- Tendance
- / Gastronomie
Door Marc Vanel
In Fexhe-le-Haut-Clocher heeft stokerij The Belgian Owl (De Belgische Uil) zopas de 10e verjaardag gevierd van haar befaamde Single Malt. Terugblik op een succesverhaal vol aroma’s.
Alles begint in 2004, in Grâce-Hollogne, waar Etienne Bouillon, likeurstoker van opleiding en in Schotland gevormde meester-distilleerder, het eerste vat Belgische Single Malt Whisky vult, die hij gestookt had met een oude stoomalambiek en zo een oude droom had verwezenlijkt. Enkele maanden later begint hij op het internet met de voorverkoop van de 800 eerste flessen die pas vanaf november 2007 beschikbaar zullen zijn en waarvan nog niemand had geproefd… Het wordt een daverend succes, dat Etienne Bouillon en zijn vennoten Pierre Roberti en Christian Polis ertoe aanzet de proef te veranderen en ongeveer 20.000 flessen per jaar te produceren. Dat Jim Murray die kostbare drank in zijn “Whisky Bible” in 2011 uitroept tot de “beste Europese whisky”, versterkt de geestdrift nog. The Belgian Owl zal al vlug worden nagemaakt door verscheidene stokerijen in Vlaanderen en door Radermacher in Wallonië.
De keerzijde van die succesmedaille is de geregelde uitputting van de voorraad Belgian Owl Whisky in de handel, maar uitbreiden is moeilijk en distillatiematerieel is niet zomaar te vinden. Dankzij zijn contacten in Schotland, meer bepaald met Jim Mc Ewan op het eiland Bruichladdich, verneemt Etienne Bouillon dat twee van de vier alambieks van de vroegere stokerij van Caperdonich (in Speyside) beschikbaar zouden zijn. Maar er is één probleempje: dat soort materieel mag in theorie Schotland niet uit, aangezien het plaatselijk erfgoed is!
Een 100% Belgisch product
Na veel onderhandelen en met de steun van Mc Ewan, koopt The Belgian Owl twee prachtige alambieks die in 2013 in België toekomen. Met dat nieuwe materieel kan de stokerij ongeveer 80.000 flessen per jaar maken. Voortaan zijn de twee sterproducten van de stokerij, de Spirit Drink (whisky zoals hij uit de alambiek komt, wit en niet verouderd, met 46% alcohol) en de Single Malt Whisky (36 maanden) nu altijd verkrijgbaar.
Het eerste distillaat kwam in oktober 2016 uit de nieuwe koperen alambieks. “Wat wij willen”,vertrouwt Etienne Bouillon ons toe, “is een Belgische whisky maken met Belgische ingrediënten en voor Belgen! Ook al voeren we nu een deel van onze productie uit naar Europa, Amerika en Azië. Wij werken met zeven personen en ik heb in de stokerij het compagnonschap willen herhalen, dat ik zelf ooit heb gekend. Wij produceren tweemaal per dag, in twee ploegen, die elkaar aflossen van 4u tot 20u. Maar zelf sta ik nu niet meer op om 4u.”
Tienjaarlijkse metamorfose
Naar aanleiding van de 10e verjaardag, heeft Belgian Owl besloten een ander uitzicht te geven aan zijn etiketten en een andere naam aan zijn producten. Het kleurloze distillaat (want niet verouderd op vat) heet nu “Origine” en heeft 46% alcohol. Vervolgens is er “Identité” (3 jaar oud), dat zonder mengsel van jaargangen wordt gemaakt en ook 46% alcohol bevat, net zoals “Passion”, de Single Cask die, zoals de naam het zegt, uit één enkel vat van 3 jaar komt. De vierde naam is ten slotte “Intense”, die gebotteld wordt met hetzelfde alcoholgehalte als op het vat (Cask Strength) ofwel ongeveer 70%. Niet geschikt voor eender wie...
Aangezien de stokerij haar eigen gerstvelden heeft en, dankzij contracten met andere landbouwers, kan beschikken over 72 ha tarwe, ziet de toekomst er rooskleurig uit.
Een veelbelovende Single Malt
We hebben de Single Malt van 3 jaar (46%) geproefd. De neus is heel verfijnd en oprecht, zonder de liefhebber te willen vleien met kunstgrepen. De mond is zacht en zijig en vergt wat concentratie om de zuiverheid en complexiteit te beoordelen. De smaken van appeltaart, zoethout en munt komen heel elegant met elkaar in aanraking en de finale is heel zuiver en droog. Deze eerste whisky uit de nieuwe alambieken is veelbelovend (ong. € 55 voor 50 cl.)
The Belgian Owl
Hameau de Goreux 7
B- 4347 Fexhe-le-Haut-Clocher
+32 4 223 07 17
www.belgianwhisky.com