Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Bibmatic
© Marc Vanel
© Bibmatic

INVINEO, de intelligente wijnautomaat

  • Business
Brabant wallon  / Court-St-Etienne

Door Marc Vanel

Het Naamse bedrijf Bibmatic heeft een nieuwe automaat ontwikkeld om wijn per glas te schenken. Vijfentwintig prototypes van de ‘Invineo’, die het resultaat is van vier jaar onderzoek, worden momenteel getest.

 
Bibmatic SA, dat in Andenne is ingeschreven, maar thans gevestigd is in een bedrijfshal in Court-Saint-Etienne (Waals-Brabant), wordt geleid door Thierry Tacheny. Deze zoon van Jules Tacheny, de Belgische motorcoureur die met name het Circuit van Mettet beheerde, is niet in de voetsporen van zijn vader getreden, maar heeft zich vanaf 1983 met hart en ziel op reclame en media gestort. Hij is een van de oprichters van reclameregiebedrijf IP, waarvan hij adjunct-directeur was. In die hoedanigheid werkte hij mee aan de financiering van RTL-TVi in België. Na vijf jaar hetzelfde te hebben gedaan in Frankrijk, keert hij in 2002 terug naar België om leiding te geven aan de mediagroep SBS Belgium, die de Vlaamse zenders VT4, Vijf en Zes in handen heeft. In 2014 verdwijnt hij uit het medialandschap, omdat hij besloten heeft om een andere wending aan zijn leven te geven.

“Na 35 jaar zijn er altijd een paar wilde ideeën die je nooit hebt uitgewerkt”, legt Thierry Tacheny uit. “Invineo is er daar één van. Het is echt een creatief, spontaan idee, zoals dat laat op de avond ontstaat... We waren met een aantal mensen wijn aan het proeven, toen we ons afvroegen of het mogelijk is om een technologie te ontwikkelen waarmee je een glas kwaliteitswijn op de juiste temperatuur kunt schenken en zo een originele manier bedenkt om de wijn te serveren.”

De 3 F’s

Dat lijkt misschien een vreemde gedachte, want in de horeca bestaan al andere machines van dit type. Maar daaraan zitten bepaalde nadelen. Zo moet er voedingsgas of stikstof geïnjecteerd worden om de getapte wijn te vervangen en oxidatie van de overgebleven wijn te voorkomen. Na een aantal specialisten en technici te hebben geraadpleegd, besluit Thierry Tacheny dat hij eerst in de ontwikkeling van een prototype moet investeren voordat hij octrooi kan aanvragen.

“Ik heb een beroep gedaan op het bedrijf WOW Technology in Namen (in 2017 failliet gegaan, red.). Mijn ambitie is om een service te bieden die veel weg heeft van die beroemde koffiemachine waar je alleen maar een capsule in hoeft te stoppen om een kop koffie op de juiste temperatuur te krijgen. Een soort sommelier aan huis. Na een rondgang langs de drie F’s (Friends, Family and Fools) hebben we een budget van 750.000 euro verzameld. Daarnaast hebben we van het Waals Gewest een lening van 350.000 euro gekregen via zijn hulpprogramma voor prototypeontwikkeling. Daarmee konden we de haalbaarheid van het project onder goede omstandigheden toetsen en een toonbaar prototype ontwikkelen, dat het mogelijk maakte om de wijn te koelen, serveren en bewaren en bovendien op afstand te bewaken.”

Wijn in kokers

Concreet ziet de Invineo eruit als een grote koffiemachine zoals die in de horeca wordt gebruikt. Daarin bevinden zich drie wijnkokers met een kunststof deksel ter bescherming. Op de kokers zit een groot etiket, dat groter is dan op een ‘echte’ fles. Van veraf lijkt het op een magnum. Bij deze nieuwe machine zit de wijn namelijk niet in flessen, maar in containers van karton en kunststof waarin zich een bag-in-box (BIB) bevindt. Deze BIB kan van bovenaf geplaatst worden, zodat geen kraantje aan de buitenkant nodig is.

De wijn wordt uit de koker geperst via een mechanisme dat tegelijkertijd voor koeling zorgt. Omdat er geen voedingsgas wordt toegevoegd, wordt de wijn niet aangetast door oxidatie. Elke koker bevat twee liter wijn en blijft ongeveer negen weken goed. Op elke koker zit een chip waarmee de machine de verkopen kan analyseren en controle op afstand door Bibmatic mogelijk is.

“We willen niet alleen onze machines aan de man brengen en onderhouden, maar vooral kokers verkopen en het assortiment in de loop der jaren uitbreiden”, vervolgt de ex-reclameman. “De volgende stap is de inrichting van een logistiek centrum, waar de wijnen worden opgeslagen en de kokers worden samengesteld.”

Voor zijn eerste assortiment gebruikt Invineo de zestig wijnen die het Franse bedrijf BiBoViNo een tijdje in België heeft verkocht in de vorm van BIB’s. BiBoViNo heeft zich teruggetrokken van de Belgische markt, maar zet zijn activiteiten voort in Frankrijk. Voorlopig komen de wijnen in BiBoViNo-zakken bij Bibmatic aan, waarna ze in Invineo-containers worden overgegoten. Op middellange of lange termijn moet Bibmatic zijn eigen wijnen gaan importeren, maar dat is zorg voor later.

In maart 2018 hebben de initiatiefnemers 2,7 miljoen euro extra opgehaald en nieuwe aandeelhouders in de wijnsector gezocht, zoals Cinoco/Le Palais du Vin en Jean-François Baele, in wiens magazijn op het Domaine du Ry d’Argent in La Bruyère momenteel de BIB’s worden gevuld. De Société régionale d’investissement de Wallonie (SRIW) heeft daarnaast 750.000 euro op tafel gelegd, terwijl Namur Invest 250.000 euro heeft voorgeschoten.

Welke markten?

Invineo heeft niet de bedoeling om gastronomische restaurants te benaderen, want die hebben meestal al een sommelier van vlees en bloed, maar mikt juist op kleinere zaken, die zo drie wijnen (of zes met twee machines) kunnen schenken en zich op hun core business kunnen concentreren. Maar het is ook voorstelbaar dat dergelijke machines in hotels worden geplaatst: in de bar of – waarom niet? – in de kamers. Vijfentwintig machines worden momenteel in diverse zaken getest. Twee daarvan, met zes Waalse wijnen, zijn zelfs in het Waalse parlement geplaatst.

Voor Fabrizio Bucella, mede-eigenaar van wijnbar Wine Club die aan de test meedoet, heeft de machine drie voordelen: “De serveertemperatuur, de exacte overeenstemming van de gekozen dosering op het bedieningspaneel en de zeer eenvoudige bevoorrading door Invineo. Voor wijn die per glas wordt geserveerd, zijn kokers veel eenvoudiger te beheren dan flessen, waarvan je aan het einde van de dag of de dag erna vaak een groot deel weggooit. Op termijn stel ik me een hoek met vijf machines voor, waar vijftien wijnen probleemloos worden getapt.”

Naar serieproductie wordt nu onderzoek gedaan en de eerste Invineo-automaten zullen halverwege 2019 op de markt komen. Thierry Tacheny en zijn compagnon Etienne Mertens hopen er binnen drie tot vijf jaar zo’n 2000 tot 3000 van te verkopen, terwijl het break-evenpoint bij 1500 stuks ligt. De assemblage ervan moet in Wallonië gebeuren, wat nog eens een vijftigtal arbeidsplaatsen zal opleveren.

 www.invineo.com

 

À lire aussi

Your opinion counts