- Gastronomie
- / bonnes adresses
Door Alain Voisot
In 1971 heette dit restaurant “Le Bergerue”. Vandaag voert “Chez Silvano” de Italiaanse kleuren hoog in het vaandel. Het ligt verscholen achter de gevel van een herenhuis in de Luikse “Carré”. Maar daar wacht het geluk u op!
Om het niveau van een restaurant te beoordelen, hoeft men slechts de wijnkaart te overlopen. Zo kan men zich een idee vormen van de creativiteit, het zoeken en het oprechte verlangen om echte keukenliefhebbers te verleiden. Een klassieke “standaard”-kaart zal slechts karakterloze gerechten bevatten. Maar als ze keuzes durft maken, dan betekent dit dat ze wil tonen dat ze “het verschil kan maken”. De wijnkaart van “Chez Silvano” neemt u mee op reis doorheen het Italië van de uitmuntende ambachtslieden. Normaal, aangezien de wijnkelner die zijn tijd grotendeels steekt in het zoeken naar de zeldzame parels van de Italiaanse wijnproductie, Silvano zelf is. Hij werkt uitsluitend met de firma Vignalpi, die voor de import zorgt.
Een kleine terugblik vóór we aan tafel gaan. Het waren de ouders van Silvano, Domenico en Adelma, die het avontuur begonnen met de Luikse nachtraven als klanten. Die kwamen er genieten van de befaamde ‘pasticcio San Martino’ of de ‘panzerotti à la truffe’. Een traditionele en zeer authentieke streekgebonden Italiaanse keuken.
In 1989, toen Silvano zes maanden op stage in Italië was geweest, verdiende hij zijn eerste sporen met nieuwe ideeën. Het restaurant werd toen “Chez Silvano”. In 2006 trokken zijn ouders zich terug en nam zijn echtgenote, Anne Varrasso, het fornuis over. Tien jaar later werd ze tot vrouwelijk chef van het jaar 2016 verkozen door Gusto Cultura.be. De metamorfose brengt de nieuwe Italiaanse keuken naar Luik. Die licentiate in de economische wetenschappen kiest voor creativiteit en verfijning om zin te geven aan deze veeleisende kunst. De kaart verandert natuurlijk met de seizoenen en wordt beperkt tot enkele creaties die zonder enige voorkeur geïnspireerd zijn door de Italiaanse streektradities. Door er te gaan lunchen kan men te weten komen of men er goed aan doet er terug te keren met degenen die dat waard zijn. Aan de klanten, namelijk Luikse personaliteiten, te zien, heeft dit restaurant zijn doelgroep gevonden, ook al gaat het schuil in een herenhuis in een straat van de “Carré”.
Chez Silvano
Bergerue 13
B-4000 Liège
+32 04 223 40 60
www.chez-silvano.be