- A la Une
Door Gilles Bechet
opent de deur naar de ruimte
Het Euro Space Center is een unieke plaats, die een combinatie vormt van amusement, wetenschap en pedagogie in verband met de verovering van de ruimte. Er werd een jaar gewerkt om het in het nieuw te steken en er de bezoekers weer een reis vol verrassingen te laten maken.
Mars en de maan zijn nooit zo dichtbij geweest. Om zich daarvan te vergewissen, hoeven astronauten in de dop slechts het Euro Space Center van Transinne binnen te gaan. Het centrum is een jaar gesloten geweest, maar kan nu opnieuw bezoekers verwelkomen. Het centrum ging open in juni 1991 en biedt een weergaloze combinatie aan van pedagogie en amusement in verband met de verovering van de ruimte. Bijna dertig jaar lang deed het ons dromen, heeft het de ruimtewetenschappen binnen ons bereik gebracht en zich omringd met een hele reeks aan de ruimte gewijde activiteiten. En de magie van de ruimte heeft niets aan kracht ingeboet. Toen bijvoorbeeld astronaut Thomas Pesquet het in 2018 bezocht, waren de 1200 beschikbare plaatsen, die om middernacht voor boeking werden opengesteld, binnen enkele uren uitverkocht.
Hoewel de belangstelling tijdens drie decennia niet verminderde, had het centrum toch een opknapbeurt nodig. Het grootste deel van de investering ging naar de gebouwen. De isolatie, de verwarming en het onderkomen voor de jonge ruimtevaarders werden grondig aangepakt. Voor de financiering stond de intercommunale Idelux in, die eigenaar is van de infrastructuur. Om de interactiviteit te vergroten, werd de inhoud zelf opnieuw bestudeerd en verrijkt door het intern pedagogisch team. “Vandaag mogen de bezoekers iets anders verwachten. We zijn geen pretpark of museum; we zoeken de gulden middenweg, maar zorgen ervoor dat al onze informatie juist is en dat we geen verschillende dingen door elkaar halen”, aldus Yvan Fonteyne, die verantwoordelijk is voor de communicatie.
Voorbereidende tests
Aan het verkennen van de ruimte komt geen improvisatie te pas. Elke ruimtevaarder moet een topspecialist zijn. Na het toegangssas, komt de bezoeker terecht in de ruimtehub, waar hij een hele reeks proeven kan afleggen, die gebaseerd zijn op die voor de toekomstige ruimtevaarders van het Europees Ruimtevaartagentschap. Op het menu staan tests van het geheugen en van het ruimtelijk vorminzicht, een kleurenblindheidstest waarbij men cijfers tegen een gekleurde achtergrond moet herkennen en een evenwichtstest op een bewegend platform. Ook al zijn die proeven niet voor iedereen even gemakkelijk, toch mogen alle bezoekers naar het volgende deel overgaan, waar de ernstige zaken beginnen.
Wie heeft er niet van gedroomd om in het spoor van Neil Amstrong over het maanoppervlak te wandelen? Het toestel om op de maan te stappen, dat gebaseerd is op het oefenmaterieel van de NASA, was vroeger al een van de grote attracties van het Euro Space Center. Het werd nu aangevuld met een gelijkaardig toestel om op Mars te lopen. Iedereen die in een aan een veer opgehangen stoel gaat zitten, kan voelen dat hij zesmaal minder weegt op de maan en driemaal minder op Mars. Dankzij het kijktoestel van Oculus, word je bovendien in een levensechte maan of Marsomgeving geplaatst.
Vlak daarnaast kun je proeven van de Free Fall Slide, een eenvoudig toestel waarmee je, tijdens het afglijden van een roetsjbaan, eventjes kunt ondervinden wat gewichtloosheid betekent. De kandidaten voor die oefening krijgen een geschikt pak en helm, klampen zich met beide handen vast aan een stang die hen acht meter hoog zal optrekken en ze dan loslaat. Gedurende enkele seconden zullen ze het gevoel hebben door de ruimte te glijden, maar dan, tot hun verbazing, landen op een dubbele laag matrassen.
Een Marsdorp
Terwijl we over Mars vroeger enkel konden dromen en daarbij aan groene mannetjes denken, wordt de planeet nu wetenschappelijk bestudeerd. Plannen om Mars te veroveren worden steeds maar concreter. Nadat er verscheidene robots naar de rode planeet werden gestuurd, zijn sommigen er zeker van dat er nog vóór het einde van de eeuw mensen zullen op landen.
