Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Domiwood

Bois & Habitat - De nieuwe exterieurtopper

  • Dossier
  • / Bois & Habitat
Namur  / Namur Expo

Door Christian Sonon

Tegen de achtergrond van de gemondialiseerde economie heeft de Waalse houtsector begrepen dat overleven niet alleen mogelijk is door op R&D in te zetten en nichemarkten met een hoge toegevoegde waarde aan te boren. Een belangrijke rol is weggelegd voor de nuttige toepassing van inlands loofhout, dat een plaats in de exterieurbouw zou kunnen veroveren.

 

© Scidus

Het Office économique wallon du bois (OEWB) leidt of coördineert diverse technische en economische onderzoeken naar innovatieve methoden, waarbij de hogetemperatuurbehandeling van hout het meest in de belangstelling staat. Bij verhitting verandert de chemische structuur van de bestanddelen, waardoor de maatvastheid en duurzaamheid van het materiaal sterk verbetert. Deze eigenschappen zijn interessant wanneer hout als bekleding (parketvloeren, terrassen en gevelbekleding) en meubilair wordt gebruikt. Dat maakt een herwaardering mogelijk van het loofhout uit de Belgische bossen, vooral beukenhout, dat uitstekende mechanische eigenschappen bezit. Te meer omdat beukenhout weliswaar het meest geoogste loofhout in Wallonië is (46% tegenover 28% eikenhout), maar nog te vaak voor de export bestemd is. Het gebruik van beukenhout voor exterieurtoepassingen zou niet alleen korte ketens bevorderen, maar ook de afhankelijkheid van tropische houtsoorten verminderen en dus de druk op de bossen in de tropen verlichten.

Scidus innoveert in Etalle

Zo heeft het OEWB de recente omschakeling van zagerij Scidus in Etalle, in het zuiden van de provincie Luxemburg, welwillend gadegeslagen. Achter die naam gaat een heel oud familiebedrijf uit de regio schuil, namelijk zagerij Dusausoit, die in 2015 werd overgenomen door Mobic, een in Harzé (Aywaille) gevestigde groep die gespecialiseerd is in het ontwerpen en produceren van geprefabriceerde houtskeletelementen. Om de toekomst van de zagerij veilig te stellen, besloot de Luikse onderneming om tegelijkertijd een omvangrijk R&D-programma op touw te zetten. Mobic wilde daarmee een twintigtal eindproducten of halffabricaten ontwikkelen en zo een deel van de tweede verwerking overnemen die voorheen door haar klanten werd gedaan. Dit heeft geleid tot de aanschaf van een warmtebehandelingsoven om loofhout tegen schimmels en insecten te beschermen.

© Scidus

We gebruiken voornamelijk gewone beuk, want dat is hardhout, met een zeer hoge dichtheid en dus sterkte”, zegt Marc Wilmet, de directeur van de zagerij. Je moet wel weten hoe je het bewerkt, van het zagen en drogen tot de afwerking en uiteindelijke aanbrenging door middel van spijkers of lijm. Met beukenhout is het proces lastiger te beheersen dan met zachtere houtsoorten. Dat hout wordt niet voldoende benut, maar we zijn ervan overtuigd dat er enorm veel afzetmogelijkheden zijn. Als het thermisch is behandeld, trekt het zich samen, waardoor het bijna geen vocht meer opneemt en geen voedsel meer biedt aan insecten. Dat zogeheten ‘gebrande’ hout wordt dan ideaal voor het leggen van terrassen en is een geweldige concurrent van exotisch hout. Maar het kan ook voor CLT-constructies worden gebruikt in de vorm van massieve platen die je heel eenvoudig kunt monteren om scheidingswanden te maken. Tegelijkertijd doen we onderzoek om vanuit Europa de technische goedkeuring te krijgen die het gebruik van beukenhouten panelen mogelijk maakt bij de constructie van gebouwen met meerdere verdiepingen.”

Waals eikenhout als troefkaart

Dat inlands loofhout bezig is om zich geleidelijk een plaats op de markt voor terrassen te verwerven en exotisch hout tot zijn herkomstgebieden terug te dringen, blijkt uit het feit dat Belgisch eikenhout uit duurzaam beheerde en PEFC-gecertificeerde bossen in 2014 werd geselecteerd om 600 m2 azobé te vervangen op het Place des Sciences in Louvain-la-Neuve. Dit plein, dat veertig jaar eerder in het centrum van de nieuwe vestigingsplaats van de Université catholique de Louvain (UcL) werd aangelegd, begon op pijnlijke wijze het gewicht van de jaren en de studenten te voelen.

Hoewel je voor terrassen gewoonlijk niet aan eiken denkt, is deze houtsoort toch perfect geschikt voor dat soort toepassingen. Maar bij de uitvoering moesten wel bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen. Zo kwamen de experts die in opdracht van de UcL werkten op het ingenieuze idee om een metalen rooster als dragende structuur voor de vloer te gebruiken. Deze methode maakt een perfecte ventilatie onder het beschot mogelijk en voorkomt dat het hout in aanraking komt met de grond en stagnerend water.

©Hout Info Bois
Het plein is volledig heringericht door het Naamse bedrijf De Graeve, dat de opdracht voor de renovatie van de wijk Grognon in de wacht heeft gesleept, en ziet er weer mooi uit, met behoud van zijn unieke aanzicht aan de voet van de voormalige Bibliothèque des sciences appliquées, een beeldbepalend gebouw van architect André Jacqmain dat tegenwoordig dienst doet als museum.
Zie WAW nr. 38 (herfst 2017)

 

Accoya® in Nederland en Kebony® in Noorwegen

Om externe afzetmarkten aan te boren, hebben sommige bedrijven innovatieve technologieën ontwikkeld om hout duurzamer te maken. Zo is Accoya® in Nederland een gepatenteerde houtbehandeling door middel van acetylering met azijnzuur, terwijl Kebony® in Noorwegen de naam is van een soort hout waarvan de celwanden zijn gewijzigd door middel van furfurylering op basis van alcohol uit plantaardig afval. “Deze behandelingsmethoden door middel van schone chemie zijn milieuvriendelijk en bieden tot wel 50 jaar garantie”, zegt Dominique Wibrin, die een franchiseovereenkomst heeft gesloten met Grad, de Elzasser specialist in houten terrassen, om diens knowhow en producten te mogen verkopen in Mont-Saint-Guibert in Waals-Brabant, waar hij in 2010 het bedrijf DomiWood heeft opgericht.

Hoewel het serieuze concurrenten zijn voor exotische houtsoorten als ipé uit het Amazonegebied, is voor deze producten geen sprake van het Bois local-keurmerk. De houtsoort die bij deze twee technieken wordt gebruikt, is montereyden, afkomstig uit gecontroleerde bosbouw in Nieuw-Zeeland. “Ons loofhout is te hard om via acetylering of furfurylering te doordringen”, benadrukt de specialist, die heeft gemerkt dat zijn klanten steeds vaker het regelmatig onderhoud vermijden. De mensen zijn op zoek naar kwaliteit, zelfs als daar een prijskaartje aan hangt.”

À lire aussi

Your opinion counts