Waw magazine

Waw magazine

Menu

CAR D’OR

Hainaut

Door Waw

Het bier Car d’OR, dat de folklore van Mons vertegenwoordigt, is het eerste product met het label Mons 2015.

Car d’OR is het eerste product dat een label kreeg van Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa, en wordt daarmee automatisch gelinkt aan de verschillende activiteiten van dit evenement. Dit nieuwe bier, dat ontwikkeld werd door de brouwerij Saint-Feuillien, werd eind 2011 voorgesteld en in november 2013 officieel erkend door de Stichting Mons 2015. “We willen dat Car d’OR bijdraagt tot de uitstraling van Mons en de hele streek”, legt Dominique Friart uit, afgevaardigd beheerder van de brouwerij, tijdens de presentatie van het bier. De naam ervan verwijst rechtstreeks naar de folklore van Mons. De Gouden Kar, Car d’OR, is immers een van de belangrijkste elementen van de Ducasse van Mons, waarin elk jaar bij het feest van Doudou de relieken van de heilige Waudru (Waltrudis), stichtster van de stad, worden vervoerd. De brouwerij Saint-Feuillien van haar kant maakt al heel lang deel uit van de biertraditie van Mons. De brouwerij werd in 1873 opgericht door Stéphanie Friart maar het boegbeeld, de Saint- Feuillien, kende zijn bloei pas echt op het einde van de jaren 1960. Het nieuwe bier kan eventueel op lange termijn ook toegevoegd worden aan het klassieke gamma van de brouwerij. Maar dat zal afhangen van het succes in 2015.

Een licht recept

Car d’OR (6,5% alcoholgehalte) is een blond bier van hoge gisting. Volgens Alexis Briol, productiedirecteur van de brouwerij Saint-Feuillien, “is Car d’OR ontwikkeld voor de grote massa. Dit bier heeft zijn eigen persoonlijkheid. Het is niet te sterk zodat men er bij de verschillende feesten goed kan van doordrinken”. Car d’OR is blond en helder en heeft een witte, luchtige kraag. In de neus is het heel zacht fruitig met fijne nuances van aromatische hop. De eerste slok is aangenaam zacht met een lichte abrikozentoets; daarna komt de subtiele bitterheid los. Car d’OR is rond en zacht, een prima dorstlesser.

Gouden medaille

Op zondag 2 november 2014 kreeg de Car d’OR in Leuven de gouden medaille van de Brussels Beer Challenge in de categorie Pale/Amber Ales. Dit is niet zomaar een wedstrijd. De internationale jury die deze Car d’OR onderscheiden heeft, was samengesteld uit 60 experts, bierbrouwers en consumenten die 725 bieren uit 25 landen blind geproefd hebben. Bieren uit Duitsland, Denemarken, Groot- Brittannië, Tsjechië, Japan, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië…

 

informatie

Brasserie St-Feuillien SA
Rue d’Houdeng, 20
B-7070 Le Rœulx
+32 (0)64 31 18 18
info@st-feuillien.com
www.st-feuillien.com

 

De Car d’OR-kaas

Toen Jacquy Cange, sinds 30 jaar kaasmeester en lid van de club ‘Mons 2015 Bedrijven’, vernam dat de Stichting Mons 2015 een label wou toekennen aan een aantal voedingsproducten, besloot hij een kaas te ontwikkelen die zo’n evenement waard zou zijn, … en zelfs meer dan dat. Zo werd de Car d’OR kaas geboren, op basis van het gelijknamige bier (zie hoger). In samenwerking met de brouwerij Saint-Feuillien heeft hij een recept uitgewerkt in overeenstemming met het Car d’OR bier. Het resultaat is een zachte kaas, ontstaan uit een mengsel van bier en melk. De nieuwe kaas is in elk geval geslaagd. Niet alleen kreeg hij het label ‘Mons 2015’, hij behaalde ook een zilveren medaille in de Waalse kaaswedstrijd in het kasteel van Harzé.

 
informatie

Jacquy Cange
Rue des Meuniers, 46
B-7973 Stambruges
+32 (0)69 57 97 69
info@jacquycange.be
www.jacquycange.be

Your opinion counts