Waw magazine

Waw magazine

Menu

LE FAITOUT

Hainaut

Door Guy Delville

Faitout is een Frans woord dat stoofpot betekent.

Maar in Baudour, een deelgemeente van Saint- Ghislain in de provincie Henegouwen, is de Faitout een restaurant dat vooral bekend is voor zijn grillgerechten en zijn stoofpotjes. Die worden met veel talent en aandacht geserveerd aan een trouw cliënteel dat graag aanschuift aan de tafels van het ruime en lichte terras of in de zaal. Emilie en Eric Fernez staan aan het hoofd van een knap keukenteam. Zij baten deze zaak uit die overigens onlangs verhuisde van de overkant van de straat omdat het decor hier aangenamer is en vooral omdat er meer plaats is. Het tweetal probeert ons te verleiden met eersteklasproducten, seizoensgebonden recepten, grillades op houtvuur en last but not least hun schotel met allerlei soorten varkensvleesspecialiteiten.

Met een lekker wijntje op tafel is de sfeer hier altijd heel ontspannen. De gastheer en gastvrouw bieden een aantrekkelijke kaart aan, maar daarnaast ook twee rijke driegangenmenu’s: de Faitout voor € 33 en de Boucher voor € 35. Als voorgerecht hebben ze onder andere huisgemaakte garnaalkroketten met gefrituurde peterselie en citroen; de echte kroketten van kalfszwezeriken en gevogelte in een sterk afsmakende tomatensaus; krokantjes met kaas en spek, een recept van de bomma; scampi met look of ook nog een dikke snee paté, zo uit de kom, met uitjes en augurkjes. En die kom wordt voor je neus op tafel gezet.

Ook voor het hoofdgerecht zal het niet gemakkelijk zijn om een keuze te maken. Je zou je kunnen laten verleiden door een koninginnenhapje Faitout met boter, kip, champignons, vleesballetjes en daarbij frietjes. Maar er is ook gemalen biefstuk met kruiden en een slaatje. Voor wie veel honger heeft is er de varkenskotelet Blackwell, gegrild op de manier van Roger. Een slaatje en mayonaise erbij. Of je gaat meteen voor het gegrild varkensribstuk Elevage Abotia van Saint-Jean de Pied de Port, dat is een varkensras uit Frans-Baskenland, goed voor 850 gram vlees voor twee personen. Maar als je echt grote honger hebt, dan kies je de brochette Eléphant. Dat zijn grote stukken varkensvlees, samen 400 gram en daar hoort dan ook nog een stevige barbecuesaus bij. Vergeet trouwens niet nog wat plaats over te laten voor de meer dan royale desserts.

Het jonge, maar heel beleefde zaalpersoneel danst met een medeplichtige glimlach voor de vaste klanten, de hele avond een fraai ballet rond de tafels. De wijnkaart is uitgebreid, maar vooral Frans gesigneerd. De prijzen zijn bijzonder democratisch, en beginnen bij € 16,50. Voor de fanatiekelingen en de liefhebbers is er ten slotte nog een originele selectie gins.

De gastheer en gastvrouw bieden een aantrekkelijke kaart aan, maar daarnaast ook twee rijke driegangenmenu’s: de Faitout voor € 33 en de Boucher voor € 35.

 

informatie

Le Faitout
Place de la Résistance, 1
B-7331 Baudour
+32 (0)65 64 48 57
www.lefaitout-fernez.com

Your opinion counts