Waw magazine

Waw magazine

Menu
© V. Bianchi

Bois & Habitat - Hout, ja. Maar wel op een verstandige manier!

  • Dossier
  • / Bois & Habitat
Namur  / Namur Expo

Door Christian Sonon

Wij houden erg van hout, maar proberen het niet tegen elke prijs in onze projecten te integreren. We prijzen het alleen aan als het meerwaarde oplevert. André Lecomte is een van de drie oprichters van hélium3, een Luiks bureau van bouwkundig ingenieurs en architecten die bijna tien jaar geleden hun kennis bundelden om gebouwen met positieve effecten voor mens en milieu te ontwerpen. Het bureau heeft zich gespecialiseerd in wooncomplexen, bejaardentehuizen, bedrijfsgebouwen en openbare gebouwen. Deze projecten hebben met elkaar gemeen dat criteria voor duurzame ontwikkeling een belangrijke rol spelen. Hout maakt daarom vanaf het begin deel uit van de plannen van hélium3.

We kiezen het type materiaal natuurlijk volgens de wensen van onze klanten, maar ook op basis van de kennis die onze ingenieurs hebben van de eisen, zoals op het gebied van stabiliteit, akoestiek en brandwerendheid. Als beton of metselwerk zich beter leent voor een project, kiezen we voor dat materiaal. Maar als er redenen zijn om hout de voorkeur te geven, aarzelen we evenmin.” De ingenieur noemt als voorbeeld de uitbreiding van een crèche in Momalle (Remicourt), waarmee hélium3 in de prijzen is gevallen tijdens de architectuurwedstrijd die de beurs Bois & Habitat had georganiseerd. Deze crèche moest absoluut open blijven tijdens de werkzaamheden. We hebben dus voor houtskeletbouw gekozen, omdat we met deze techniek de bouwtijd konden verkorten en geluidshinder, rommel en vocht konden beperken.”

Hout geïntegreerd in andere materialen

Bij de meeste projecten waar we uitgaan van hout, passen we ook andere materialen toe”, benadrukt André Lecomte. Houtskeletbouw en in mindere mate de CLT-techniek kennen namelijk het probleem van oververhitting. Om dat tegen te gaan, moet je massa aan de constructie geven met zware elementen, zoals metselwerk of beton, zodat je de juiste inertie krijgt.”

En morgen? Volgens de ingenieur biedt hout nieuwe mogelijkheden, omdat het een goede katalysator is om materialen van biologische oorsprong aan toe te voegen. Met kalkhennepbeton kun je vocht goed reguleren, terwijl isolatiematerialen als ingeblazen cellulose of stro het houtskeletsysteem doeltreffend aanvullen. Die methoden kosten misschien geld, maar bieden kandidaat-bouwers wel de mogelijkheid om ecologische samenhang te krijgen in hun denkwijze.”

À lire aussi

Your opinion counts