- Tourisme
Door Marc Vanel
het “vrouwenkasteel”
Op het 100 jaar oude landgoed, aan de poort van Spa, ligt het kasteel van Balmoral verborgen op de heuvel van Jalhay. Sinds zijn renovatie in 2012 herbergde dit originele huurhuis al verschillende activiteiten maar het is eveneens een historische plaats waarvan de geschiedenis van generatie op generatie, van vrouw op vrouw, werd doorgegeven.
Van vorm is het herenhuis eerder een kubus, gemaakt van stenen en bakstenen en voorzien van verschillende torentjes. Het landgoed bevindt zich aan het einde van een paadje dat uitkomt op de hoofdweg van de Balmoralbuurt. Het achterterras heeft een duizelingwekkend uitzicht op het meer van Warfaaz. Eens je over de drempel bent, kom je in een andere wereld terecht: tussen oud en nieuw, in verscheidene sferen en culturen, met vele kamers op meerdere verdiepingen met ieder hun levensverhaal in dit herenhuis dat in de loop van de tijd tot ‘kasteel’ werd omgedoopt.
Een mix van middeleeuwse en Anglo-Normandische invloeden maakt het kasteel tot een verrassende plek, net als de fantastische schoorstenen die boven de daken uit kronkelen. Vanuit de hoektoren heb je een panorama van 180 graden.
“Het huis is niet alleen bijzonder door zijn ligging en architectuur”, vertelt de huidige eigenares Sandrine Derkenne, “maar ook door de bewoners ervan. Deze plek werd uitgekozen door baron Jean de Crawhez, wiens broer, Joseph, burgemeester van Spa was in 1920. De bouwwerken op een ruw terrein van een tiental hectaren begonnen in 1912, onder leiding van architect Charles Castermans en aannemer Viatour.”
Enkele jaren later erft Diane, de dochter van Baron de Crawhez, het huis. In 1934 trouwt ze met baron Ferdinand-Charles Poswick, maar ze woont alleen in het kasteel. Zij is de eerste vrouwelijke eigenaar.
Industriëlen en “vuurvaste blokken”
In 1965 wordt het kasteel van Balmoral te koop gezet door Diane Poswick-Crawhez omdat ze dichter bij haar kinderen in Brussel wil wonen. Het wordt het jaar daarna gekocht door Eugène Deketelaere, een Brusselse industrieel die carrière heeft gemaakt in vuurvaste producten die dienen om glasovens te bouwen die vooral in Europa worden gemaakt door SEPR (Société européenne des produits réfractaires), dat vandaag deel uitmaakt van de groep Saint-Gobain.
In de jaren 60-70 begon hij overal in Europa vuurvaste blokken, die weggegooid zouden worden, bij elkaar te sprokkelen. Gedurende jaren stapelde hij die op rond het kasteel, op de parking, op de grasperken, in de bossen en in de kelders. Hij was ervan overtuigd dat hij tot een recyclageproces kon komen door de blokken te smelten en in nieuwe vormen te gieten (in hars) en op die manier nieuwe blokken zou kunnen produceren.
“Aan het eind van de jaren 70”, vervolgt Sandrine Derkenne, “liet hij het kasteel na aan mijn grootmoeder, Lucienne Hendrickxs. Haar echtgenoot was bij zijn minnares gaan wonen en ze leefde er alleen tot aan haar dood in 2005, waarna haar dochter, Chantal, zich erover moest ontfermen en de blokken moest opruimen. Mijn moeder trouwde met Jean-Marie Derkenne, een burgerlijk ingenieur uit Stavelot, die eindelijk een systeem vond om de blokken van zirkonium-aluminiumoxide-korund te smelten!”
Een prestigieus toeristisch huurhuis
“Mijn ouders kochten een oude mijnsite in Tertre, in Henegouwen, om hun zaak te laten groeien en stichtten in 1977 de maatschappij Zircor Electrofusion, die furore maakte in de jaren 80-90 en verschillende exportprijzen won. Dankzij die groei, konden verschillende werken worden uitgevoerd aan het kasteel Balmoral (elektriciteit, dakwerken, verwarming …). Mijn jongste broer en ik zijn daaruit voortgekomen, we zijn opgegroeid in de Borinage. Na haar scheiding in 1998, ging mijn moeder terug bij mijn grootmoeder wonen in het kasteel waarvan zij de eigenares was geworden. Zij is de derde vrouwelijke eigenaar.”
De rest van het verhaal is meer bewogen omdat de vader van Sandrine in 2005 in een vliegtuigongeluk overlijdt. Haar moeder vertrekt dan naar de Borinage om het bedrijf dat zienderogen achteruitgaat, over te nemen. Het kasteel wordt verhuurd aan een ondernemer uit Spa die het herinricht tot prestigieus huurhuis.
“Ik nam het terug over in 2012”, gaat de huidige eigenares verder. “Ik richtte mijn maatschappij SD Events op en begon met de renovatie van het gebouw. Ik maakte een appartement in de kelder waar ik gedurende 6 jaar samen met mijn dochter Margaux woonde. In 2014 vernieuwde ik de tweede verdieping, waar vroeger het personeel verbleef, zodat we 6 kamers extra hadden. Uiteindelijk ben ik dat jaar naar Spa verhuisd, naar een rustigere plek voor ons zodat er nog eens 6 kamers in de kelder konden worden ingericht.”
Feesten en events
Balmoral telt vandaag vier suites met privé-badkamers en dertien kamers met 5 gemeenschappelijke badkamers en een verwarmd buitenzwembad.
Het kan rechtstreeks worden gehuurd of via tussenpersonen. Het tarief hangt af van het seizoen, het aantal verhuurde verdiepingen en van het soort event, dat kan gaan 2000 tot 7000 euro per weekend.
Het kasteel is populair voor het organiseren van huwelijksfeesten maar het wordt ook gehuurd voor seminars, familiefeesten of vriendengroepjes (10 tot 34 personen), fotoshoots, kledingverkoop, filmopnames, televisieprogramma’s, videoclips (Suarez, Caballero & Jeanjass, Gladys, Antoine Chance, Delta …), stylingsessies met David Jeanmotte, galabals, feesten, afterworkparty’s … Aan ideeën geen gebrek. Alle elementen zijn aanwezig om een onvergetelijk moment te beleven op een ongebruikelijke plek, waarbij we de wandelingen, de thermen in Spa, het casino, het racecircuit enzovoort niet mogen vergeten.
Volgende erfgename op de lijst: de jonge Margaux. Zal zij de vijfde vrouwelijke eigenaar van Balmoral worden? Dat komen we pas over enkele jaren te weten ...
“Krijgers” in het kasteel
Het kasteel van Balmoral, in Schotland, heeft regelmatig bezoek van zijn eigenaar (koningin Elisabeth II) en haar familie, terwijl zijn naamgenoot in Spa meer strijdlustige gasten op bezoek heeft gehad. Tijdens de eerste wereldoorlog, verbleef generaal Erich Ludendorff, de rechterhand van von Hindenburg (de beroemde zeppelins) van stafchef Kaiser, er kort. In 1918, werd het domein bezet door graaf Georg von Hertling, kanselier van het Keizerrijk en minister-president van Pruisen. In 1920, tijdens de diplomatieke conferentie van Spa, “veranderde” men van kamp: het kasteel werd ter beschikking gesteld van David Lloyd George, de toenmalige Britse premier …
+32 (0) 478 27 76 00
info@lechateaudebalmoral.be
www.lechateaudebalmoral.be