Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Alexandre Laurent

Loungeatude In de toren van BAB’L

  • Tendance
Brabant wallon  / Louvain-la-Neuve

Door Gilles Bechet

© Alexandre Laurent

Het restaurant dat zich achter de Biéreau-hoeve in Louvain-la-Neuve bevindt, heeft zopas zijn tienjarig bestaan gevierd. Tot grote tevredenheid van de klanten en van de uitbater, die zijn aanbod verder wil diversifiëren met de BAB’L-ruimte, een huurzaal in de kelder die alles van een grote heeft.

 

Wie de deur van de Loungeatude opent, zal misschien wat verbaasd zijn. Een zeer ruim salon beslaat een groot gedeelte van de ruimte met zachte zetels, een goed gestoffeerde bibliotheek, een open haard en zelfs een piano. De eetzaal met de tafels bevindt zich aan de andere kant, in een even knusse sfeer.

Toen Paul van Havere in 2005 de “Scavée du Biéreau” overnam, stond dat café-restaurant er al een jaar verlaten bij. Hij wist echter precies wat hij voor zijn restaurant wilde en dat was totaal in strijd met alles wat er in de studentenstad gebeurde. “Ik herinner me dat, wanneer mijn ouders vrienden te eten ontvingen, iedereen zich netjes kleedde en de tijd nam vooraleer men aan tafel aanschoof. Het is die warme en gezellige sfeer uit ons ouderlijk huis, die ik opnieuw tot leven wil wekken”.

In het begin bleken de klanten een beetje verrast te zijn wanneer men hun voorstelde eerst naar de salon te gaan en hun tijd te nemen. Tien jaar later is het omgekeerde waar. Iedereen neemt met genoegen plaats in de salon en gaat later pas aan tafel. Op sommige avonden is er zelfs geen zetel vrij.

© Alexandre Laurent© Alexandre Laurent© Alexandre Laurent

 

Vanaf het begin heeft Paul van Havere goed nagedacht over zijn plan en mikte hij op een welbepaalde klantenkring. De universiteitsstad Louvain-la-Neuve is ook een kweekplaats voor ondernemingen en start-ups met hongerige kaderleden die maar wat blij zijn dat ze niet ver van hun kantoor een restaurant hebben dat comfort combineert met rust en gastronomie. Dankzij een handig marketingbeleid heeft de uitbater al een bestand van bijna 5000 trouwe klanten, die worden verwend met speciale aanbiedingen en boekingsfaciliteiten.

Voorrang aan korte ketens

De tevredenheidsenquête die naar aanleiding van de tiende verjaardag werd uitgevoerd, bevestigt dat de Loungeatude op het goed spoor zit. “Onze klanten hebben bevestigd dat ze dol zijn op de plek, maar ook dat ze graag een snellere formule zouden hebben, alsook speciale attenties voor de meest getrouwen.” Het antwoord kwam met het “Chrono Gourmand”-menu: een voorgerecht, een hoofdschotel en een dessert voor € 37, met daarbij een app om met drie klikken een tafel te boeken en te shoppen in de virtuele boetiek.

Geen restaurant zonder keuken. In de Loungeatude ligt de nadruk op de kwaliteit van de producten, die wordt gesublimeerd door een Franse keuken met toetsjes van creatieve fusie. De korte ketens krijgen voorrang. Het vlees komt van de Noyers-hoeve in Corroy-le-Grand, de groenten van de “aux Sources”-hoeve in Autre-Eglise en de kazen van “chez A table!” in Hannuit. Wat er op het bord ligt, is hoofdzakelijk bereid in de keuken onder de leiding van chef Pascal Marcin en de rest komt van plaatselijke ambachtslieden.

Beheerssoftware voor restaurants

Paul van Havere, die industrieel designer van opleiding is en ondernemer in hart en nieren, had geen enkele restaurantervaring. Dat was ongetwijfeld de reden waarom hij sommige gewoonten kon afschaffen en nieuwe initiatieven nemen. Toen hij het pretpark van Bellewaerde en Plopsaland beheerde, had hij een gulden regel: elke zone moest rendabel en winstgevend zijn. “Elke dag pluisden we de ontvangsten van elk profit center uit tot na de komma. Ik heb hetzelfde gedaan in de Loungeatude en moest vaststellen dat restauranthouders over geen enkel beheersinstrument beschikken.” Hij heeft dan maar zelf een beheerssoftware ontwikkeld, die Clearway werd gedoopt en die hij nu aanbiedt aan zijn collega’s restauranthouders. De komst van de witte kassa heeft de horecasector op zijn kop gezet. Doordat ze al vele jaren gewend waren aan een dubbele boekhouding, werden de restauranthouders van hun stuk gebracht door die nieuwe doorzichtigheidsverplichting. “De winstmarges zijn niet overal evident in de sector. Soms moet er worden gecompenseerd met nieuwe inkomstenbronnen, die echter de hoofdactiviteit niet in het gedrang mogen brengen. Clearway heeft het voordeel alle voor de activiteit nuttige informatie samen te brengen onder een enkele code.

BAB’L: een ruimte van 275m2

De winstposten diversifiëren, dat is wat Paul van Havere heeft gedaan door een derde ruimte in te richten. Onder een interne luifel daalt een trap af naar de BAB’L, wat staat voor Business After Business Lounge. Een polyvalente zaal met witte gecapitonneerde muren en met dezelfde knusse sfeer als de rest van het huis. Niets laat vermoeden dat dit een huurzaal is. Het meubilair is comfortabel, de dienstverlening is heel voorkomend en de muren zijn versierd met werk van de uitgenodigde kunstenaar van de maand. De onafhankelijke en perfect van het restaurant afgezonderde zaal is geschikt voor veel verschillende evenementen, zoals productintroducties, privéavonden, after works, proefavonden... “In 2010 heb ik beslist die zaal in te richten omdat ik voelde dat er behoefde aan was. Je vindt gemakkelijk zalen voor grote bijeenkomsten, maar weinig voor evenementen met 200 deelnemers.” De 275 m2 grote ruimte is volledig uitgerust. De huurprijs omvat het meubilair, de bar, de projectie‑ en geluidsinstallatie, de Wifi en het afzonderlijke sanitair. “We zijn voorzichtig met het aanvaarden van aanvragen, want we willen de activiteit van boven niet hinderen.

De drie ruimten bleken elkaar aan te vullen. De klanten van de eetzaal hebben dikwijls belangstelling voor de polyvalente zaal en omgekeerd. Paul van Havere heeft het beheer van de BAB’L toevertrouwd aan de in Louvain-la-Neuve goed bekende Haïfa Rachid. Deze dynamische en proactieve dame zal het onder de oppervlakte slapende potentieel tot leven wekken. Afspraak binnen tien jaar.

Loungeatude – Espace BAB’L
Scavée du Biéreau 2
B-1348 Ottignies Louvain-la-Neuve
+32 10 45 64 62
hello@loungeatude.be
www.loungeatude.be

Your opinion counts