Waw magazine

Waw magazine

Menu
© Kain

Bois & Habitat - Hout bestuderen om de stabiliteit te garanderen!

  • Dossier
  • / Bois & Habitat
Namur  / Namur Expo

Door Christian Sonon

De specifieke eigenschappen van hout vragen om gerichte deskundigheid. In Namen wil houtonderzoeksbureau Ney & Partners WOW architecten, bedrijven, projectontwikkelaars en opdrachtgevers helpen om hun houtbouwprojecten tot een goed einde te brengen.

 

© Ney & Partners – Specimen Architects

Dat het Naamse dochterbedrijf van het Brusselse stabiliteitsonderzoeksbureau Ney & Partners in 2013 besloot om zich in hout te specialiseren, hangt samen met de bewustwording van het belang van een deskundige stabiliteitsingenieur bij het ontwerpen van houten constructies. Hout maakt constructieve en architecturale oplossingen zonder weerga mogelijk, maar vereist een specifieke scholing die nog te weinig deel uitmaakt van de algemene ingenieursopleiding, die wel aandacht besteedt aan andere traditionele materialen, zoals staal en beton. De directie van het bureau vindt dat deze tekortkoming belangrijke gevolgen heeft voor het gebruik en het imago van het materiaal, want ofwel stelt de ingenieur of architect wegens gebrek aan kennis liever een stalen of betonnen variant voor aan zijn klant, ofwel riskeert hij ontwerpfouten ten koste van de veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van het project te maken. 

De ingenieurs van het houtonderzoeksbureau willen hier iets aan doen door hun kennis aan te bieden om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de architecturale ambities en actuele eisen van de projectontwikkelaars. Op die manier willen ze hout de plaats geven die het materiaal verdient in eigentijdse constructies.

© Ney & Partners – Specimen Architects

“We wilden een rol spelen in deze ontwikkeling, omdat de markt in België achterblijft”, zegt Alexandre Rossignon, een van de managers van het Naamse bureau. Dan hebben we het niet over de markt voor eengezinswoningen, waar hout nu is ingeburgerd, maar over de nieuwe markt voor meergezinswoningen, kantoorpanden en openbare gebouwen, zoals scholen en crèches. Voor die grotere en complexere gebouwen is een stabiliteitsbureau met hout als specialisatie essentieel om de constructie, bestanddelen en verbindingen volledig en gedetailleerd te onderzoeken. Zo bieden we onze diensten momenteel aan architecten aan. Tijdens de hele onderzoeksfase van het project, van de schets en het aanbestedingsdossier tot en met de follow-up van de uitvoering, zorgen we voor begeleiding.”

Technische hoogstandjes in het centrum van Namen

Een voorbeeld van een lastige constructie waarbij de projectontwikkelaar het aandurfde om hout te gebruiken? Alexandre Rossignon noemt graag Ki-Etudes, een gebouw aan de Rue de l’Inquiétude, midden in het centrum van Namen, waarvoor zijn bureau het volledige onderzoek heeft uitgevoerd. We hebben samengewerkt met architectenbureau Specimen, dat ook in Namen is gevestigd en dat een geplooide gevel met overstekende delen op elke verdieping had ontworpen. Het stabiliteitsonderzoek was dus ingewikkeld. Een andere moeilijkheid was dat dit appartementencomplex van vijf verdiepingen in de bocht van een doodlopende straat moest worden gebouwd. Met onze partners hebben we gekozen voor de CLT-techniek, die een snelle montage mogelijk maakt.”

À lire aussi

Your opinion counts