Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Deltrian International

Deltrian

  • Business
Hainaut  / Fleurus

Door Florence Thibaut

VIRUSDODENDE MONDMASKERS

Deltrian International, de specialist van de luchtfilters, is bij het begin van de pandemie het Waals Gewest te hulp geschoten met de productie van mondmaskers in grote hoeveelheden. De onderneming heeft daarvan gebruik gemaakt om haar activiteiten te diversifiëren.


© Deltrian International
Timothée De Greift

Het Deltrian-avontuur begint in de zomer van 1967, in de buurt van Charleroi. Na de oprichting door de Duitse industrieel Klaus Alexius specialiseert deze kmo zich in filtratie-ventilatie voor de industrie. In 1996 nam de geschiedenis een nieuwe wending met de komst van de tweede generatie in de onderneming. Het bedrijf diversifieert, lanceert een eigen gamma filters en gaat internationaal. Rond de millenniumwisseling richtte het familiebedrijf verschillende vestigingen op in Frankrijk, Slowakije, Italië, Duitsland, China en Marokko. De laatste maanden heeft de gezondheidscrisis het bedrijf in staat gesteld zijn toptechnologieën te gebruiken voor de productie van filtermaskers en de lancering van nieuwe producten, zoals het Deltripur-gamma filtratiekolommen. Ontmoeting met de jonge CEO, Timothée De Greift.


© Deltrian International

U hebt uw functie in januari van dit jaar opgenomen. Hoe waren de eerste maanden?

Ik had de gelegenheid de teams te ontmoeten en een paar keer naar het buitenland te reizen, met name naar Frankrijk, Duitsland en Spanje. Deltrian International is een snelgroeiende kmo. Ik sta nu midden in de actie en ik leer veel. Wij leveren zuivere lucht aan de wereld. Dat is een geweldige bestaansreden.

Wat gaf u de zin om in deze onderneming te komen werken?

Ik heb het grootste deel van mijn loopbaan doorgebracht in grote industriële groepen, in de automobiel- en de logistieke sector. Toen ik een MBA deed in Louvain-la-Neuve, vroeg Jürgen Alexius, de eigenaar, me om in het bedrijf te komen werken, dat toen uitsluitend actief was in filtratie. Na veel ervaring te hebben opgedaan in internationale structuren, wilde ik iets anders gaan doen. Het was een kans om bij te dragen tot het leven van een Belgisch bedrijf en om boeiende werkervaring op te doen.

COVID-19 heeft uw activiteiten dooreengeschud. U hebt eind maart 2020 de aanbesteding van het Waals Gewest gewonnen voor de productie van mondmaskers ...

Uitgangspunt was de wens van de voormalige CEO om bij te dragen aan deze algemene mobilisatie. We moesten snel zijn en ons aanpassen, ook al was het basismateriaal grotendeels hetzelfde. We vonden leveranciers van geblazen polypropyleen, dat de basis vormt van alle filters, we gingen naar Duitsland om twee machines te vinden en hebben onze processen aangepast ... De productie startte in juni. We brachten onze voorraden over naar Châtelet om in Fleurus ruimte te scheppen. In totaal was onze productie verdeeld over drie locaties, wat natuurlijk gevolgen had voor het personeelsbeheer. Op kruissnelheid produceren we een miljoen maskers per week.

Wat betekent deze nieuwe activiteit?

Deze ommekeer werkt nog door in de organisatie. Het heeft ons een enorm elan bezorgd en het onderzoek erg gestimuleerd. Voor het eerst hadden wij een specifiek R&D-team. De productie van mondmaskers kwam ook onze naamsbekendheid ten goede en heeft geleid tot meer digitalisering en het opzetten van een eigen webshop. Daarnaast liepen onze filtratie-activiteiten gewoon door. Ze zijn zelfs blijven groeien.

Wat was de impact op de teams?

We hebben allemaal nieuwe vaardigheden ontwikkeld. We hebben bijna dertig uitzendkrachten in dienst genomen, o.a. in de productie om de machines te laten draaien. Ons R&D-departement is uitgebreid met twee wetenschappers. Qua cohesie, engagement en gemeenschappelijke uitdagingen is het effect voor iedereen zeer positief geweest.

 

“ Op kruissnelheid produceren we een miljoen maskers per week.”


Blijft er nog plaats over voor de productie van mondmaskers?

Het is een eerder lokale productie die een beetje aan het verminderen is. We hebben ingeschreven op andere aanbestedingen maar moeten opboksen tegen buitenlandse, goedkopere concurrenten. Hoewel wij samen met de regering aan deze nieuwe productie zijn begonnen, zijn er nu geen echte criteria meer voor de steun aan plaatselijke bedrijven bij overheidsopdrachten, wat echt te betreuren valt. Onze laatste grote bestelling komt van de Nederlandse regering, die haar behoeften over verschillende leveranciers heeft verdeeld.

Wat voor type maskers produceren jullie?

DeltriGex is ons gewone, herbruikbare mondmasker. Het kan acht uur lang gedragen worden en 25 keer worden gewassen. We produceren ook 2 types chirurgische maskers van type II en IIR. Meer recent hebben wij samengewerkt met de Luxemburgse spin-off Molecular Plasma Group om virusdodende maskers te maken die het Covid-19-virus voor 99,9% deactiveren. Aan het masker is een molecule citroenzuur gehecht om het virus te bestrijden, wat ongevaarlijk is voor de mens; het doodt het virus niet maar deactiveert het; dat is een revolutie! De productie is midden maart opgestart. Wij hopen dat dit een norm zal worden voor maskers bestemd voor de medische wereld.

Een paar cijfers


© Deltrian International

14 filialen wereldwijd
450 tarbeiders in Fleurus
50 medewerkers wereldwijd


Wat kunnen de toekomstige ontwikkelingen zijn?

We hebben deze maskers getest op verschillende virussen. Het gebruik ervan zou kunnen bijdragen tot de bestrijding van kruisbesmetting van nosocomiale ziektes (ziekenhuisinfectie, n.v.d.r.). We zouden ons ook een toepassing kunnen voorstellen voor blouses, handschoenen... Deze innovaties gaan veel verder dan COVID-19. Naast de maskers hebben we ook andere nieuwe producten gelanceerd: desinfecterende gels, brillendoekjes die direct condens verwijderen en een jaar lang werkzaam zijn, 'plug and play'-filtratiekolommen Deltripur ... Ze zijn makkelijk te installeren in openbare ruimtes, scholen, theaters of bioscopen, filteren de lucht in een ruimte en zuiveren deze tot vijf keer per uur. De eerste verkopen vonden eind april plaats.

Waar liggen de komende maanden de prioriteiten?

De historische activiteiten gaven Deltrian een marktaandeel in Europa van 5%. Een van mijn opdrachten is dit percentage te verhogen en de groei te begeleiden, met meer aandacht voor de banden tussen onze dochterondernemingen. We hebben dit jaar een echte versnelling meegemaakt en we moeten die goed beheren. Ons volgende groeigebied buiten Europa zal waarschijnlijk Noord-Afrika zijn. Marokko, waar wij een vestiging hebben, ontwikkelt volop zijn automobielindustrie en zijn farmaceutische sector. We zullen er de eersten zijn met een productie-eenheid. Er wacht ons daar een wereld van opportuniteiten.

 


© Deltrian International

“ Ze zijn makkelijk te installeren in openbare ruimtes, scholen, theaters of bioscopen, filteren de lucht in een ruimte en zuiveren deze tot vijf keer per uur. ”


www.deltrian.com

Your opinion counts