- Économie
- / Wandeling
Door Christian Sonon
Het Luikse Geolives biedt meer dan 40.000 wandelingen en fietstochten aan via smartphone of tablet. Het platform SityTrail telt meer dan 140.000 gebruikers die hun oude kaarten vaarwel hebben gezegd.
U wandelt graag in de natuur maar u wilt weten waar u naartoe gaat en u hebt geen zin om een stapel kaarten mee te zeulen die kunnen scheuren of wegwaaien bij de minste windstoot? Net als iBeakens komt ook Geolives met nieuwe tools aanzetten voor de toeristische sector. Ook zij gebruiken daarvoor apps voor smartphones en tablets en ontdekten het nut van QR-codes. De mogelijkheden worden alsmaar groter, want op dit moment zijn er al bijna 40.000 wandelingen in België, Frankrijk en elders in Europa.
“Geolives is gebaseerd in Luik en werkt samen met Star-Apic, een bedrijf dat Europese software ontwikkelt voor het in kaart brengen van terrein en infrastructuur”, vertelt directeur Yves Peeters. “We hebben het opgericht voor het grote publiek in maart 2008. Tot dan verkochten we voornamelijk materiaal zoals kaarten, cd’s en dvd’s. De komst van de iPhone betekende voor ons een nieuw begin. Voor je op vakantie vertrekt, kun je onze app SityTrail downloaden, ofwel via de AppStore als je een iPhone of iPad hebt, ofwel op Google Play als je een smartphone of tablet met Android hebt. Je kunt een maand- of jaarabonnement nemen. Met de app kun je dan wandelingen of fietstochten zoeken die andere leden aanbieden. De SityTrail-gemeenschap telt in 5 jaar tijd al bijna 140.000 gebruikers. Zodra je je keuze gemaakt hebt, scan je de tocht(en) via de QR -codes en ter plaatse hoef je alleen maar de aanwijzingen te volgen. De routebeschrijvingen zijn heel nauwkeurig aangezien ze gebaseerd zijn op de kaarten van IGN , onze partner in België, Frankrijk, Zwitserland en sinds afgelopen zomer ook Nederland.”
Gratis wandelgidsen
Het succes van SityTrail ging niet onopgemerkt voorbij. SityTrail France sleepte in 2012 immers de Géoportail-prijs van IGN in de wacht in de categorie ‘vrije tijd en cultuur’. Daarna ontwikkelde Geolives een tweede app, SityTour, waarmee toeristische operatoren zelf wandelingen met commentaar kunnen publiceren in de vorm van wandelgidsen. “Dan gaat het om meer uitgewerkte wandelingen, met aandachtspunten met tekst, foto’s, audiobestanden… Je hoort een signaal als je in de buurt van zo’n punt komt”, legt Peeters uit. De tochten worden aangeboden door groepen van gemeentes (GAL), Diensten voor Toerisme of verenigingen. Het Commissariaat-Generaal voor Toerisme stelt zo wandelingen in de kijker in de gemeenten Marche-en-Famenne, Rochefort, Durbuy, Hotton, Nassogne en Somme- Leuze, die ze gegroepeerd hebben om het Land van Famenne te promoten. In december 2012 beslisten de gemeentes Spa, Jalhay, Stavelot, Theux en Trois-Ponts om hetzelfde te doen voor le Pays des Sources met een honderdtal wandelingen. Ook Natura 2000 heeft een uitgebreide catalogus opgesteld om de troeven van heel Wallonië uit te spelen.
Het grote voordeel van SityTour is dat de app en de kaarten gratis zijn voor het grote publiek. Het zijn immers de operatoren die het systeem financieren. Bovendien hebben bezoekers geen internet meer nodig zodra de app gedownload is. Als je nog niet weet waar naartoe voor je thuis vertrekt, kun je altijd nog een keuze maken uit de tochten van de Dienst voor Toerisme. Een smartphone en wi f i z i in da n genoeg. Ideaa l voor Nederlandse toeristen, die zo dol zijn op onze Ardennen.
informatie
Centre de développement Geolives
Liège Science Park
Avenue du Pré Aily 24
B-4031 Angleur
+32 (0)4 361 47 42
www.geolives.be
nBeschrijving van de app
• Download bij de toeristische operatoren de wandelingen met de daarbij behorende kaarten en multimediale inhoud.
• Na het downloaden kun je zonder internetverbinding de wandelingen volgen.
• De aandachtspunten worden automatisch opgestart en de teksten kunnen gelezen worden met tekst-naar-spraak omzetting.
• Bij afwijking van de gevolgde route krijg je een geluidssignaal.
• Informatie beschikbaar in verschillende talen.
• Beschikbaarheid van een Google routeplanner naar een aandachtspunt of vertrekpunt van een wandeling.
• Bekijk op OpenStreetMap de wandel- en fietsnetwerken van de toeristische operatoren. In Wallonië zijn dat bijvoorbeeld het RA VeL-netwerk en het fietsnetwerk van het Pays de Famenne.
• Herkenning van de QR-codes van SityTour om rechtstreeks een digitale gids te downloaden of van de QR-codes die toegang bieden tot webpagina’s.
• Toegang tot toeristische informatie via plaatsbepaling per satelliet: artikelen in Wikipedia, logies, restaurants, musea, bezienswaardigheden…
• Raadpleeg de weersvoorspellingen voor de komende vier dagen volgens jouw positie op de kaart.
• Bewaar jouw eigen herkenningspunten op de kaart.
• …