- La Route de la Bière
Door Marc Vanel
een regio vol bier en plezier
© Marc Vanel
Enkele maanden geleden werd er een microbrouwerij toegevoegd aan het toeristische en gastronomische aanbod van de familie Boreux in Rochehaut, niet ver van Bouillon. De brouwerij wordt gerund door Arnaud Boreux, die de derde generatie vertegenwoordigt.
De bestemming is erg populair bij fietsers en wandelaars, die voornamelijk uit het noorden van het land komen : het dorp Rochehaut biedt een prachtig 180° uitzicht over het dorp Frahan, in het midden van een lus van de Semois, ooit beroemd om zijn tabaksplantages. Het is een van de mooiste landschappen in Wallonië en is zijn titel zeker waard. Om toeristen te verwelkomen heeft de familie Boreux sinds de jaren vijftig een aanbod ontwikkeld rond de Auberge de Rochehaut, die ondertussen vier restaurants, vier hotels met 70 kamers en tien gîtes omvat, waardoor het mogelijk is om elke week een groot aantal mensen te verwelkomen. Dit alles wordt aangevuld met een dierenpark van 40 hectare dat met een toeristisch treintje kan worden bezocht, een educatieve mini-boerderij, een interactief landbouwmuseum (Agri-Musée), een wijngaard en, sinds oktober 2019, de Brasserie de Rochehaut.
Een project van twee jaar
In werkelijkheid is het veel meer dan een microbrouwerij, het is de totale herinrichting van een deel van de activiteiten van het gezin. Arnaud Boreux geeft meer uitleg : “Samen met mijn ouders hebben we een nieuw bedrijf opgericht, Rochehaut Attractions, dat de brasserie, een nieuw restaurant, de Angus Grill, de speeltuin, het dierenpark en het Agri-Museum omvat. Aanvankelijk wilde ik het dierenpark, een van de belangrijkste delen van de Auberge, overnemen, maar ik had een aanvullende activiteit nodig om het te doen herleven. Nu is de brouwerij de belangrijkste drijvende kracht erachter.”
Het duurde twee jaar om deze tweede activiteitenpool op te zetten. Eén jaar voor de aanbestedingen en één jaar voor de bouw van deze nieuwe uitbreiding. Nogal een prestatie en een eerder gematigde investering in vergelijking met de uiteindelijke realisatie : 2,5 miljoen euro voor het hoofdgebouw (brouwerij en restaurant), de speeltuin en een kinderboerderij, 300 tot 350.000 euro voor de uitrusting van de brouwzaal en 200.000 euro voor de bottel- en fustlijn (het in vaten doen).
De Brasserie de Rochehaut heeft geen geheimen : de brouwzaal is geïntegreerd in het restaurant en iedereen kan er vragen komen stellen.
Van de kookpotten naar de kuipen
“Mijn vader had dit project al enkele jaren in gedachten”, legt Arnaud Boreux uit. “Meer dan twintig jaar lang hebben we in Péruwelz de "Cuvée de Rochehaut" laten brouwen door Caulier. Dat bier werd exclusief voor ons gebrouwen, maar we wilden graag een eigen microbrouwerij oprichten. Mijn vader en ik gingen kijken wat er elders werd gedaan en ik was direct geïnteresseerd. De sfeer in microbrouwerijen is echt heel boeiend. Tijdens de opstart van het project heb ik een opleiding tot microbrouwer gevolgd bij IFAPME in Luik waar Jean-Christophe Larsimont, doctor in de biochemie, een cursus gaf. Hij vergezelde me op het terrein om met alles van start te kunnen gaan. Ik had thuis zelf een paar recepten uitgeprobeerd en dankzij zijn kennis werd alles in balans gebracht. Ons bier moet net zo goed, of zelfs beter zijn dan de Cuvée de Rochehaut."
Een vliegende start
De Brasserie de Rochehaut heeft geen geheimen : de brouwzaal is geïntegreerd in het restaurant en iedereen kan er vragen komen stellen. Een traject met vijf etappes maakt het mogelijk om op beide niveaus van het gebouw het hele proces te volgen, van gisting tot botteling.
“Vroeger lieten we 600 hectoliter per jaar produceren. Hier hebben we na negen maanden al de grens van 2000 hl overschreden”, zegt de microbrouwer, die toegeeft dat hij niet had verwacht dat het zo een vaart zou lopen. “Het overgrote deel wordt hier verkocht, maar we zijn in de hele regio aanwezig en zelfs in het nabijgelegen Groothertogdom. Dat is erg motiverend. We gaan niet meteen groeien, maar we zullen eerder een centrifuge aankopen waarmee we twee weken wachttijd in het proces kunnen winnen en de productie kunnen verdubbelen. Dat verandert echter niets aan het bier, we moeten een constante smaak bewaren. Bij wijn worden variaties van de ene naar de andere jaargang getolereerd, maar bij bier niet.”
© Marc Vanel
Het assortiment Rochehaut
• Pilsbier : een fris bier, rijk aan smaak, zeer bloemig.
• Blond bier : laag alcoholgehalte, eenvoudig en doeltreffend met aangename citrusvruchtenaroma's.
• Blonde Tripe : op smaak gebracht met een mengsel van koriander en sinaasappelschil. Kruidig en dorstlessend.
• Amberbier : lichtzoete, krachtige noten van karamel en gekonfijte vruchten.
• Bruin bier : een verleidelijke combinatie van geroosterde granen en kandijsuiker. Verrassende noten van gekonfijte peer, koffie en chocolade. Groot favoriet !
• Rode vruchten : met kersen-, frambozen- en bosbessensap. Alleen in de zomer.
• IPA : een bier van Amerikaanse hop, vrij bitter, met een troebele smaak die doet denken aan witbier, maar met krachtige noten van limoen. Een beetje atypisch.
Brasserie de Rochehaut
Rue du Palis 85
B-6830 Rochehaut
+32 (0) 61 86 03 66