Waw magazine

Waw magazine

Menu

Boogle House

  • Business
Liège  / Herve

Door Violaine Moers

DE GEZELLIGHEID VAN SMART PETANQUE

Een partijtje petanque op een synthetische, modulaire mat die je in minder dan tien minuten uitrolt en zachte petanqueballen ? Ontdek het originele parcours van Patrick Neuville, psycholoog van opleiding, die met het Boogle House in Herve petanque heeft omgetoverd tot een middel om gezelligheid te creëren.

 

Patrick Neuville heeft jaren gewerkt in de HR op het gebied van de rekrutering van personeel. Mettertijd ontstond de wens om public relations-instrumenten te creëren om voor zijn klanten evenementen te organiseren. In die tijd waren het meer de sportieve uitdagingen die populair waren. Maar hardlopen, 2000 meter zwemmen in een meer of mountainbiken is echt niet voor iedereen weggelegd. Patrick, organisator in hart en nieren en gepassioneerd door petanque, heeft de codes door elkaar geschud door een meer toegankelijke en klantvriendelijkere activiteit aan te bieden.

Zo ontstond de eerste intercompany-petanquewedstrijd. “Het event was een regelrecht succes. Voor integratie is petanque een geweldig sociaal instrument”, onderstreept Patrick die, dankzij zijn rekruteringsbedrijf en zijn contacten, goede connecties had die hem in staat stelden sponsors te vinden, waaronder Thierry Luthers, de beschermheer van deze eerste editie. De door onze psycholoog georganiseerde evenementen namen vervolgens een hoge vlucht en brachten Belgische en Franse petanque-sterren, maar ook persoonlijkheden en het grote publiek samen. Het worden echte, niet te missen netwerk- en fun-events.

Henri Salvador als beschermheer

In 1996 kon hij dankzij zijn netwerk de ‘Petanque Trofee voor personaliteiten en beleidsmakers’ in het leven roepen ; Henri Salvador aanvaardde het peterschap voor verschillende edities. Van het een kwam het ander, de petanquekampioenen raakten geïnteresseerd in Patrick en vroegen hem om voor hen events te organiseren. Dit is het begin van de ‘Trofee van de Uitblinkers’ een competitie waar amateurs uitkomen tegen de beste spelers ter wereld. Patrick organiseert nu jaarlijks edities, in Luik, Agadir, Marrakech en Cancale in Bretagne

Tijdens een van deze events ontmoette hij Jean-Pierre Albertini, die bezig was zijn eigen soepele petanqueballen te ontwikkelen voor binnen, zonder schade of lawaai te maken.

“ Een synthetisch rode mat met een zwart design frame in gelakt hout of c ortenstaal, modulair en binnen en buiten demonteerbaar in slechts tien minuten.”


Een modulaire design petanquebaan

Na deze ontmoeting ontstond het idee om een petanquebaan aan te leggen die zowel mooi, makkelijk (de) monteerbaar en leuk is. “Ik wilde geen petanquemateriaal verkopen, mijn ding is het creëren van concepten en events. Na rijp overleg vroeg ik dus mijn schoonbroer, een timmerman, om een prototype van een baan te maken. Boogle® was geboren : een synthetisch rode mat met een zwart design frame in gelakt hout of cortenstaal, modulair en binnen en buiten demonteerbaar in slechts tien minuten.

Helaas ! Net voor de COVID-pandemie en de eerste lockdown. “Ik wilde me richten op hotelketens en cruiseschepen, midden in de crisis … Ik heb het geluk gehad nog een tiental banen te kunnen verkopen, o.a. aan twee grote namen : RTL Belgium en het Belgian Football Center in Tubeke, nadien is mijn omzet snel teruggelopen. De Rode Duivels en de Red Flames petanquen in hun vrije momenten, tijdens hun verplaatsingen.

