Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Alain Voisot

Brouwerij-kaasmakerij Dupont

 • Gastronomie
 • / bonnes adresses
Hainaut  / Tourpes

Door Alain Voisot

De band tussen brouwerskunst en kaasmaken is een erfenis van de monastieke tradities. De meeste echte abdijbieren hebben een kaastegenhanger. Buiten die wereld houden enkele brouwerijen die traditie in ere. Brouwerij-kaasmakerij Dupont is een van die mooie familiebedrijven die kwaliteit hebben kunnen combineren met creativiteit en rentabiliteit.

 

De in Tourpes, in de streek van Leuze-enHainaut gevestigde brouwerij Dupont ontstond in 1920. Agronoom Louis Dupont is van plan om naar Canada te vertrekken. Zijn vader, Alfred Dupont, wil hem overtuigen om in België te blijven en koopt daartoe de brouwerijhoeve RimauxDeridder, die dateert van 1759.

Die brouwerijhoeve had een zeker succes gekend met de productie van “Saison”-bier en van honingbier. In 1945 legateert Louis Dupont, die geen kinderen heeft, de brouwerij Dupont aan zijn neef Sylva Rosier, een brouwerij-ingenieur. Die werkt daar met zijn zoon Marc, die van 1964 tot 2002 het hoofd van de brouwerij is. Vandaag zijn het nog altijd de kinderen en kleinkinderen van Sylva Rosier die de brouwerij Dupont bezitten: Olivier Dedeycker, kleinzoon van Sylva Rosier en neef van Marc Rosier, die in 1990 als brouwerij-ingenieur in de brouwerij Dupont kwam werken. Hij vertegenwoordigt dus de vierde generatie van deze brouwersfamilie. De productie werd lange tijd in de streek verkocht en bedroeg ongeveer 4000 hl tot in 1986, het “Jaar van het Bier” in België. Van 1986 tot 1993 steeg het verkoopvolume van 4000 naar 5000 hl.

De productie werd gestimuleerd door een opening naar buitenlandse afzetmarkten sinds 1992 en haalde de kaap van 7000 hl in 2002. Sinds 2003 evolueerde de productie geleidelijk tot 20.000 hl in 2014. Tegenwoordig wordt 40 % van de productie geëxporteerd.

Bekroning van de kaasmakerij

Het is tijdens die gestage groei, die strikt aan de vraag beantwoordt, dat de kaasmakerij van de brouwerij Dupont in 1995 wordt opgericht. Ze staat onder leiding van bio-ingenieur Pascale Wauthoz, de echtgenote van Olivier Dedeycker. De kaasmakerij werkt op basis van koemelk die van verscheidene hoeven uit de omgeving van Péruwelz komt.

Het gamma omvat drie geperste kazen: de jonge Moinette, de Moinette met mout en hop en de oude Moinette. Dat gamma wordt aangevuld met een zachte kaas met een met bier gewassen korst, die de Carré à la Moinette wordt genoemd, en een kaas met Saison Dupont-bier. Het is de Moinette met mout en hop die werd verkozen tot “Waalse kaas van het jaar 2016”, volgens de mening van 23 specialisten die aanwezig waren op de jaarlijkse wedstrijd voor Waalse kaas, die begin juni wordt georganiseerd door het Waals agentschap voor de promotie van kwaliteitslandbouw (APAQ-W). Die kaas van gepasteuriseerde melk met niet-gebakken geperst deeg haalde het maximumaantal punten vóór 98 andere Waalse kaasproducten. Deze kaas dankt zijn pittige smaak aan de hop, maar heeft er niet de bitterheid van. De mout, die de andere aromatische component is, moest worden bijgewerkt om het juiste evenwicht te vinden.

Wallonië heeft ontelbare kaassoorten. Meer dan 500 daarvan zijn momenteel geregistreerd. Voor dat evenement hebben 29 Waalse producenten 99 kazen ingediend, waarvan een derde op basis van koemelk, een twintigtal op basis van geitenmelk en vijf op basis van schapenmelk. Van al die kazen worden er 21 biologisch gemaakt.

Brouwerij-kaasmakerij Dupont
Rue Basse, 5
B-7904 Tourpes
+32 (0)69 67 10 66
www.brasserie-dupont.com


 

WAALSE FONDUE MET MOINETTEKAAS 

 

Voor 4 personen

 • twee flessen Moinette blonde-bier (66 cl)
 • 900 g in blokjes van 1 cm gesneden Moinettekaas met mout en hop
 • 1 teentje look
 • een eetlepel Luikse siroop (peer-appel)
 • 2 eetlepels maïzena
 • 2 eierdooiers
 • stukjes stokbrood
 • peterselie of 50 g champignons… of beide; waarom niet?

Bereiding

Het bier zachtjes in een met look ingestreken aarden kookpot gieten en verwarmen. De kaas beetje bij beetje al roerend doen smelten in het warme bier. De maïzena oplossen in een beetje koud water en dan bij de fondue voegen. Nadat er enkele bellen verschijnen, de eierdooiers eraan toevoegen en roeren met een garde. Laten indikken op een klein vuur. Opdienen zoals een klassieke fondue.

ROOMSOEP MET MOINETTE VIEUX EN MOINETTE BRUNE

 

Voor 6 personen

 • 600 g aardappelen
 • 100 g Moinette Vieux-kaas
 • 1 prei
 • 20 g boter
 • 50 cl gevogeltebouillon
 • 33 cl Moinette Brune-bier
 • 20 cl vloeibare room
 • zout en peper van de molen

Bereiding

De prei kuisen en 6 cm groen behouden, hem wassen en fijnsnijden. De aardappelen schillen, wassen en ze in blokjes snijden. De Moinette Vieux-kaas in kleine reepjes snijden, de korst verwijderen en bewaren. De boter verwarmen in een sauteerpan en de prei zachtjes doen smelten tot hij begint te kleuren. Er de blokjes aardappel aan toevoegen en er dan de bouillon en het Moinette Brune-bier bijdoen. Afdekken en 20 minuten zachtjes laten koken en dan alles mixen. Bewaren in de sauteerpan. De vloeibare room toevoegen, met een garde mengen op een zacht vuurtje tot het mengsel goed gebonden is en er dan de Moinette Vieuxkaas in kleine stukjes aan toevoegen; tegelijk goed mengen om de kaas te doen smelten. Er zeer weinig zout en peper aan toevoegen, volgens smaak. Nog 1 minuut op een zeer zacht vuurtje laten staan, altijd zonder koken, en dan onmiddellijk opdienen in warme kommen.


 

Your opinion counts