- Business
Door Frédérique Siccard
traceert bouwplaatsmaterieel
Het bedrijf HeronTrack uit Charleroi ontwikkelt een oplossing voor de bouwsector om klein materieel digitaal te beheren en traceren via het Internet of Things (IoT). Dit hulpmiddel in de strijd tegen diefstal en verlies van materieel is vooral bestemd voor bouwondernemingen.
“Eén op de twee Belgische bouwondernemingen heeft jaarlijks te maken met diefstal van materieel. Landelijk gezien betekent dat een verlies van 80 miljoen per jaar”, zegt Sebastien De Grauwe, Managing Director van HeronTrack. “Ik heb lang voor bedrijven gewerkt die actief waren op het gebied van beveiliging en daarna in de wereld van de IT en trackingsoftware, hoofdzakelijk voor auto’s en personeel. Ik heb toen regelmatig van bouwondernemers gehoord dat ze drie terugkerende behoeften hadden : preventie van diefstal of nalatigheid in verband met gereedschappen, een efficiënt inventarisbeheer en preventief beheer van de veiligheid en het welzijn van medewerkers door middel van periodieke inspecties en onderhoudsbeurten. Toen Bluetooth in januari 2019 voor het eerst algemeen werd toegepast, wist ik dat ik een oplossing kon bieden voor hun problemen ! ”
In het kader van de wedstrijd MoveUp2 : Industry 4.0 krijgt Sebastien De Grauwe steun van Digital Attraxion, het begeleidingsprogramma voor start-ups, en vestigt hij zich in Co.Station in Charleroi. Al in februari van dat jaar brengt hij HeronTrack op de markt. Hij presenteert zijn concept op de innovatiebeurs van Charleroi, waar het meteen aanslaat.
Geautomatiseerd gereedschapsbeheer
De oplossing die HeronTrack heeft ontwikkeld, maakt gebruik van twee communicatietechnologieën. Door alle BLE-tags (Bluetooth Low Energy, korte afstand) op de markt te combineren met de Sigfox-technologie (het allereerste IoT-netwerk voor de lange afstand), ontstaat een complete oplossing voor het kostbaarste materieel. De HeronTrack-sensor, die in het bouwplaatsmaterieel (ladder, compressor, haakse slijper, bewegwijzering enz.) wordt geïnstalleerd, geeft via Bluetooth zijn positie aan een smartphone of gateway (vast station) door.
Dankzij het intuïtieve platform en de mobiele apps die bij de oplossing horen, wordt het gereedschapsbeheer volledig geautomatiseerd. “Een smartphone met daarop de HeronTrack-app (iOS en Android) volstaat om de dichtstbijzijnde gereedschappen gemakkelijk terug te vinden. Tegelijkertijd wordt hun GPS-positie automatisch doorgegeven aan het platform, zodat de beheerder de informatie op elk moment kan volgen in de vorm van een rapport of kaart”, verduidelijkt Sebastien De Grauwe.
HeronTrack controleert vier keer per dag of de positie van het materieel die door de smartphones van de medewerkers is doorgegeven, zich wel in een bepaald gebied bevindt. “Als de beheerder een afwijkende positie of een verdachte verplaatsing constateert, schakelt hij op afstand de antidiefstalmodus in, waarmee de bewegingen van het materieel 24 uur lang precies gevolgd kunnen worden. Onze oplossing stelt bedrijven dus in staat om hun waardevolle materieel te geolokaliseren en beveiligen, maar ook om het onderhoud ervan te plannen”, benadrukt de oprichter van het bedrijf uit Charleroi.
“ Eén op de twee Belgische bouwondernemingen heeft jaarlijks te maken met diefstal van materieel. Landelijk gezien betekent dat een verlies van 80 miljoen per jaar.”
Binnenkort marktleider ?
© Gueric Rommel
“We hebben eerst samengewerkt met een bouwconcern, dat met ons heeft meegedacht en ideeën heeft aangedragen. Op basis van hun feedback konden we het concept verder uitwerken.” Om zo goed mogelijk aan de behoeften van de beoogde sector te voldoen, is het concept in de loop der maanden verfijnd en aangepast. Dat is te danken aan zes mensen die permanent aan de ontwikkeling van de HeronTrack-oplossingen werken.
“De eerste markt waar we nu op mikken, is de glasindustrie. Wij bieden een aangepaste oplossing op basis van de eerste HeronTrack-chip om glasbokken te beschermen. Het komt regelmatig voor dat dit materieel, dat gebruikt wordt om glasplaten te hanteren en beschermen tijdens het transport, onderweg verdwijnt of zoekraakt. Een bok kost 500 tot 750 euro. Wegens zoekgeraakte, vergeten en geleende bokken moesten sommige klanten jaarlijks bijna 20 % van hun voorraad vervangen”, benadrukt Sebastien De Grauwe.
Dit ‘prototype van een Belg’, zoals hij zichzelf omschrijft (“mijn vader is Vlaming, mijn moeder Waalse, ik heb gestudeerd aan de KUL en heb me gevestigd in Wallonië”), heeft nu de ambitie om de marktleider op het gebied van materieelbescherming te worden in België. Maar hij kijkt al met een schuin oog naar de buurlanden. “We leggen steeds meer contacten in Duitsland, Nederland en Frankrijk, omdat we daar sterke en doeltreffende partnerschappen willen aangaan. We zijn overtuigd van het potentieel van HeronTrack.”