Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Marc Vanel
© Marc Vanel
© Marc Vanel

Terug naar de bron voor

  • La Route de la Bière
Liège  / Spa

Door Marc Vanel

de Bobeline

Na drie jaar werken is het ‘place Royale’, dat in het centrum van Spa onderaan de kabelbaan van de Thermen gelegen is, eindelijk gerenoveerd. Op dat plein bevindt zich het vroegere ‘Pavillon des Petits-Jeux’, waarin tegenwoordig een microbrouwerij en een restaurant gevestigd zijn, namelijk de ‘Brasserie des Bobelines’.

 

La Bobeline

Vanaf de 17e eeuw begon de stad Spa te leven van de thermen, die toen werden bezocht door vreemdelingen, aristocraten en burgers, die de bijnaam ‘les Bobelins’ kregen en die er ijzerhoudend bronwater kwamen drinken, dat in die tijd werd aanbevolen tegen ziekten zoals bloedarmoede. Victor Hugo, Offenbach, Montaigne, Joseph II, Willem II, tsaar Peter de Grote en nog vele anderen verbleven toen in dat kuuroord waar het, zo zei men, “verboden was zich te vervelen”, aangezien ontspanning ook deel uitmaakte van het doktersvoorschrift.

De eerste Europese casino’s, La Redoute en de Waux-Hall, die hun deuren respectievelijk openden in 1763 en 1770, kenden een twintig jaar durende bloeitijd. Na een neergaande fase als gevolg van de Luikse revolutie en meer bepaald van het verbod op gokspelen, werden de activiteiten van het kuuroord hervat dankzij een uitgebreid programma dat werd gesteund door koning Leopold II.

Er werden nieuwe gebouwen opgetrokken, zoals de overdekte Leopold II-galerij in het ‘parc de Sept-Heures’. Die 130 meter lange galerij had aan haar uiteinden twee paviljoenen, een vierkant dat was genoemd naar koningin Marie-Henriette, de gemalin van de koning, en een ovaal ‘Petits Jeux’-paviljoen, waaraan we nu aandacht besteden en waar men ‘gematigde’ kansspelen beoefende, namelijk als ongevaarlijk bekend staande spelen zoals biljart, backgammon, dammen, schaken enz.

In de jaren 1930 tot ’50 was het paviljoen een soort lunapark en kreeg het verschillende bestemmingen, tot het de zetel van de Toeristische Dienst van Spa werd. Het in 1982 beschermde gebouw werd voor veel geld gerestaureerd door de Stad en het Waals Gewest, maar het bleef leegstaan vanaf 2012. De Stad schreef toen een projectenwedstrijd uit om dat prachtige gebouw weer tot leven te brengen.

Na enkele wederwaardigheden werd de wedstrijd gewonnen door Didier Dumalin en zijn vennoot Carole Menga, en zo opende de ‘Brasserie des Bobelines’ haar deuren in juni jongstleden. “Dat project is nauw verbonden met mijn leven”, legt eerstgenoemde uit. “Ik ben van Luik en mijn ouders namen van 1962 tot 1992 vakantie op enkele kilometers van Spa. In die stad leerde ik lopen en fietsen, ik verloor er mijn hart aan en woon er al sinds 1993.”

Het bier van Spa sinds 1991
Het was de ontdekking van ‘La Vielsalm’ in een Luikse winkel voor speciaalbieren, die Didier Dumalin op het idee bracht een bier voor Spa te maken. Aangezien hij in de sector van het personenvervoer werkte en niet beschikte over de nodige installaties om zijn plan ten uitvoer te brengen, liet hij zijn ‘Bobeline’ brouwen in Melle, bij Gent, door de brouwerij Huyghe, die beroemd is voor haar ‘Delirium Tremens’.

Het begin was moeilijk maar het bier werd tamelijk goed geëxporteerd. In 2006 kwam een bruin bier het merk versterken en de verkoop schoot omhoog. In 2017 komt de bvba ‘Bobeline & Cie’ met het plan om een microbrouwerij-restaurant op te richten. Het was de bedoeling om de ‘Bobeline’ eindelijk in het Paviljoen in Spa te brouwen en het publiek aldus direct kennis te laten maken met het brouwerswerk. Bovendien wilde men evenementen organiseren en een restaurant openen.

