Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Fred Raevens

Cercle du lac
NIEUW ZAKENCENTRUM

  • Économie
  • / Corporate
Brabant wallon  / LLN

Door Christian Sonon

Waals-Brabant zet zich steeds meer op de kaart als economische regio. Startende ondernemers kunnen er alle steun gebruiken. De dertig mensen die in november 2005 de Cercle du Lac oprichtten in universiteitsstad Louvain-la-Neuve, hebben dat goed begrepen. De zin om te ondernemen staat uiteraard centraal. Daarnaast wou de vereniging bruggen slaan tussen de academische wereld, de politiek en het bedrijfsleven, uitwisseling stimuleren tussen de wereld van onderzoek, financiën en management, en een springplank bieden voor toekomstige en jonge managers. Missie geslaagd: in acht jaar tijd groeide de Cercle du Lac uit tot een echte ‘ontmoetingsplaats voor ondernemers’. Ze organiseerden meer dan 1.600 evenementen en tellen intussen meer dan 850 leden. Die komen niet alleen uit Waals-Brabant, maar ook uit Brussel, Namen enz.

Ter plaatse blijven trappelen is er echter niet bij. De lokalen van de Aula Magna werden wat te krap en daarom zocht de Cercle een nieuw gebouw. Dat kwam er in Parc Einstein, op een terrein van de UCL. De investering van 7,2 miljoen euro kreeg de steun van het Waalse Gewest en van een financiële groep. Het gebouw staat op palen en beslaat een oppervlakte van 3.260 m². Er werd gekozen voor een resoluut moderne architectuur met aandacht voor duurzaamheid. Dat is het werk van Patrick van der Straeten en Alberto Fernandez-Goas (Group Sigma, Waver).

“Het ontwerp moest aan twee eisen beantwoorden”, zegt Serge Verhaegen, voorzitter van de Cercle du Lac. “Ten eerste moest het flexibel zijn, zodat we het voor verschillende doeleinden kunnen gebruiken. Uit respect voor de natuur wilden we ook dat het over 20 of 30 jaar een tweede leven kan krijgen, mocht onze vereniging er dan niet meer zitten. Ten tweede wilden we een duidelijke scheiding tussen het ‘rumoerige’ deel en het ‘stillere’ deel. In het eerste deel is de Cercle du Lac gehuisvest, met onze administratieve kantoren, ontmoetingsruimtes, conferentiezalen en het restaurant. Het tweede deel is gewijd aan ons nieuwe zakencentrum, met werkruimtes in alle maten en volgens de laatste technologische normen, volledig uitgeruste vergaderzalen en een team dat allerlei diensten levert aan jonge ondernemers. Zo kunnen zij meteen aan de slag gaan en zich concentreren op hun projecten, zonder eerst alle administratieve rompslomp te moeten doorstaan.”

Begin november was het zakencentrum van 1.350 m² al voor 40% bezet. Het bewijs dat het initiatief beantwoordde aan een grote vraag in de regio. “Maar we zijn geen kantoorverhuurders”, verklaart de voorzitter. “Starters kunnen hier twee of drie jaar blijven, daarna is het tijd om hun eigen weg te gaan.”

Begin november was het zakencentrum van 1.350 m2 al voor 40% bezet. Het bewijs dat het initiatief beantwoordde aan een grote vraag in de regio.

 

 

Informatie : 

Boulevard Baudouin 1er, 23
1348 Louvain-la-Neuve
Tel. : +32 (0) 10 39 44 00
secretariat@cercledulac.be www.cercledulac.be

À lire aussi

Your opinion counts