Waw magazine

Waw magazine

Menu
© ©DOC AkzoNobel

De chemiereus

  • Business
  • / À la pointe
Hainaut  / Ghlin

Door Alain Voisot

In Europa stroomt 80% van het water door kleppen en leidingen bekleed met verf van AkzoNobel. Een van de belangrijkste productie-eenheden van deze multinational bevindt zich in Ghlin, in de buurt van Bergen.

AkzoNobel is ontstaan uit verschillende voorouders. De oudste daarvan is Det Holmbladske Selskab, het huidige Sadolin, in 1777 opgericht in Denemarken. In 1792 begint schilder en decorateur Wiert Willem Sikkens in Groningen met de productie van lakken. In 1871 wordt in Zweden de onderneming KemaNobel opgericht. KemaNobel verandert in 1984 zijn naam in Nobel Industries en wordt tien jaar later overgenomen door het Nederlandse Akzo. Ook dit is een fusie van verschillende bedrijven, waaronder het eerdergenoemde Sikkens. Zo ontstaat AkzoNobel. In 1998 koopt AkzoNobel het Britse bedrijf Courtaulds, een grote producent van hoogtechnologische coatings. Aan het eind van 2007 neemt AkzoNobel Imperial Chemical Industries MLC (ICI) over, waarmee het bedrijf uitgroeit tot de grootste verfproducent ter wereld.

AkzoNobel concentreert zich op twee markten: chemie en verf. Het concern is een van de wereldleiders op het gebied van chemische producten en vervaardigt specialistische chemicaliën, industriële chemische producten en producten voor dagelijks gebruik. De belangrijkste fabricaten zijn de katalysatoren: hulpstoffen voor de productie en omzetting van polymeren. Ook raffinaderijen en petrochemische bedrijven maken hier gebruik van. Het portfolio bestaat verder uit halffabricaten voor schoonmaakmiddelen en producten voor lichaamshygiëne, evenals oppervlakteactieve stoffen voor het terugwinnen van grondstoffen en het behandelen van metalen. Bij de productie horen verder speciale harsen voor de verf- en drukinktenindustrie en chemicaliën voor het bleken van papierpulp of voor brandvertragende coatings. Voor de landbouwsector worden chelaten geleverd, omhulsels voor meststoffen en hulpstoffen voor ingekuilde mengsels. Het product ethylamine wordt in verschillende bedrijfstakken gebruikt, net zoals methylamine, zout, chloor, alkalische producten, reologische additieven en zwavelkoolstof.

47.200 AkzoNobel Chemicals Ghlin maakt deel uit van de internationale groep AkzoNobel, met hoofdzetel in Nederland. Deze groep heeft 47.200 werknemers in ruim 80 landen in dienst.

 

AkzoNobel Chemicals Ghlin maakt deel uit van de internationale groep AkzoNobel met hoofdzetel in Nederland. De groep heeft 47.200 medewerkers in meer dan 80 landen. De vestiging in Ghlin startte zijn activiteiten in 1972 met de bouw van twee productie-eenheden voor peroxiden en oppervlakteactieve stoffen. Sinds die tijd onderging AkzoNobel Chemicals Ghlin verschillende transformaties. Vandaag neemt de vestiging 24 ha in, midden in een beschermd en beveiligd gebied met een totale oppervlakte van 76 ha.

De onderneming beschikt sinds 1992 over het ISO 9001-certificaat. Dat certificaat bevestigt de kwaliteit van de diensten en producten van AkzoNobel Chemicals Ghlin. Het bedrijf heeft momenteel 224 mensen in dienst op twee verschillende locaties. Op de productielocatie van stikstofderivaten, Surface Chemistry, worden stikstofderivaten van vetzuren geproduceerd die amines worden genoemd. Deze worden gebruikt als halffabricaat in de chemische industrie (als additieven voor kunststoffen, emulgatoren, agentia voor het drijfvermogen van mineralen, additieven voor oliën en vetten enzovoort) en als bestanddeel van een hele reeks producten (geneesmiddelen, meststoffen, brandstoffen en nog veel meer).De productielocatie Polymer Chemistry produceert organische peroxiden. Deze chemische producten worden gebruikt bij de productie van talrijke polymeren. Dit zijn moleculen die worden aangewend voor het maken van kunststof voorwerpen, zoals ramen in pvc en plastic bekers. Peroxiden worden ook gebruikt voor de productie van polyesterharsen en rubber (elastomeren die bijvoorbeeld worden gebruikt voor auto-onderdelen, schoenzolen, kabels enzovoort). Ze worden verkocht onder de handelsnamen Butanox, Cyclonox en Trigonox.

Alles voor de veiligheid

Door de aard van zijn activiteiten is AkzoNobel een koploper op het gebied van drie belangrijke grondbeginselen: veiligheid, integriteit en duurzame ontwikkeling. Het mag u verbazen, maar alle bedrijfscommunicatie van AkzoNobel is op die principes gebaseerd. Door de extreme omstandigheden waarin er elke dag gewerkt wordt, is waakzaamheid geboden. Bezoekers van de productielocaties moeten niet alleen de gebruikelijke formaliteiten, maar ook een educatief programma op de computer volgen en slagen voor een test die moet aantonen dat ze bekend zijn met de veiligheidsregels. De vestiging in Ghlin is een zogeheten hogedrempelinrichting volgens de Seveso II-richtlijn, met een strikte controle door de federale overheid tot gevolg. De reden hiervoor zijn de grote hoeveelheden gevaarlijke chemische stoffen, waaronder ammoniak en organisch peroxide, die in het productieproces worden gebruikt. Strikte maatregelen om de veiligheid van personeel en milieu te waarborgen maken dan ook deel uit van de dagelijkse bedrijfscultuur. Om de ploegen op elk mogelijk voorval voor te bereiden, organiseert AkzoNobel regelmatig oefeningen waarbij incidenten worden gesimuleerd.

Het milieu is tevens een prioriteit. AkzoNobel heeft zichzelf een handvest opgelegd, het Milieubeleid, waarin de onderneming verklaart er alles aan te zullen doen om de impact van zijn industriële activiteiten op het milieu tot een minimum te beperken. AkzoNobel Chemicals Ghlin verbindt zich ertoe zijn algemene milieuprestaties onafgebroken te verbeteren en al zijn personeel voortdurend op te leiden en te informeren. Zoals elk lid van Essenscia Wallonie (de Waalse afdeling van Essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences) ondertekende het bedrijf het handvest Responsible Care, met de volgende kernboodschap: de gezondheid, de veiligheid en het milieu binnen de onderneming bevorderen. De media-impact van een industrieel ongeval zou rampzalig zijn voor de industrie, die daarom tot in de puntjes voorbeeldig moet zijn.

Dankzij de huidige herstructurering, goed voor een investering van ongeveer € 20.000.000, zullen de activiteiten in Ghlin met 20% toenemen. Toch blijft de vestiging, die zich bevindt binnen een beveiligingszone die met bomen is afgebakend, absoluut ontoegankelijk en wordt deze voortdurend gecontroleerd en bewaakt.

 

S.A. Akzo Nobel Chemicals N.V.

Parc Industriel de Ghlin, Zone A

B-7011 Ghlin

+32 (0)65 76 07 11 www.akzonobel.com

À lire aussi

Your opinion counts