130 banen voor de woonzorgcentra

Tegen alle verwachtingen in deed zich in deze context een grote kans voor, toen Sophie Wilmès, belast met de gezondheidscrisis binnen de regering, petanque heeft opgenomen als toegestane activiteit (samen met kajakken). “De verantwoordelijken van de uitzending Système B op Bel RTL belden me om over het concept te praten. Ik stelde hen voor een wedstrijd te organiseren met het aanbod als prijs een Boogle-baan met een waarde van € 1 750 te schenken aan een woonzorgcentrum. Wzc's werden tijdens de eerste golf het zwaarst getroffen, ik wilde een geste doen voor deze mensen.” Tijdens de uitzending gebeurde er iets ongelofelijks : “Een milde schenker uit Brussel, die verleid werd door ons concept en geraakt was door de situatie van de bejaarden, besloot zich bij onze actie aan te sluiten. Uiteindelijk hebben we in de zomer van 2020 130 Boogle-banen geïnstalleerd in Waalse woonzorgcentra, vertelt Patrick Neuville ons.

Tussen de twee mannen is een mooie band ontstaan. “Ik heb de schenker overgehaald om samen een vennootschap op te richten om de verschillende afdelingen van Boogle® in onder te brengen.

Des clients jusqu’en Amérique

Het Boogle House, in Herve, ontvangen we een club petanquespelers maar niet alleen hen; het is ook de ideale plaats om seminaries, workshops en teambuildingactiviteiten voor ondernemingen te organiseren.


Als klein bedrijf met vier werknemers heeft Boogle® momenteel drie afdelingen : Boogle House, in Herve, dat dient als showroom en waar je petanque kunt spelen, Boogle Business, dat instaat voor de verkoop en Boogle Events dat zich bezighoudt met de verhuur van banen en de organisatie van events.

In mijn dromen wilde ik een Boogle House oprichten, een uniek plekje in Europa, zo vertelt ons Patrick Neuville. “Hier, in Herve, in dit herenhuis, vinden we deze warme, vriendelijke sfeer, waar we ons goed voelen.” Op deze plek ontvangen we een club petanque-spelers maar niet alleen hen ; het is ook de ideale plaats om seminaries, workshops en teambuildingactiviteiten voor ondernemingen te organiseren. We kunnen er tot 40 personen ontvangen, met terras en een aanbod van snacks.

“Boogle on Ice” in Luik

De afdeling Verhuur zet op haar beurt de events verder die een deel zijn van dit mooie verhaal. “Onze banen komen op onwaarschijnlijke en prestigieuze plaatsen te liggen, tijdens VIP-events met Benoît Poelvoorde of Jose Garcia en op uitzonderlijke locaties zoals het Palais Vivienne in Parijs. Op de schaatsbaan in Luik hebben we zelfs een ‘Boogle on ice' ingericht.

De verkoop gaat vooral richting buitenland want Vlaamse, Nederlandse, Duitse, Engelse en zelfs Amerikaanse klanten tonen interesse voor onze modulaire banen. “Ik hoop eigenaars van hotelketens en cruiseschepen te kunnen overtuigen om een Boogle-baan bij hen aan te leggen. Het concept van een modulaire designbaan is voor hen uitgedacht, kan zowel een binnen- en als buitenactiviteit zijn en is eenvoudig aan te leggen. Ook dames houden van deze activiteiten, want ze kunnen met hoge hakken en in avondkleed spelen, indien zij dat wensen (lacht).

We mikken ook op woonzorgcentra, ziekenhuizen en revalidatiecentra. “We krijgen positieve feedback van kinesitherapeuten die ons laten weten dat het hun patiënten goed doet en dat zij er mooie momenten door beleven”.

Partnerschap met Saint Tropez ?

De toekomst ? Het ontbreekt Patrick Neuville niet aan ideeën. “We denken eraan om onze eigen petanqueballen uit gerecycleerd plastic te gaan produceren. Een van onze dromen is om het proces van A tot Z te beheren. Wij zijn reeds in gesprek met bedrijven om mallen te produceren. Zo kunnen wij een gamma ballen en koffers voorstellen die 100 % personaliseerbaar zijn, in de kleuren en het logo van onze klant.

Zonder te vergeten dat, zodra de gezondheidscrisis voorbij is, een samenwerking met het kledingmerk Saint Tropez in het verschiet ligt. “De eigenaars willen graag dat de Boogle-baan deel uitmaakt van hun aanbod …

www.boogle.eu

Your opinion counts