Waw magazine

Waw magazine

Menu
© @DOC Cefaly Technology

Weg met migraine !

  • Business
  • / À la pointe
Liège  / Grâce-Hollogne

Door François Colmant

Minder vaak chronische migraine zonder medicatie? Cefaly kreeg het voor elkaar.

Iedereen heeft wel eens last van stekende hoofdpijn. Hoe onaangenaam dat ook is, het zegt veel over hoe we in elkaar zitten. Letten we even niet op, dan luidt ons lichaam de alarmbel. Een teken dat het tijd is voor verandering, of medicatie. Te veel stress, te weinig slaap, te weinig water, te veel alcohol… hoofdpijn gaat meestal snel weer over en vaak brengt een aspirientje uitkomst. Sommige mensen hebben dit soort pijn echter bijna dagelijks te verduren. Dat is heel wat anders dan de hoofdpijn waar we allemaal wel eens last van hebben. Naar schatting heeft 15% van de bevolking, hoofdzakelijk bestaand uit vrouwen, regelmatig last van migraine. Ze krijgen meestal als kind of jongvolwassene voor het eerst migraineaanvallen. Vanaf hun veertigste komen die minder vaak voor en na hun vijftigste verdwijnen ze vaak helemaal. Bepaalde genetische factoren of trauma’s kunnen een verklaring zijn voor migraine. Toch is nog niet duidelijk waarom sommige mensen er last van hebben en andere niet. De meeste migrainepatiënten hebben een of meer aanvallen per maand, hoewel die frequentie varieert per persoon. De aanvallen zijn heel heftig, want ze gaan soms gepaard met misselijkheid, overgeven, gevoeligheid voor licht of geluid, enz. Migraine uit zich bovendien in diverse vormen: voortdurend geklop of gedreun in een deel van het hoofd, de indruk dat er een band te strak om je hoofd zit, voortdurende stekende pijn, enz. Wie een migraineaanval heeft, kan niet anders dan veel rusten en aspirines of medicijnen nemen, wat niet bij iedereen even goed werkt. Vaak is het gewoon ‘wachten tot het overgaat’.

Haarband biedt verlichting

‘We merken al jaren dat intensief gebruik van anti- migrainemedicatie de migraine op den duur juist versterkt.’ Dat mondt uit in een vicieuze cirkel: wie voortdurend hoofdpijn heeft, neemt steeds meer pijnstillers, wat de hoofdpijn nog verergert. ‘Dat is de eerste factor die van migraine een chronische ziekte maakt. Mensen die elke week aanvallen hebben, overdrijven soms met medicatie, wat nog meer migraine veroorzaakt, en zo verder. Medicatie werkt echter beter als deze met mate gebruikt wordt’, vertelt Dr. Pierre Rigaux, directeur van Cefaly. Die vaststelling stimuleerde Pierre Rigaux en Pierre-Yves Muller om andere paden voor de behandeling van migraine te verkennen. De twee werkten bij Compex, een Zwitsers bedrijf dat gespecialiseerd is in elektrostimulatie. Daar kregen ze het idee om een apparaatje te ontwikkelen dat migraine behandelt voordat het optreedt. ‘We besloten om het tot nu toe weinig gebruikte spoor van de craniale neurostimulatie te verkennen, om migraineaanvallen te voorkomen. We voelden dat daar iets te ontdekken viel.’ Twee jaar lang volgen onderzoeken en testen elkaar op. In 2009 brengen Rigaux en Muller het eerste antimigrainemiddel met externe neurostimulatie succesvol op de markt. De productie vindt volledig in Wallonië plaats. De diadeem lijkt wel uit de wereld van Star Trek te komen, maar blijkt al snel heel efficiënt. Bijna 75% van de patiënten is er tevreden over. ‘Het apparaat werkt op standaardbatterijen en stuurt precieze micro-impulsen naar de bovenste tak van de drielingzenuw. De elektrode wordt aangebracht op het voorhoofd en werkt rechtstreeks in op de zenuw. Het heeft een kalmerend effect, waardoor de hersenen minder snel geprikkeld worden’, legt Dr. Rigaux uit. Bij regelmatig gebruik van de Cefaly daalt het aantal migraineaanvallen. ‘Bij patiënten met chronische aanvallen zorgt een dagelijkse sessie van 20 tot 30 minuten dat de frequentie en de intensiteit van de aanvallen aanzienlijk dalen en het medicijngebruik afneemt.’

Over de grenzen heen

Sinds de lancering heeft het bedrijf over de hele wereld al meer dan 100.000 apparaten verkocht. Daar heeft hun originele commerciële aanpak zeker mee te maken. Maar hoe kwamen ze daarop? In 2008 heeft Cefaly na een reeks testen de nodige certificeringen op zak. Het bedrijf maakt zich klaar om het nieuwe product te lanceren. De economische crisis is echter net uitgebroken en investeerders vinden het niet het geschikte moment om nieuwe markten aan te boren. ‘Het leek ons dus niet interessant om in elk land een distributeur te zoeken die zou werken met een eigen vertegenwoordiger, die op zijn beurt contact zou leggen met apothekers of zorgcentra. Daarom besloten we om het aantal tussenpersonen te beperken door ons rechtstreeks te wenden tot de patiënt via ons onlineverkoopplatform.’ Die rechtstreekse link met de patiënt biedt heel wat voordelen. ‘Dankzij de feedback van de gebruikers konden we snel de tevredenheid meten, maar ook de ergonomie van het apparaat lichtjes wijzigen om het nog gebruiksvriendelijker te maken’, vervolgt Dr. Rigaux. De Cefaly is een vernieuwende en niet-invasieve oplossing. Het apparaat wordt erkend door de internationale wetenschappelijke gemeenschap en kreeg ook groen licht van de strenge Food and Drug Administration (FDA). Dat opent de deuren van de belangrijke Amerikaanse markt en verzekert de Cefaly van juridische bescherming. Een concurrerend product zou voor goedkeuring van de FDA moeten aantonen dat het wezenlijk gelijkwaardig is aan de Cefaly op het vlak van methode en techniek. Dat zou tegelijkertijd het Amerikaanse patent van het Luikse bedrijf schenden, waardoor de aanvraag vervalt. Een waterdicht systeem dus. Met de nodige erkenning en expertise op zak zet Cefaly nu volop in op nieuw onderzoek om gelijksoortige apparaten te ontwikkelen voor het behandelen van epilepsie, slapeloosheid, depressie en evenwichtsstoornissen.

 

CEFALY Technology

Rue de Wallonie, 11

B-4460 Grâce-Hollogne

+32 (0)4 367 67 22 info@cefaly.com www.cefaly.com 

 

€ 4.900.000 : Het omzetcijfer van 2014 (96% meer dan in 2013).

100.000 : Het aantal Cefalyapparaatjes dat wereldwijd verkocht werd.

30 : Verkrijgbaar in meer dan 30 landen. Eind 2016 is een nieuwe vestiging gepland in het Liège Science Park.

15 : In 2017 is het bedrijf van plan om vijftien nieuwe werknemers aan te werven.

À lire aussi

Your opinion counts