Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Freebird Studio
© Freebird Studio

Brouwerij Jandrain-Jandrenouille

  • La Route de la Bière
Brabant wallon  / Orp-Jauche

Door Muriel Lombaerts

 

Brasserie Jandrain-Jandrenouille

Alexandre Dumont de Chassart staat aan het hoofd van de Brouwerij Jandrain-Jandrenouille, die al 13 jaar gevestigd is in een oude Waals-Brabantse hoeve. Hij brouwt er zowel zijn eigen bieren, als degene die op maat worden gemaakt voor professionele partners, particulieren, verenigingen of bars. Hij wil met korte ketens werken.

 

De Féculerie-hoeve in Jandrain-Jandrenouille (Orp-Jauche) bestaat al sinds de 14e eeuw en behoorde tot het Hertogdom Brabant. Aanvankelijk omvatte ze één enkel gebouw van silexsteen, maar in de 18e eeuw werd de plaats heraangelegd om een voor de Haspengouw zo typische vierkante hoeve te vormen. Tegenover een mooie inrijpoort, die het jaartal 1762 draagt, ligt een uit twee blokken bestaande woning met twee verdiepingen, terwijl de stallen zich in de zijvleugels onder de hooizolders bevinden. Het geheel wordt aangevuld door de schuren, een waterput en een zwijnenstal. Het was een defensieve hoeve, die zo goed als geen opening naar buiten bezat. Tijdens veldslagen zoals die van Ramillies, in 1706, zochten de pachters er toevlucht met hun vee …

“In die tijd deed men alles op de hoeve en dus brouwde men er ook al bier”,vertelt Alexandre Dumont de Chassart. “Laten we wel wezen: dat moest gebeuren in een grote ketel waarin men al dan niet gemalen graan aan de kook bracht. Eens die saus in een vat was overgegoten, begon ze te gisten. Het was tweemaal veiliger dat mengsel te drinken, dan water. Aangezien het brouwsel verhit was geweest, waren sommige kiemen dood, dan begon de gisting en daarna ontstond de zurigheid. Er werd ook bier gemaakt voor de seizoenarbeiders.”

Van machines naar hop
Alexandre werd op 24 augustus 1969 geboren in Elsene. Hij liep school in Bosvoorde en ging daarna voor burgerlijk ingenieur mechanica studeren aan de UCL, waar hij in 1993 zijn diploma behaalde. “Het was crisis, zoals altijd in België (lacht). Ik zocht mijn toevlucht in wat waarschijnlijk de beste bank was, namelijk de Generale. Daar bleef ik 7 jaar en ging toen even naar Euronext. Nu werk ik al 18 jaar voor de Amerikanen op het gebied van hop en van import-export.”

Het was in 2004 dat de jongeman besloot de Féculerie-hoeve te kopen en zich daar te vestigen. Alles was er nog zoals in de 19e eeuw, met de aanwezigheid van asbest en een betonnen vloer. Alexandre besloot alles te renoveren, maar wel de charme van de plaats te vrijwaren door, naast de nodige moderne elementen, de buitenstructuur te behouden. In de zomer van 2007 begint deze hop-enthousiast, samen met een studiegenoot van de universiteit, aan zijn brouwerijproject.

Voor 99% plaatselijke ingrediënten
Vandaag doet de eigenaar op zijn eentje voort en ontwikkelt hij andere ideeën. Sinds 2016 heeft hij een nieuwe dimensie gegeven aan zijn activiteiten. “Lekker bier maken, is één ding, maar je moet er iets aan toevoegen. Ik probeer met korte ketens te werken. De gerst komt van een hoeve uit Corroy-le-Grand en hij wordt gemout bij Boortmalt, in Gembloers. In feite is 99% van de ingrediënten lokaal. Enkel de hop komt uit de Verenigde Staten, waar hij wordt geproduceerd door de firma waarvoor ik werk.” Inzake energie, leveren zesennegentig zonnepanelen 80% van de elektriciteit. “De brouwerij gaat vooruit, maar niet tegen eender welke prijs: ik probeer er een duurzame component aan te geven. Er zijn twee voltijdse medewerkers en we proberen ook een sociale gedragslijn aan te houden.”