Maar kennen we Mars echt? Het Marsdorp is een van de succesnummers van Euro Space Center 2020. Met zijn vier themaruimten wil het alle beschikbare kennis over Mars meedelen en populariseren. Aan de ingang wordt met behulp van lichten getoond hoe ver Mars zich van ons bevindt. Die afstand schommelt naargelang de omwenteling van beide hemellichamen rond de zon en verklaart waarom men moet wachten op een geschikte periode om een raket af te schieten. Aan de hand van quizvragen en informatieschermen worden verscheidene aspecten van het dagelijks leven tijdens de reis uitgelegd: wat men eet, hoe men slaapt en hoe men zicht tegen het zonlicht beschermt. De aankomst van het ruimteschip op Mars zal van doorslaggevend belang zijn. Terwijl men dankzij de verschillende verkenningsrobots ervaring heeft kunnen opdoen met valschermen en remraketten, komen er bij een menselijk team andere problemen kijken, die nu nog worden bestudeerd door de verschillende ruimtevaartagentschappen. Het laatste deel van de reis naar Mars is echter het ludiekste. De bezoekers kunnen over acht stuurposten beschikken voor een verkenningsopdracht. Met een joystick zoals op videoconsoles, moeten ze hun voertuig over het grillige oppervlak van de planeet sturen, met één oog op het controlescherm en het andere op achter de ruit zichtbare landschap.
Het Marsdorp is een van de succesnummers van Euro Space Center 2020. Met zijn vier themaruimten wil het alle beschikbare kennis over Mars meedelen en populariseren.
Een vluchtsimulator
Een andere nieuwigheid is de vluchtsimulator Space Flight Unit. Hij ziet eruit als een motorfiets waarop je gaat liggen met de armen vooruit, en die op de minste beweging van de bestuurder reageert. Je beschikt over slechts enkele minuten om een vertrouwelijke opdracht uit te voeren. Dankzij de Oculus-bril voel je je helemaal in de omgeving ondergedompeld. Je ziet hoe je het in een baan rond Mars blijvende ruimteschip verlaat, dwars door een asteroïdengordel naar de rode planeet vliegt en langs de steile canyons scheert tot aan de kristalmijnen, om ten slotte terug te keren naar het ruimteschip.
Er werd ook een nieuw gebouw opgetrokken voor de Space Rotor, waar de jonge ruimtevaarder de centrifugaalproef kan ondergaan. Vierentwintig deelnemers, die tegen de wand gedrukt worden terwijl de vloer onder hun voeten wegzinkt, kunnen er ondervinden wat een 3G-kracht betekent. Het toestel kan ook een 1G-kracht opwekken, waardoor meer bepaald de jongste deelnemers de rotatie kunnen voelen zonder helemaal uit hun evenwicht te geraken.
Of die nieuwe inrichting de nieuwsgierigheid opwekt ? De ruimtevaartklassen voor de jongste zes weken van 2020 zijn al volzet en de boekingen voor 2021 zijn van start gegaan.
De Space Rotor, waar de jonge ruimtevaarder de centrifugaalproef kan ondergaan.
Om roepingen te wekken
Het Euro Space Center is al 18 jaar rendabel en heeft in 2018 een omzet van 3 miljoen euro geboekt en 58.000 bezoekers verwelkomd. Het succes ervan berust op het onderscheid maken tussen klanten en doelgroepen. De weekends zijn voor het grote publiek, terwijl de weekdagen voorbehouden zijn aan stages voor scholen. In 2018 kwamen 17.000 leerlingen op ruimtevaartklas en konden er overnachtten dankzij de 240 beschikbare bedden. De activiteiten werden zoveel mogelijk afgestemd op de leerprogramma’s van de Franse Gemeenschap. “Steeds meer scholen nemen het bestuderen van de ruimte op in de lessen natuurkunde en scheikunde. Dat heeft zeker gezorgd voor een toename met 10 tot 15 % van het leerlingenpubliek sinds zeven of acht jaar”, meent Yvan Fonteyne. Maar de Belgische scholieren zijn niet de enige deelnemers aan onze opleidingsstages. Meer dan dertig nationaliteiten hebben al gebruik kunnen maken van de installaties, zowel jongeren uit veel Europese landen, maar ook uit andere ruimtevaartnaties zoals India. Met de centra te Houston in de VSA en te Ankara in Turkije, is het Euro Space Center een van de weinige ruimteopleidingscentra die openstaan voor burgers. En voor de jongeren die er ruimtelessen komen volgen, is het soms het begin van een levenslang avontuur. “Er zijn vroegere stagiairs die nu bij het Europees Ruimtevaartagentschap werken, bij SABCA of bij het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Uit die stages komen veel roepingen voort, wat een beloning is voor ons en onze teams.”
Euro Space Center
Rue devant les Hêtres 1
6890 Transinne
+32 (0) 61 65 64 65