Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Synthetis

SYNTHETIS WIL ALLEEN
HET BESTE VOOR U

  • Économie
  • / Aan de spits
Brabant wallon  / Louvain-la-Neuve

Door Carole Depasse

Een probleem met logistiek of productie? Synthetis werkt uitsluitend voor de industriële sector en levert u in recordtijd een duurzame en pasklare IT-tool om uw productieproces nog vlotter te laten verlopen. Interview met CEO Antoine Vekemans en salesmanager Alain Bolyn.

Synthetis bestaat al meer dan twintig jaar. Tijd dus om het roer om te gooien en de positie van het bedrijf in de industriële sector opnieuw te bekijken. In twintig jaar tijd zijn de behoeften en verwachtingen van de industrie immers veranderd. Synthetis moest zich daaraan aanpassen. In 2012 kwam het bedrijf in handen van de huidig CEO’s Antoine Vekemans en Marc Mauroy, twee mannen die het bedrijf door en door kennen. Zij werden de grootste aandeelhouders. Toen werd duidelijk dat de waarde van Synthetis ’m vooral zit in de mensen die er werken en niet zozeer in de software waarop het bedrijf de rechten heeft. De mensen bij Synthetis komen uit de praktijk en kunnen met een klant praten over zijn beroep in zijn eigen vakjargon, of die nu bandenfabrikant, soepproducent of fabriekseigenaar is. De kracht van Synthetis is ook “dat we klanten kunnen geruststellen. We zijn in staat om tegen ze te zeggen: ‘We begrijpen de moeilijkheden van uw sector, we gaan ons concentreren op uw problemen en samen een simpele en praktische oplossing zoeken om uw productie in realtime te optimaliseren.’”

Een MKB-bedrijf dat u bij de hand neemt

Synthetis omschrijft zich dus niet langer uitsluitend als een softwareontwikkelaar, maar als een dienstenbedrijf dat industriële klanten kan begeleiden in de zoektocht naar pragmatische oplossingen voor hun specifieke behoeften. Het sterke van Synthetis is dat het een MKB-bedrijf is (met zo’n dertig werknemers) dat “flexibel en snel genoeg is om in te spelen op vragen van grote internationale groepen.” Voor industriëlen die kennis willen overdragen, beschikken ze over een niet onbelangrijke troef. “We maken ons nooit onmisbaar. Als de klant de IT-tool zelfstandig wil gebruiken, kan Synthetis hem op weg helpen om alles zelf te doen. Soms zeggen we klanten ook dat het geen zin heeft om hun productieproces te informatiseren als ze daar niet klaar voor zijn. We raden ze aan om eerst intern alles op orde te brengen, zodat het bedrijf ook zonder informatica kan draaien. Informatica dient altijd slechts om het beslissingsproces te versnellen, om zaken te kunnen traceren en om informatie te delen. Het doet niets meer dan wat mensen doen!”

Het paard van Troje

PeopleForce is software voor de aanstelling van personeel en een van de topproducten van Synthetis. In Europa is het de enige IT-tool voor personeelsplanning in de industriële sector (in het bijzonder de voedingsmiddelenindustrie). Zelfs in Quebec zijn er al geïnteresseerden. Het idee ontstond tijdens een gesprek met de commercieel directeur van Knorr (Unilever), marktleider in poedersoep. Zijn probleem: de dagelijkse planning van de arbeiders in een productieproces met veel verschillende stappen en vaardigheden. Wie doet wat, wanneer en hoe in de productielijn? “Het personeel regelmatig een andere taak geven zodat ze niet afgestompt raken, niet altijd dezelfde ‘toppers’ gebruiken die daardoor dure overuren opstapelen, rekening houden met de wetten en lokale regels zoals de rusttijden, vakanties, opleidingsperiodes… Dat is een moeilijke balans. Vroeger waren tabellen in Excel de enige oplossing.” Om het probleem van de personeelsbezetting op te lossen, ontstond er het computerprogramma PeopleForce. Dat kan een zo eerlijk mogelijke planning opstellen op basis van bepaalde vereisten en de meest competente persoon aanwijzen voor elke plaats in de productielijn. “Peopleforce is een soort paard van Troje voor ons.” De bedrijven die met de software werken, zijn er zo tevreden over dat ze het MKB-bedrijf hebben gevraagd om ook andere problemen op dit gebied op te lossen. Gebruikers van PeopleForce zijn onder andere de Franse champagne van Moët & Chandon, boter van Balade of banden van Goodyear en de Nederlandse drukkerij Roto Smeets. 

Een MKB-bedrijf dat zorgt dat andere bedrijven prijzen winnen

Agrana Fruit maakt de fruitbereidingen voor de verse zuivelproducten van Danone en kreeg twee keer op rij de titel ‘topleverancier’ van het bekende Franse merk. Die erkenning dankt Agrana deels aan Synthetis. Zij ontwikkelden immers voor drie van hun fabrieken (in Frankrijk en in Egypte) een tool om de productie te optimaliseren en af te stemmen op de behoeften van de voedingsindustrie. Zo kan Agrana tijd en energie winnen, de productieketen controleren op de kritieke punten (pasteurisatie, sterilisatie van de bassins…), het aantal fouten verminderen en de klanten een elektronisch partijnummer en een volledige traceerbaarheid bieden.

Een MKB-bedrijf dat de wereld verovert

Ook ArcelorMittal is klant bij Synthetis. Het MKB-bedrijf beheert de materiaalstroom en de voorraden van de fabriek. Bij de fabricatie van stalen producten worden de voorraden voortdurend aangesproken. Synthetis helpt niet alleen bij het beheren ervan, maar ook bij het traceren van het afgewerkte product. Een verkoper van ArcelorMittal die een bestelling krijgt, moet niet alleen zeker weten dat er genoeg staal in voorraad is om het product te fabriceren. Maar ook dat de stalen spoel die hij aan het eind van het productieproces op de vrachtwagen legt de juiste is. Een stalen spoel voor een auto is immers heel anders als die voor een blikje. Sinds eind 2012 heeft Synthetis voor ArcelorMittal een competentiecentrum gecreëerd waar de nodige kennis over de nieuwe instrumenten wordt doorgegeven.Voor Synthetis betekent het een grote zichtbaarheid binnen de internatonale groep in het bijzonder en binnen de staalindustrie in het algemeen. Onlangs ging Synthetis mee op handelsmissie naar Brazilië met AWEX (Waals agentschap voor export en buitenlandse investeringen). De CEO ontmoette er industriëlen die niet tot de Arcelor-groep behoorden en die geïnteresseerd waren in de tools voor het beheer van voorraden en materiaalstromen. Noord- en Zuid-Amerika zijn twee interessante markten voor het MKB-bedrijf, dat graag wil groeien, maar op een gecontroleerde manier.

Informatie : 

Avenue Jean Monnet, 1
1348 Louvain-la-Neuve
Tel. : +32 (0) 10 47 77 37
info@synthetis.com www.synthetis.com

À lire aussi

Your opinion counts