Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Alain Voisot

De discrete reus

  • Business
  • / À la pointe
Hainaut  / Saint-Ghislain

Door Alain Voisot

Chemie in het dagelijks leven − de lijmen en meststoffen van Advachem zijn er het bewijs van. Veertig mensen die 300 ton produceren. Alstublieft!

Advachem is een bedrijf dat ontstond in het kielzog van de in 1996 opgerichte onderneming Woodchem Europe. Het ligt in het noorden van Saint-Ghislain langs het Canal du Centre, aan het westelijke uiteinde van het industrieterrein Tertre-Hautrage-Villerot. Dat de firma daar gevestigd werd, had te maken met de synergie met Reilly Chemicals. Dit aangrenzende bedrijf gebruikt onder meer formaldehyde, een grondstof die door Woodchem op basis van methanol werd geproduceerd. Woodchem ging in 2002 failliet. In plaats daarvan werd op 17 december 2003 de onderneming Advachem opgericht, dat zich weer op de productie van grondstoffen richtte, met name die van aminoharsen. Op dit moment heeft de onderneming ongeveer 40 mensen in dienst en draait het een omzet van € 55.000.000. De aandeelhouders zijn privéinvesteerders.

Multiplex en houtvezelplaten

Tegenwoordig spitsen de activiteiten zich hoofdzakelijk toe op de productie van urea-formaldehydeconcentraat (UFC). Dit is de belangrijkste grondstof voor de productie van lijmen en aminoharsen, een polymerenlijm die wordt verkregen door een specifiek procedé dat het bedrijf bijzonder goed beheerst. Het product wordt als vloeibaar prepolymeer op de markt gebracht. Door middel van druk en hitte worden houtpanelen, multiplex, mariene multiplex, bekistingspanelen voor beton, spaanplaten en platen met microdeeltjes zoals MDF vervaardigd. Deze panelen worden heel veel gebruikt voor meubels in zelfbouwpakketten, parket, enz. Advachem heeft een productiecapaciteit van bijna 100.000 ton UFC en 180.000 ton harsen per jaar.

Katalysatoren

In 2009 besloot de onderneming haar activiteiten te diversifiëren. Tot 2012 produceerde het AdBlue®, een ureum-wateroplossing die als toevoegsel wordt gebruikt in het SCR-proces (selectieve katalytische reductie). Bij voertuigen op diesel kan daarmee 85% van de stikstofoxiden in de uitlaatgassen worden omgezet in stikstof en waterdamp.

Meststoffen voor de landbouw

In 2012 werd de productie van AdBlue® vervangen door een nieuwe activiteit na de ontwikkeling van een stikstofmeststof, de Clean Fertilizer N28 CE, die gecertificeerd is overeenkomstig de reglementering op gebied van de milieubescherming. De Clean Fertilizer heeft een stikstofgehalte van 28%. De meststof mag worden gebruikt in de land- en tuinbouw (tarwe, maïs, aardappelen, druiven, groenteteelt), in boomkwekerijen, serres, op weiden en zelfs op golf- en sportterreinen. Momenteel wordt 3000 tot 5000 ton per jaar geproduceerd, maar het ontwikkelingspotentieel is groot. Deze meststof wordt uitgevoerd naar Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Italië en Roemenië. Advachem blijft uitkijken naar nieuwe mogelijkheden. Productiedirecteur Claude Rifaut wil dat zijn ingenieurs daarover meedenken; zij moeten rechtstreeks in gesprek gaan met de klanten om het juiste antwoord op hun vragen te vinden.

 

Advachem S.A.

Route de wallonie, quai de la darse

B–7334 Saint-Ghislain

+ 32 (0)65 61 32 00 www.advachem.com

À lire aussi

Your opinion counts