Bieren die de Japanners graag drinken
Naast haar eigen producten, maakt Brouwerij Jandrain-Jandrenouille bieren voor andere professionele partners. Meer bepaald de Uijin en de Uijin Yuzu, die worden verkocht in de Japanse restaurants in Brussel, Amsterdam, Parijs, Londen, Milaan en zelfs in Tokio! “We hebben ook speciale bieren samengesteld voor bars, zoals voor de Citizen Kane in Waver, de Altérez-vous in Louvain-la-Neuve, de Barnabeer in Namen, de Moeder Lambic en de Roy d’Espagne in Brussel. Ik ben tuk op dat soort samenwerkingen omdat ze me via de bar direct in contact brengen met de consumenten. De uitbater wil een bier dat hij nog niet in zijn assortiment heeft en de particulier wil het omdat hij dat bier nergens anders vindt. Het is trouwens altijd een gok: je weet al vlug of iets niet werkt of daarentegen heel goed loopt”.

De brouwerij stelt ook bieren samen voor particulieren, verenigingen, evenementen – kortom voor wie niet kan investeren in duur materiaal. “U kunt hier uw eigen bier op maat komen brouwen, met of zonder recept. De enige beperking is, dat ik, wegens de ‘wilde’ giststoffen, niet werk met zure bieren, aangezien ik daardoor de rest van de brouwerij zou kunnen besmetten!”

Leven in de brouwerij brengen
“Door op die manier te werken, denk ik dat ik mijn ziel niet verlies”, gaat Alexandre Dumont de Chassart voort. “Ik wil altijd een mooi bier maken voor mijn klanten en tonen dat er op dat gebied een oneindig aantal recepten bestaan. Wat me interesseert, is leven in het brouwerijmilieu te brengen en alle smaken te verkennen. Zo val je niet in slaap door altijd dezelfde formules te gebruiken. Dankzij onze ontmoetingen, doen we nieuwe ideeën op. Tegenwoordig produceert de brouwerij 3000 hectoliter per jaar, terwijl we vierenhalf jaar geleden slechts op 180 stonden ... Ik ben een huis in de buurt van de Brusselse Grote Markt aan het restaureren, in de Greepstraat. Dat zal een ‘tap house’ (slijterij, nvdr) worden voor onze brouwerij. In 2020 zullen we ons kunnen vermaken met het creëren van nieuwe conventionele of uit de toon vallende producten en – waarom niet – de bieren van onze klanten in het zonnetje zetten, als dat de moeite waard is. Misschien zullen er andere bars volgen ...”

Brasserie Jandrain-Jandrenouille

Een gamma van 4 bieren
- De IV Saison was het eerste bier dat in 2006 werd uitgebracht. Het is een ongefilterd en niet-gepasteuriseerd blond bier, dat hergist op de fles. Het is samengesteld op basis van vier ingrediënten (water, mout, hop en gist) met vier verschillende hopsoorten. “De IV Saison werd tot het favoriete bier uitgeroepen door het label La Bière des Femmes en gekoppeld aan een rockalbum van de Naamse band ‘The Banging Souls’ voor zijn titel ‘Seeds’ met BJ Scott, de vrouwelijke coach van The Voice Belgique. Wat een eer!”
- De V Sens is een beetje later verschenen. De complexiteit ervan komt tot uitdrukking dankzij de drie verschillende moutsoorten: Caramel, Munich, Pils. Het is een natuurlijk amberkleurig bier met 100% gerstmout, ongefilterd, niet-gepasteuriseerd en hergist op de fles. “Kaasmaker ‘A table’ van Hannuit, wast een van zijn kazen tijdens het rijpingsproces met V Cense.”
- De IV Wheat ontstond juist na de V Sens. Het is een tarwebier, een witte basis, maar zonder specerijen. Dat natuurlijke bier bestaat uit een mengsel van tarwe‑ en gerstmout, is ongefilterd en niet-gepasteuriseerd en hergist op de fles. Het is heel fris in de mond en heeft de aroma’s van de gebruikte hopsoorten.
- De III Gravity, om niet te zeggen de ‘tripel’, ontstond als gevolg van een bestelling vanuit de Verenigde Staten. Het is veel rijker (aan alcohol, aan hop …).

 

Brasserie de Jandrain-Jandrenouille

Rue de la Féculerie 34

B-1350 Jandrain-Jandrenouille

www.brasseriedejandrainjandrenouille.com

Your opinion counts