Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Galactic

GALACTIC

  • Dossier
Hainaut  / Celles

Door Waw

een zwaargewicht inzake gisting

Als pionier van de Waalse biotechnologie is Galactic uitgegroeid tot een wereldspeler voor de productie van lactaten en melkzuren, stoffen die gebruikt worden als voedingsadditieven en in de groene scheikunde.
De onderneming heeft haar basis te Escanaffles, maar vestigde zich ook in de Verenigde Staten en in China.

 

Bedrijf

Het idee voor het oprichten van Galactic werd door ingenieur Frédéric Van Gansberghe en zijn broer Martin op een bierkaartje uitgewerkt in een café van Watermaal-Bosvoorde. In 1992 ging het bedrijf van start met enkele ingenieurs. De onderneming heette toen Bioprocess Technology en legde zich vanaf het begin toe op voedselveiligheid en voeding. Ze veranderde haar naam al spoedig in de huidige en vestigde haar productie-eenheid in 1995 te Escanaffles (Celles), in de streek rond Doornik. Vanaf het begin wilde ze uitgroeien tot een belangrijke internationale speler.

Dankzij intensief Onderzoek & Ontwikkeling hebben we een tweede vestiging kunnen openen in Bengbu, in het centrum van China, en een andere in Milwaukee in de Verenigde Staten”, legt CEO Frédéric Van Gansberghe uit.

In 2013 zet Galactic een nieuwe stap vooruit met de oprichting van de Galactic Innovation Campus, een spitstechnologisch onderzoekscentrum in Anderlecht, in de vroegere lokalen van incubator Eurobiotec. Dankzij dat centrum kan het bedrijf sneller onderzoek doen op het gebied van gisting, alsook oplossingen uitwerken voor de geneesmiddelensector.

Tegenwoordig stelt de onderneming bijna 300 personen tewerk. Ze heeft vijf internationale kantoren buiten België, namelijk in Moldavië, de Verenigde Staten, Brazilië, China en Japan.

Producten

Als gistingsspecialist heeft de Henegouwse onderneming een breed gamma natuurlijke producten met antibacteriële eigenschappen ontwikkeld voor het bestrijden van schimmels, ongewenste gistsoorten en andere microben. Haar melkzuurproducten worden meer bepaald gebruikt in groene scheikunde en als voedingsadditieven. Dankzij een nieuw suikergistingsproces en micro-organismen die niet genetisch gemanipuleerd zijn, kregen die oplossingen de vorm van poeders en vloeistoffen die worden toegevoegd aan ‘etensklare’ producten, vleesbereidingen, bakkerijproducten …

Dankzij onze unieke gistingstechnologie zijn we wereldleider geworden op het gebied van natuurlijke antibacteriële producten voor voeding. Ons filiaal Futerro, dat in 2007 werd opgericht in Escanaffles, is dan weer gespecialiseerd in de productie van Poly Lactic Acid, een uit melkzuur bestaand bioplastic.


© Galactic

En chiffres

4 productiesites: één in België, één in de Verenigde Staten en twee in China

5 kantoren buiten België

300 personeelsleden wereldwijd

Klanten in 85 landen


Export

Klanten voor biotechnologie vindt men tegenwoordig in zeer uiteenlopende sectoren, zoals eetwaren en dierenvoer, gezondheidszorg en hygiënische producten in meer dan 85 landen, waaronder Frankrijk, Polen, Rusland, Moldavië, Japan en Brazilië.

De komende maanden zullen Galactic en Futerro zich toeleggen op het afwerken van een nieuwe productie-eenheid voor bioplastic in China, naast de fabriek in Bengbu. Ze wordt gebouwd door Belgisch-Chinese teams en is de vrucht van de samenwerking tussen Futerro en de Chinese groep BBCA Biochemical, die gespecialiseerd is in biochemie en in de productie van plastic. De in deze herfst ingewijde site produceert nu reeds biologisch afbreekbaar plastic op basis van de gisting van suiker, maïs of andere vormen van uit de biomassa voortgekomen koolstofhydraten. Dat steeds meer gebruikte groene plastic dient onder andere voor het produceren van voedingsverpakkingen, isolatieproducten voor beddengoed en auto-onderdelen.

www.lactic.com

Your opinion counts