchtbare grond, maar ik gebruik ook een aantal exotische vruchten zoals citrusvruchten. Er zit citroen in al mijn confituursoorten, want het is een natuurlijk bewaarmiddel. Als we niet met lokale producten kunnen werken, moet het productieproces op zijn minst verantwoord zijn. Ik wil daarin verder gaan dan een certificering alleen. Het gaat hierbij om een van mijn intrinsieke waarden: respect voor de volledige menselijke keten, van de producent tot de consument, over de medewerkers, partners en onderaannemers heen, en dat geldt ook voor de grondstoffen waarmee ik werk. Ik krijg vaak vragen over mijn suiker, omdat die wit is, maar het is Belgische suiker. Geraffineerde weliswaar, maar verantwoord geproduceerd en ik gebruik er maar weinig van: slechts 30%”.

Confituur is voor Alfonza een herinnering uit haar kindertijd. “De eerste die ik me herinner, is de kersenconfituur die mijn vader en moeder maakten. Vervolgens kreeg ik meer inspiratie tijdens het koken, op restaurant, bij de producent of door de kleuren. Op een dag heb ik geprobeerd om pompelmoes, pompoen en steranijs te combineren: buitengewoon!

De madeleines van Proust

Het geheim van gastronomische confituur is, behalve het hoge percentage fruit en de originele combinaties, de artisanale productie in kleine ketels waarin Alfonza haar fruit geduldig en met liefde bereidt. Ze droomt ervan om La Jolie Confiture zoveel mogelijk te verspreiden. “Wat me veel plezier doet en waarnaar ik streef, is om kleine momenten van geluk te schenken. Ooit vertelde iemand me dat mijn confituur met rabarber en hibiscus haar 60 jaar terug in de tijd bracht, en deed denken aan de rabarberconfituur van haar moeder. Een andere dame begon te huilen toen ze mijn pruimenconfituur proefde, omdat die haar herinnerde aan haar grootmoeder die ze zo miste.” Ontroerd voegt Alfonza eraan toe: “Ik zou het fijn vinden als deze madeleines van Proust hun weg naar de mensen vinden. Ik ben daarnaast ook bezig met andere projecten. Zo ben ik er dankzij mijn brouwerijstudie in geslaagd een aperitiefdrankje zonder alcohol te ontwikkelen, op basis van hop en fruit, dat deze lente uitkomt: Hopinade.

www.lajolieconfiture.com

À lire aussi

Your opinion counts