Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Augustin Joiris

Bois & Habitat - De Ressourcerie namuroise geeft hout een tweede leven

  • Dossier
  • / Bois & Habitat
Namur  / Namur Expo

Door Christian Sonon

Hout is meer dan alleen panelen en balken. Het hoort natuurlijk ook thuis in onze interieurs. Olivier Deruyterre is een creatieve ambachtsman die als geen ander het beste – en soms het meest verrassende – uit dit materiaal weet te halen. Op de beurs is hij aanwezig op het ‘ontwerperspleintje’.

 

© Denis Vasilov

U wist natuurlijk al dat u voor hout kunt kiezen dat uit een duurzaam beheerd bos of de korte keten afkomstig is. Maar wist u ook dat u uw interieur op een milieuverantwoorde manier kunt inrichten door originele en vernieuwende materialen uit het kringloopcircuit te gebruiken? Olivier Deruyterre heeft een eigen collectie houten meubels ontworpen op basis van grof huisvuil dat in de hele provincie Namen wordt ingezameld – 15 tot 20 ton per dag! – door de Ressourcerie namuroise, een onderneming met een maatschappelijk doel die de arbeidsintegratie bevordert. Op de beurs exposeert hij tafels, stoelen en decoratieve artikelen die een tweede leven hebben gekregen door zijn creativiteit. Het zijn mooie, stijlvolle en eigentijdse voorwerpen die je wilt aanraken, waarop je wilt leunen en waarop je wilt gaan zitten. Maar voordat ze in zijn werkplaats belandden, waren het niet meer dan oude planken, resten van kozijn, stukken van tafels of deuren die niemand meer wilde hebben!

Het idee om met herfabricage te beginnen, ontstond toen ik stukken hout tegen elkaar aanzette die bij de verbouwing van mijn huis waren overgebleven”, zegt de designer, die zelf aan een tweede leven is begonnen, want voordat hij maatschappelijk ondernemer werd, zat hij in de verkoop. Hout is een materiaal dat me eenvoudig te begrijpen leek, te meer omdat je met gelijmd gelamineerd hout elk willekeurig stuk in een groter geheel kunt opnemen. Het Bureau économique de la Province de Namur (BEP) heeft me geholpen bij de ontwikkeling van mijn project. Zo kon ik een werkplaats van 400 m2 openen, die ik heb ingericht met de nodige machines en werktuigen, zoals schaafmachines, plaatwerkmachines, persen, sorteermachines en een digitaal gestuurde frees. Er werken nu vijf schrijnwerkers, terwijl ik alleen of samen met enkele externe krachten het ontwerp doe. We hebben vrijwel niets op voorraad. We werken op bestelling, op verzoek van particulieren die hun huis willen inrichten met duurzame meubels, maar we vervaardigen ook balies, toonbanken en meubilair voor bedrijven en restaurants. De Ferme du Biéreau in Louvain-la-Neuve en het Ecomusée du Bois-du-Luc in La Louvière behoren tot onze klanten.

Soms probeert Olivier zich te amuseren en laat hij zijn verbeelding de vrije loop. Zo heeft hij zich onlangs gestort op het maken van elektrische gitaren. “Wij bouwen de kast van de gitaar voor de instrumentenmaker, die vervolgens de verschillende onderdelen erop monteert. Het is heel speels, maar verhoogt tegelijkertijd het aanzien van de Ressourcerie.”

À lire aussi

Your opinion counts