- Gastronomie
- / bonnes adresses
Door Muriel Lombaerts
In Chaumont-Gistoux verwelkomt Cinzia Tirone u al bijna drie jaar in haar knusse restaurant Chez Soi Chez Moi met de zonnige keuken uit de Maghreb, en uit Spanje, Italië en het Zuiden van Frankrijk.
Dankzij haar in Algerije geboren moeder en haar Siciliaanse vader, haar lange verblijven in Spanje en in Frankrijk, heeft Cinzia Tirone altijd al een passie gehad voor gastronomie. Na een opleiding in het hotelwezen, waarvan twee jaar bij het Ceria, volgde ze ten slotte een specialisatie om professor in de kookkunst te worden. Maar toen begon er een plannetje te rijpen… In Chaumont-Gistoux, waar ze met haar man Laurent en haar twee kinderen woont, opende ze op 2 juli 2015 haar eerste restaurant.
Langs de steenweg naar Hoei, een beetje achterinspringend langs de weg, bevindt zich het restaurant waar u kennis kunt maken met de wereld van Cinzia. In het kleurige en gezellige interieur vindt u een bar, een hoge tafel en andere kleinere tafeltjes, bankjes met daarop zachte kussens in fleurige kleuren, die samen plaats bieden aan iets meer dan twintig personen. Vanaf de eerste mooie dagen kunt u ook genieten van het terras...
Voor de keuken heeft Cinzia een tegelijk origineel en uniek concept gekozen. In Chez Soi Chez Moi reist u naar de vier streken waarvan de Cheffin zoveel houdt: Italië, de Maghreb, Spanje en het Zuiden van Frankrijk. Of u nu kiest van het zwarte bord waarop ze de gerechten schrijft die met het seizoen en het marktaanbod veranderen, dan wel van de opzettelijk beperkt gehouden kaart met slechts een voorgerecht en drie gerechten per streek, u vertrekt voor een heel lekkere reis.
Zet u eerst aan de “Italiaanse tafels”, waar u natuurlijk pasta kunt eten, maar ook Siciliaans geïnspireerde schotels. Laat u dan verleiden door de “Oosterse warmte”, waar de gastronomie van de Maghreb en meer bepaald van Algerije aan de eer is. U zult er genieten van de heerlijke en overvloedig geserveerde tajines en couscous. Daarna komen de “Iberische lekkernijen” aan de beurt, die u typisch Spaanse gerechten zoals paëlla en empanadillas zullen leren waarderen. Uw reis besluiten doet u met de “Provençaalse liederen” en een keuze van gerechten die lekker naar het Zuiden geuren. Dan zijn er nog de desserts, natuurlijk, waarbij u desgewenst een traditionele Marokkaanse muntthee of een pittige Italiaanse koffie kunt drinken. De kaart verandert om de drie maanden, maar bevat altijd enkele gerechten die nooit mogen ontbreken. ’s Avonds serveert Cinzia ook “all-in themamenu’s” (€ 50), maar vergeet ook de zeer voordelige (€18,50) lunch niet (enkel in de week).
De keuze om een zo gevarieerde kaart aan te bieden, kan enige verbazing wekken. Maar de Cheffin wil u echt laten kennismaken met de vier culinaire streken die haar inspireren en die ze wil delen met haar steeds trouwer wordende cliënteel. “Er is geen enkel ander concept zoals het mijne en ik wil dat mijn klanten andere keukens en verschillende specerijen ontdekken”, legt Cinzia uit. “Ik geef de klanten graag de kans om nieuwe smaken te proeven. Het is prettig om zien dat ze durven eten wat ze niet kennen”.
Hemelse wijnen
Ook de wijnliefhebbers worden verwend bij Chez Soi Chez Moi. Laurent koos de wijnen op de kaart. U vindt er Spaanse, Italiaanse, Portugese en Franse wijnen, en hier en daar een juweeltje uit Libanon of Marokko. Naast die ontdekkingen zijn er ook enkele flessen met befaamde etiketten, om eveneens de liefhebbers van klassiekere wijnen een plezier te doen. En dat allemaal voor een vriendenprijsje.
Chez Soi Chez Moi
Chaussée de Huy 224
B-1325 Chaumont-Gistoux
+32 10 88 93 98
www.chezsoi-chezmoi.be