Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Cerhum

Bottransplantaten

  • Business
Liège  / Luik

Door Florence Thibaut

Geavanceerde technolgieën

In mei 2020 had Novadip, een spin-off van de UCLouvain, een opzienbarende wereldprimeur met de transplantatie van een scheenbeen in 3D bij een 5-jarige patiënt. Andere biotechbedrijven in de regio die net als Cerhum en Texere Biotech actief zijn op transplantatiegebied, laten zien hoe dynamisch de Waalse life sciences-industrie is.

 
Novadip, dat in de gangen van het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc is ontstaan, kende enkele maanden geleden een belangrijk succes : de geslaagde transplantatie van een weefselimplantaat van 18 cm³ in het been van een jonge patiënt. Het bedrijf is een spin-off van de UCLouvain en werd opgericht door de arts Denis Dufrane, die daarbij ondersteund werd door Sopartec, de maatschappij voor technologieoverdracht en investeringen van de UCLouvain. “Omdat amputaties bij jonge patiënten kunnen worden vermeden, heeft Novadip echt een maatschappelijke impact”, zegt Philippe Durieux, CEO van Sopartec, dat tot dusver de oprichting van bijna tachtig spin-offs heeft gefaciliteerd. “Het bedrijf transplanteert als enige differentiërende cellen die afkomstig zijn van de patiënt zelf.” De spin-off hoopt tussen nu en 2026 een commerciële start te maken.

Snelle opkomst van de biowetenschappen

Texere Biotech, dat zijn ontstaan eveneens dankt aan de arts en serial entrepreneur Denis Dufrane, is gespecialiseerd in het robotiseren van de behandeling van menselijke weefsels. Zo heeft het bedrijf de eerste gerobotiseerde lijn ter wereld voor het hergebruik van bottransplantaten ontwikkeld. Cerhum, dat door de arts Grégory Nolens is opgericht, brengt een omwenteling in de herstelchirurgie teweeg door keramisch bot te reconstrueren met behulp van 3D-printen. Deze twee goudhaantjes hebben in verschillende stadia een steuntje in de rug gekregen van het Waals Gewest. “Het creëren van een ecosysteem dat banen schept en waarde laat terugvloeien naar de economie, is de uitdaging in elke sector”, voegt Philippe Durieux eraan toe. “Voor biotechbedrijven is er sprake van een vruchtbare bodem met speciale investeringsfondsen en hoogopgeleid personeel. Talent is een van de essentiële bouwstenen.


Philippe Durieux, CEO van Sopartec

Van het laboratorium naar de markt

Spin-offs zijn gebaseerd op een wetenschappelijke ontdekking waarvoor een speciaal bedrijf moet worden opgericht om het onderzoek voort te zetten. Daarmee zijn ze direct van invloed op hun ecosysteem. Philippe Durieux : “De oprichting van een spin-off is een proces dat tien jaar of zelfs nog langer duurt. De kennisoverdracht gaat van het laboratorium naar de markt, die de onderzoekers vervolgens opnieuw uitdaagt.

Het doel is telkens dat het academisch onderzoek een maatschappelijke impact heeft. Een van de recente succesverhalen van Sopartec is iTeos, dat een nieuw oncologisch paradigma heeft uitgevonden. “Acht jaar na zijn oprichting is het bedrijf toegelaten tot de Nasdaq, wat een primeur is voor België. iTeos is ook het voorbeeld van een geslaagde combinatie van wetenschap op topniveau en een geschikte financiering. In de medische sector denk ik ook aan Axinesis, dat actief is op revalidatiegebied, en Syndesi Therapeutics, dat zich richt op de ziekte van Alzheimer. Goede voorbeelden zijn er hier zat.

www.novadip.com
www.sopartec.com

Cerhum produceert in 3D botimplantaten op maat

Grégory Nolens, doctor in de biomedische wetenschappen, stond in 2015 aan de wieg van Cerhum, dat een revolutionaire techniek heeft ontwikkeld om biocompatibele botimplantaten in 3D te produceren. “Ons bedrijf is ontstaan vanwege de toenemende vraag naar duurzamere transplantaten, met name voor kaak- en gezichtschirurgie. De meeste medische implantaten hebben een levensduur van vijftien tot twintig jaar. Daarna moet je opnieuw opereren. Ik was op zoek naar een minder invasieve oplossing”, zegt Grégory Nolens, oprichter en CEO van Cerhum. Die oplossing heet MyBone, een biocompatibel, in 3D geprint implantaat, dat met hulp van 3D Side uit Louvain-la-Neuve en een cofinanciering van het Waals Gewest is ontwikkeld. De innovatie betreft hier de keuze van de materialen. “We hebben gekozen voor keramiek, omdat de samenstelling daarvan lijkt op die van menselijk bot, dat voornamelijk uit calcium en fosfaat bestaat. Het gaat niet om een prothese, maar om een implantaat dat de botregeneratie stimuleert.

 

“ We hebben gekozen voor keramiek, omdat de samenstelling daarvan lijkt op die van menselijk bot, dat voornamelijk uit calcium en fosfaat bestaat. Het gaat niet om een prothese, maar om een implantaat dat de botregeneratie stimuleert.”

 

Gevalideerde klinische gevallen

Het Luikse bedrijf brengt zijn implantaten vijf jaar later op de markt en komt in mei 2020 in het nieuws wanneer tijdens een operatie in het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc het eerste in 3D geprinte stuk kunstkaak ter wereld wordt getransplanteerd. De chirurgen hebben voor het eerst een MyBone-implantaat bij een patiënte ingebracht. Het kunstmatige transplantaat vult de ruimte op waar een tumor zat en het kaakbot kon worden gereconstrueerd zoals het er voor de ziekte uitzag.

Ook andere operaties, hoofdzakelijk van het gezicht, zijn sindsdien met succes uitgevoerd. “De post-klinische resultaten zijn op dit moment uitstekend. De eerste klanten plaatsen opnieuw bestellingen, wat een heel positief signaal is. Het grote voordeel van onze methode ten opzichte van andere technieken is dat er maatwerk mogelijk is. Het implantaat komt exact overeen met de morfologie van de patiënt. Door zijn samenstelling wordt het ook beter opgenomen in het organisme.

Als volgende stappen moet Cerhum een nieuwe fondsenwerving afronden, zijn personeel aanvullen om in 2021 met een team van tien mensen te werken en de internationale expansie versnellen, waarbij Europa, de Verenigde Staten en Azië het doelwit vormen.

À lire aussi

Your opinion counts