Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Marc Vanel

Brouwerij Minne

  • La Route de la Bière
Namur  / Somme-Leuze

Door Marc Vanel

VAN BASTENAKEN NAAR BAILLONVILLE

Philippe Minne schijnt zijn weddenschap gewonnen te hebben met zijn verhuis en zijn naamsverandering. Toch is dat maar een begin. De brouwerij prospecteert momenteel in Vlaanderen en Nederland, terwijl er al een groothandelaar werd gevonden voor het noorden van Frankrijk.


Carnavalsreus Trouffet is een legendarische figuur in Bastenaken, waar hij symbool staat voor de trotse, slimme en ietwat geslepen Ardenner. Zijn naam en de legenden die over hem worden verteld, inspireerden Philippe Minne en Philippe Meurisse, die in 2008 hun eerste bier ‘Trouffette’ noemden.

De eerste stamt uit een brouwersfamilie en werkte toen als burgerlijk ingenieur en elektrotechnicus bij de CMI-groep, terwijl de tweede een biologische boerderij uitbaatte en meer afwisseling in zijn producten wilde brengen. In 2008 richtten ze in Vaux-sur-Sûre samen de ‘Brasserie de Bastogne’ op, die in het begin niet meer dan een hobby was voor beide mannen. Na een eerste brouwsel van 120 hectoliter haalde de brouwerij na enkele jaren een volume van 1500 hectoliter. Wegens plaatsgebrek en omdat ze in een landbouwzone lag, waar de activiteit niet mocht worden uitgebreid, moest er een andere plek worden gezocht.

De mannen stopten toen hun samenwerking. Philippe Minne en zijn echtgenote Catherine besloten het bedrijf dichter bij huis te vestigen, namelijk in de industriezone van Baillonville, in Somme-Leuze, in een splinternieuw gebouw dat een investering van anderhalf miljoen euro vergde.

Het terrein”, zo vertelt Philippe Minne, “hebben we gekocht met de hulp van het Economisch Bureau van de Provincie Namen. Een bevriende architect, die eens iets speciaals wilde doen, heeft het 10,50 are grote gebouw ontworpen. Ook al ontbreken de ogen, toch heeft het gebouw het zeer gestileerde profiel van een everzwijn, ons bedrijfsembleem, dat je op al onze kroonkurken ziet. Zo kunnen we alles samenbrengen op één plek.


© Marc Vanel

Ongewone bieren

Vijf of zes jaar geleden nam Philippe Minne afscheid van de zware industrie om zich volledig toe te leggen op de brouwerskunst. Zijn echtgenote ging instaan voor het nodige administratief beheer van de vestiging, die ook drie andere personen tewerkstelt. De brouwer experimenteert graag en biedt momenteel een gamma van een twintigtal gepasteuriseerde en ongefilterde bieren aan : “We doen graag iets buitengewoons, meer bepaald door wijngist en eiken vaten te gebruiken van zeer diverse oorsprong (Bourgondië, Pineau des Charentes, Cognac, Sauternes, Porto …), die we, om onze eigenheid te tonen, bewerken met in België zelden gebruikte methodes, zoals de Berlijnse. Voor de gisting op fles van verscheidene bieren gebruiken we ook gist van de Abdij van Orval.

De brouwerij, die sinds maart 2019 in dat nieuwe gebouw gevestigd is, blijft zich zonder haast ontwikkelen. “In 2019 hebben we hier 2500 hectoliter gebrouwen in partijen van 2500 liter per dag. De ene week brouwen we en de andere bottelen we.

Liever kwaliteit dan volume

De prijs van de bieren, die worden verkocht in flessen van 33 en 75 centiliter en in vaten voor cafés, schommelt tussen 2 en 4,5 euro. Je vindt ze vooral in drankencentrales en in kleine supermarkten, alsook in buurtwinkels. Daardoor heeft Brouwerij Minne niet geleden onder de sluiting van de horeca tijdens de lockdown. Tot nog toe wordt er weinig geëxporteerd, maar een verkoper prospecteert momenteel in Vlaanderen en Nederland, terwijl er al een belangrijk contract werd gesloten met een groothandelaar in het noorden van Frankrijk.

Tijdens de eerste golf van het coronavirus, hebben we alles twee maanden lang moeten stilleggen, maar we hebben kunnen standhouden dankzij onze voorraden. Aangezien die aan het einde van de lockdown waren uitgeput, konden we het bedrijf vlug heropstarten. Nu zitten we in de eerste week van het sluiten van de horeca (nvdr : dit interview vond eind oktober plaats) en is het nog te vroeg om ons een idee te vormen.

En Philippe Minne besluit : “Er ontstaan veel kleine brouwerijen, wat me doet vrezen voor een zekere afschuiming binnen enkele jaren. Wij mikken echter op een productie van 5000 hectoliter binnen vier of vijf jaar. Maar we doen het geleidelijk. We gaan meer voor kwaliteit dan voor hoeveelheid.

De ‘Super Sanglier’ voert de top 3 aan

“We maken graag speciale bieren”, legt Philippe Minne uit, “zoals de ‘Rouge Ardenne’, een kruidig en ietwat zurig bier met een houttoets, de ‘Purple Ardenne’, een ander zurig en ‘gezouten’ bier met zwarte bessen, en de ‘Vinum’, die 30 % most van Gewurztraminer-druiven uit de Elzas bevat, waaraan we wijngist toevoegen. Al onze etiketten worden gemaakt door onze buurman en vriend Vincent Albert, die professor is aan Sint-Lucas. Hij voegt veel toe aan ons imago.

Het grote verkoopsucces is de ‘Super Sanglier’, de nieuwkomer van de brouwerij. Dit lichte bier (met slechts 4,5 % alcoholvolume) is sterk geparfumeerd en gehopt ; zowel in de winter als in de zomer loopt het heel vlot binnen. De tweede prijs gaat naar de ‘Belle d’été’, een dubbel witbier dat gebrouwen wordt met tarwe en met de traditionele kruiden (koriander, schillen van citrusvruchten) voor witbier. Op de derde plaats staat de amberkleurige ‘Ardenne Triple’.

Brasserie Minne
Zoning Nord de Baillonville 9 – RN929
B-5377 Somme-Leuze
+32 (0) 475 87 83 66
brasserieminne.be
Your opinion counts