Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Les Bains de Dinant

Een bad in het klooster

  • Dossier
  • / détente
Namur  / Dinant

Door Thierry Desiraut

Dit is niet de titel van een boulevardklucht of van een schelmenroman uit de 19de eeuw, maar de naakte waarheid, sinds een aanhanger van het taoïsme en de tao-filosofie besloot om in een deel van het oude kapucijnenklooster van Dinant een complex met baden en lichaamsbehandelingen in te richten.

Het oude klooster van Bethlehem, gesticht in de 17de eeuw, heeft avontuurlijke tijden doorstaan en tal van bestemmingen gehad. De gebouwen werden ten tijde van de Franse Revolutie verkocht, maar in 1807 teruggekocht door de bisschop van Metz.

In 1831 stichtte de bisschop van Namen er een Klein Seminarie, vervolgens kwam er een museum en daarna een hotel, dat nog steeds bestaat en de locatie deelt met de Bains de Dinant, een wellnesscentrum gesticht door de vader van Zelf Goosens, de huidige eigenaar en uitbater van het etablissement. Vandaag bevinden de Bains de Dinant zich op deze site van 5 ha met uitzicht op de Maas en de Citadel van Dinant. Een rustgevende omgeving voor lichaam en geest, bevestigt Zelf Goosens. ‘Wij hebben een Romeins zwembad met water van 34 °C, een Turkse hamam, een zoutsauna, een sunshower, een waterval met ijswater en een tuin met blotevoetenpad. En dat allemaal binnen de muren van het oude klooster.’

Het taoïsme predikt het evenwicht tussen yin (vrouwelijk principe, maan, koud) en yang (mannelijk, zon, warm). Door het evenwicht tussen en de afwisseling van die twee principes ontstaan alle natuurfenomenen. De huidige uitbater is zelf geen aanhanger van het taoïsme, maar wil wel de geest levendig houden die zijn vader op deze reeds spirituele plek wilde invoeren.

Hij wil deze plaats, die altijd deel heeft uitgemaakt van de geschiedenis van Dinant, opnieuw tot haar recht laten komen. Vlak naast de baden kun je ook La Merveilleuse ontdekken, een uitgebreid complex van ondergrondse grotten van 300 tot 400 miljoen jaar voor onze tijdrekening. De grot werd pas in 1904 ontdekt tijdens de aanleg van een spoorweglijn. De naam is gebleven, maar op de plek vonden allerlei activiteiten plaats. Een klooster werd een hotel, een bekend restaurant en sinds kort is het Maison Leffe er gehuisvest, een museum gewijd aan het bekende bier waarover we in een vroeger nummer van WAW al eens hebben geschreven

 

www.lesbainsdedinant.be  

À lire aussi

Your opinion counts