Voor de goede uitvoering van het plan wordt ‘Bobeline & Cie’ een naamloze vennootschap met nieuwe partners: Alain Felgenhauer en de firma Expendo, die gespecialiseerd is in het begeleiden van bedrijfsleiders van KMO’s en ZKO’s, en ook Noshaq (ex-Meusinvest) als financiële partner en Belfius voor het financieren van het productiematerieel.

Voor het beheer van de microbrouwerij zorgt Bruno De Ghorain, meester-brouwer van de ‘Brasserie La Binchoise’ (zie WAW nr. 45, zomer 2019), die twee jaar lang de operationele partner zal zijn. Hij zal de eerste brouwsels maken en de eerste brouwer opleiden, die in 2020 in Spa zal worden aangeworven. De vroegere recepten van de eerste drie bieren werden door ‘La Binchoise’ aangepast en het gamma wordt geleidelijk uitgebreid. De microbrouwerij heeft een capaciteit van 2000 hectoliter per jaar en zeven brouwsels van 10 hl werden al ter plaatse gemaakt en verkocht.

 

La Bobeline

Aan tafel
Wat de gastronomie betreft, is de ‘Bobelin’ een halfverhitte hoevekaas van ruwe koemelk, die geaffineerd wordt met de ‘Bobeline Black’ en aangeboden in de vorm van kaaswielen van 8 tot 12 kg. Voor bij het aperitief, tijdens de maaltijd, als fondue of vóór het dessert. In het restaurant, dat eind september werd ingewijd, worden er een tiental biergerechten uitgewerkt met verschillende ‘Bobelines’. De door traiteur Les Cours (Joël Rademaker) beheerde zaal telt 70 plaatsen en kent een zeer goede start. In het hoogseizoen en voor evenementen komen er zelfs jobstudenten helpen.

“Ik ben eigenlijk niet verrast door het succes, want de inwoners van Spa en de toeristen koesterden hoge verwachtingen”, zegt Didier Dumalin met genoegen. “De ligging is uitstekend en het terras baadt het grootste deel van de dag in de zon. We organiseren ook verscheidene evenementen (toneel, concerten ...) en ontvangen groepen voor seminars met 100 zitplaatsen op de verdieping.” Op termijn wil de promotor 8 of 9 banen creëren. Dat zal vlug gebeuren!

La Bobeline

Het Bobeline-gamma
De Bobeline Triple is het allereerste bier van Didier Dumalin. Het is gemaakt met blonde gerstemout en biedt mooie fruitige toetsen en een lichte bitterheid. Het alcoholgehalte bedraagt 5,5° en het laat zich heel vlot drinken. De Bobeline Black, een lichte en lekker gekruide stout, is een nieuwe versie van het donkere bier dat in 2006 uitkwam. Dit bier op basis van gebrande mout is van hoge gisting, het hergist op de fles en heeft licht gekaramelliseerde smaken met een snuifje cacao en drop. Het bevat 8% alcohol.
Sinds 2009 is er een derde bier in de handel, namelijk een witbier op basis van tarwe en van een mengsel van natuurlijk aardbeiensap en aroma. De zeer lichte en weinig gesuikerde Bobeline Fraise heeft 3,6° alcohol en is een perfect aperitief. De Bobeline Ambrée (7°), ten slotte, is een van de door Bruno De Ghorain ingevoerde nieuwigheden. Het bier wordt gebrouwen op basis van gekookte gerstemout en ruwe hop. Het is meer gekruid dan de andere bieren, met de frisheid van moutbiscuit en toetsen van drop en steranijs.
Die bieren zijn momenteel verkrijgbaar in vaten voor cafés en restaurants, en in flesjes van 33cl die zowat overal in België te vinden zijn, maar ook in Taiwan, China en Japan. Binnenkort zullen er flessen van 75 cl in de rekken van de supermarkten verschijnen.

 

La Brasserie des Bobelines

Place Royale

B-4900 Spa

+32 (0) 87 70 88 37 ou +32 (0) 479 33 13 00

www.bobeline.be

À lire aussi

Your opinion counts