Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Botalys - Pierre-Antoine Mariage (links) en Paul-Evence Coppée, de twee oprichters van Botalys

BOTALYS

  • Dossier
Hainaut  / Henegouwen

Door Waw

de eeuwenoude kracht van medicinale planten

Botalys, dat in 2011 werd opgericht, kweekt medicinale planten van uitzonderlijke kwaliteit om er zeer bioactieve ingrediënten uit te halen. De verticale boerderij, die voornamelijk ginseng verbouwt, produceert momenteel iets meer dan twee ton per jaar.

 

Bedrijf

Het verhaal begint wanneer landbouwingenieur Pierre-Antoine Mariage en natuurkundig ingenieur Paul-Evence Coppée, twee medewerkers van het biotechbedrijf Galactic, elkaar ontmoeten. Omdat ze zeer geboeid zijn door plantkunde, willen ze daar hun voornaamste bezigheid van maken en buigen ze zich over de talrijke eigenschappen van medicinale planten. Deze planten, waarnaar de vraag overal ter wereld toeneemt, worden meestal intensief verbouwd volgens een landbouwsysteem dat op opbrengst is gericht. De twee vennoten interesseren zich voor verticale landbouw als technologisch concept om uitzonderlijke planten te kweken. “In een gecontroleerde en steriele omgeving maakt deze techniek het mogelijk om de planten weer onder ideale omstandigheden te laten groeien, net als in het wild”, verduidelijkt Gaëlle Stockman, Brand Manager van Botalys.

Producten

Na vijf jaar onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Bergen en de Haute École provinciale de Hainaut Condorcet in Aat begint het bedrijf in 2018 met de industriële productie van Panax ginseng. Deze plant, waarvan de wortel al eeuwenlang in Azië wordt gebruikt, staat bekend om zijn evenwichtsherstellende werking en wordt in tal van voedingssupplementen gebruikt. “Botalys bevindt zich op het snijvlak van de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Met onze methode kunnen we de natuurlijke groeicyclus van de plant nabootsen zonder gebruik van pesticiden, fungiciden of oplosmiddelen, wat extreem zuivere ingrediënten oplevert.” Zo is het gehalte aan werkzame stoffen veel hoger dan bij planten die uit de conventionele landbouw afkomst zijn. De technologie maakt ook een kleinere voetafdruk mogelijk : in vergelijking met conventionele methoden is het gewasareaal van de verticale boerderij ongeveer tien keer zo klein, terwijl het kweken tien keer zo snel gaat.

Sinds het begin van de coronacrisis werken de teams aan de productie van een tweede plant genaamd danshen (Salvia miltiorrhiza of rode salie), die bekendstaat om zijn ontstekingsremmende en heilzame effect op de luchtwegen. “Deze plant zou nuttig kunnen zijn voor het herstel na een corona-infectie. Het potentieel is groot.” Een onderzoeksprogramma in samenwerking met de KU Leuven en financiële steun van het Waals Gewest is bijna afgerond. Omdat de wortel van de plant al op de lijst van de FOD Gezondheid staat, zou de marktintroductie in 2021 moeten plaatsvinden.


© Botalys

Botalys dankt zijn succes aan technologische innovatie op basis van verticale landbouw in een steriele omgeving.

 
Export

Het bedrijf uit Aat, dat ongeveer twintig mensen in dienst heeft, verkoopt zijn hoogwaardige plantenextracten in Europa, Azië en de Verenigde Staten voor de productie van onder meer voedingssupplementen, geneesmiddelen en energiedranken. “In Azië maken medicinale planten al heel lang deel uit van de farmacopee. In Europa begint de belangstelling voor preventieve en holistische geneeskunde toe te nemen. De markt is langzamer en voorzichtiger, maar er is zeker belangstelling.” In België zijn de ingrediënten van Botalys te vinden in verschillende natuurlijke voedingssupplementen, met name Nutrisan en Provera.

Sterke punten

Door de geavanceerde technologie die het heeft ontwikkeld, zijn sterke wetenschappelijke basis en de degelijkheid van het wetenschappelijk onderzoek dat naar zijn plantenextracten wordt gedaan, is Botalys een ‘game changer’ in zijn sector. “De creativiteit en innovatie van onze oprichters is ons eerste sterke punt. Zij zijn erin geslaagd om een idee in een veelbelovend project te veranderen”, zegt Gaëlle Stockman. “Dankzij klinische tests konden we de laatste jaren de werkzaamheid van ons ginsengpoeder aantonen. Botalys wordt sindsdien internationaal erkend om de hoge kwaliteit van zijn ingrediënten.

Projecten

2021 belooft een jaar met veel nieuws te worden voor het bedrijf, dat gaat verhuizen naar Gellingen, waar een nieuwe verticale boerderij het mogelijk maakt om de productiecapaciteit te verdrievoudigen. “We zijn een jong en reactief bedrijf, dat volop groeit. We moeten ons productievolume opvoeren, maar ook ons aanbod verbreden door nieuwe medicinale planten te ontwikkelen. Dat zijn onze uitdagingen voor de toekomst”, zegt Gaëlle Stockman tot besluit.

In cijfers

2 ton jaarlijkse productiecapaciteit op dit moment
6 ton productievolume mogelijk op de nieuwe site
20 medewerkers
10 keer zo weinig gewasareaal nodig als op een conventionele boerderij

 


© Botalys

In 2021 wil Botalys danshen gaan verkopen.
De tot poeder gemalen wortel zou in voedingssupplementen kunnen worden verwerkt. Door zijn ontstekingsremmende en heilzame effecten op de luchtwegen zou deze plant nuttig kunnen zijn bij het herstel na een corona-infectie.

www.botalys.com

Your opinion counts