Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Texere biotech

TEXERE BIOTECH

  • Business
Hainaut  / Les Bons Villers

Door Waw

Texere Biotech robotiseert de productie van bottransplantaten

In Frasnes-lez-Gosselies heeft Texere Biotech een volledig gerobotiseerde lijn voor de behandeling van menselijke weefsels gebouwd. Dit Henegouwse biotechbedrijf ontstaat in 2016, wanneer Denis Dufrasne, specialist in de regeneratieve geneeskunde, de productie van bottransplantaten wil automatiseren. “Ik liep al een tijdje rond met dat plan. De behoefte om botweefsels te hergebruiken, bestaat al heel lang, maar tot dan toe was er geen bedrijf dat een geautomatiseerde oplossing bood”, zegt Denis Dufrasne. Om dit plan te verwezenlijken, gaat hij een vennootschap aan met zijn vader, de industrieel ingenieur Jean-Jacques Dufrasne, en de Zwitserse investeerder Olivier Bühlmann. Het bedrijf dat ze met eigen middelen oprichten, krijgt gestalte en vestigt zich in november 2016 in Frasnes. “We zijn bij nul begonnen, hoewel we het geluk hadden dat we in aanmerking kwamen voor steun van het Waals Gewest, dat onze gerobotiseerde lijn heeft gefinancierd. Wallonië is een uitstekend gebied om je te ontwikkelen. Voor een kleine regio zijn er zeer interessante steunregelingen.

Hergebruikte menselijke weefsels


De met zes robots uitgeruste lijn van Texere is uniek ter wereld.

De gerobotiseerde lijn van Texere, die zich in een voormalig pakhuis bevindt, is uniek in de wereld. De met zes robots uitgeruste lijn omvat de hele productieketen voor bottransplantaten, van het ruwe menselijke weefsel tot de uiteindelijke etikettering, met lagere kosten en minder verspilling. De transplantaten worden geproduceerd in de vorm van blokjes, die vervolgens gebruikt kunnen worden tijdens hersteloperaties, bijvoorbeeld om een bot in de wervelkolom aan te vullen.

Wij zijn een onderaannemer. De weefselbanken van de ziekenhuizen of gezondheidscentra sturen ons koppen van dijbenen die als resten afkomstig zijn van operaties. Wij hergebruiken die, waarna ze hun grondstoffen terugkrijgen en distribueren”, verduidelijkt Denis Dufrasne, die ook medeoprichter is van Novadip, een spin-off van de UCL op het gebied van botweefselreconstructie.

De lijn heeft een productiecapaciteit van bijna 30.000 transplantaten per jaar. Het bedrijf, dat vijf mensen in dienst heeft, is niet gestopt tijdens de coronacrisis. Het heeft met name zijn anticoronaproces gevalideerd en een tweede lijn voor de export ontworpen. Tot besluit zegt Denis Dufrasne : “Waar ik bij Novadip volop bezig ben met productinnovatie, gaat het bij Texere om werkwijzen en geavanceerde processen. Mijn droom is om die twee met elkaar te verbinden.

À lire aussi

Your opinion counts