Waw magazine

Waw magazine

Menu

Chez Bobbi

  • Gastronomie
  • / Smaken
Brabant wallon  / Ittre

Door Muriel Lombaerts

EEN PLEK OM TE LEVEN EN TE DELEN

Chez Bobbi is vooral een uiterst veelzijdige plek. Op de markt, in de microbrouwerij, op het podium voor concerten, stand-up of improvisatie, maar ook in de ‘tap room’: overal staat de mens centraal op deze locatie in Itter, waar delen het sleutelwoord.


Cédric Gérard is een hyperactieve creatieveling die al meer dan twintig jaar actief is in de horeca- en evenementensector. Hij is oprichter van MiamStramGram (begraafplaats van Elsene), van Païdia (sportcentrum in het Zoniënwoud) en, ietwat recenter, van de Brusselse bars-restaurants CaliCheZap, Be My Stoemp, maar ook van Cali Club (Drogenbos) waar concerten en stand-up worden georganiseerd.

Tijdens zijn parcours liet het verlangen om bier te brouwen en het brouwproces van A tot Z te doorgronden hem niet los. “Nadat ik een microbrouwerij had ingericht in de Sint-Gorikshallen en er een bier had ontwikkeld, wilde ik graag meer en een grootschaliger project opstarten, dat toch de menselijke schaal bleef behouden.

Cédric ging dan ook op zoek naar een huurpand in Brussel, maar het werd uiteindelijk in Itter, waar hij nu vijf jaar woont, dat hij een hangar vond. Hij besliste er veel meer dan de zoveelste brasserie in onder te brengen : het werd een ruimte waar leven en uitwisseling centraal staan, met een markt, een podium voor concerten, stand-up en improvisatie, maar ook een ‘tap room’. “Ik wilde Itter in de eerste plaats een gezellige plaats bieden om samen te komen. Het is een geweldige gemeente, met een culturele en politieke beleving die sterk op de mens is gericht.

Deze gepassioneerde man wilde de producenten op die manier de kans bieden om in dezelfde filosofie te werken en mensen te ontmoeten. “Ik wilde hen graag kunnen uitleggen waar de producten vandaan komen en hoe ze verwerkt worden, zodat ze begrijpen waarmee ze bezig zijn. Het is voor ons essentieel om mannen en vrouwen in het middelpunt te plaatsen.

Elke dag een lokale markt

In het licht van de circulaire cultuur viel de keuze voor de dagelijkse markt dan ook vanzelfsprekend op lokale producenten. Cédric, die zich omringde met een team van acht medewerkers, vertrouwde François de selectie toe van de kruidenierwaren (in bulk of niet), groente en fruit, en ook van de kazen. Deze jongeman van
26 jaar oud weet alles van de herkomst van de producten die hij aanbiedt. Hij wil ook verspilling tegengaan. “Onze groente en fruit zijn afkomstig van een boerderij uit de buurt en andere worden aangeboden via het provinciale platform ‘Made in BW’. Als het fruit er niet al te best uitziet, geven we het weg, eerder dan het weg te gooien. Ik heb gekozen voor Belgische, Franse en Zwitserse kazen, hoofdzakelijk met rauwe melk, maar er zitten ook gepasteuriseerde kazen bij. We blijven zoveel mogelijk in België en gaan nooit buiten Europa” vertelt François.

Op de markt kan je ook eieren en melkproducten kopen, afkomstig van de naburige boerderij waar de koeien deels worden gevoed met de gerstmout van het bier dat wordt gebrouwen in de Bobbi Brewery. Van de bloemenhoning van Charles Docquir in Ramillies, over de bloem van boerderij Gala in Genappe, de spreads van Bocolibri in Tubize, de Waverse confituur met 100 % vruchten of de pasta op basis van Brabantse bloem, de klant vindt er alles wat hij nodig heeft. De slager, die ook charcutier is, fokt zelf zijn vee dat hij begeleidt tot in het slachthuis. De bakker komt uit Lillois, het buurdorp, en biedt een mooi assortiment smakelijke broodjes aan waartussen het moeilijk kiezen is. De visboer, een visser uit Bretagne, komt elke vrijdag langs met zijn bestelwagen, en deelt zijn passie met de klanten.

De gezondheidscrisis
“Chez Bobbi, dat is vooral een ruimte waar geleefd wordt, via de markt, het podium en de tap room”, vertelt Cédric. “Door corona is alles natuurlijk stilgevallen, en we hebben niemand meer gezien ! Voorstellingen mochten niet meer, catering en degustaties waren verboden, we moesten het terras sluiten … Niet alleen economisch, maar ook moreel en sociaal ging het slecht. De markt deed het daarentegen wel goed, mogelijk omdat mensen zin kregen om te koken en graag weten waar hun producten vandaan komen. Op die manier konden we de huur betalen en hielden we vol. Maar wat me vooral droevig stemt, is dat de culturele sector aan zijn lot wordt overgelaten. We mogen niet meer creëren, geen voorstellingen meer geven, dat is een ramp ! Cultuur is essentieel.”


Gerst uit Itter voor de brasserie

In deze gezellige ruimte vallen de schitterende bar bij de ingang en de grote biervaten achterin meteen op. Ook bij het brouwen van dat bier geeft Cédric Gérard voorrang aan kwaliteit boven kwantiteit. De ter plaatse gebottelde bieren worden, volgens het ritme van de seizoenen, bereid met gerst uit Hoog-Itter. Afhankelijk van de inspiratie wordt er geëxperimenteerd met nieuwe recepten, zoals pils, een van de moeilijkste bieren om te maken door de koude gisting. “Deze brasserie, vlak naast het podium, weerspiegelt op een bepaalde manier de geest van Chez Bobbi”, benadrukt Cédric. Hij legt uit: “We stellen deze ruimte ter beschikking van, de artiesten. De etiketten van de flesjes zijn voor hen een communicatiemiddel geworden. Eerst boden we de tegenetiketten aan schilders en illustratoren aan, daarna aan streetart-kunstenaars en binnenkort ook aan Dj’s, die al meer dan een jaar stilzitten. Vierentwintig Dj’s krijgen op die manier de kans zich uit te drukken via een QR-code, zodat mensen naar hun muziek kunnen luisteren terwijl ze een biertje drinken.

De ter plaatse gebottelde bieren worden, volgens het ritme van de seizoenen, bereid met gerst uit Hoog-Itter.


Welkom, kunstenaars!

Chez Bobbi, dat is ook een evenementenzaal met een enorm podium waarop in normale tijden een nauwkeurig samengestelde programmatie te bekijken valt. Het team specialiseert zich al meerdere jaren in stand-up, maar het is vooral de originaliteit van de artistieke prestaties die doorslaggevend blijkt. “We organiseren zowel concerten als improvisatie- en poëzie-optredens. We bieden bekende artiesten, maar ook nieuw talent een podium.

Op de eerste verdieping kunnen verenigingen, gezinnen of vrienden terecht in de ‘tap room’ voor vergaderingen of om samen kaart te spelen, een glas te drinken of een hapje te eten.

Chez Bobbi
Chaussée de Nivelles 37a
B-1461 Haut-Ittre
+ 32 (0) 2 343 04 52

www.chezbobbi.be

À lire aussi

Your opinion counts