- Dossier
Door Waw
EEN HISTORISCHE WIJNGAARD
De verscheidene eeuwen lang uitgebate wijngaard van Hoei was een van de bloeiendste uit de wijnbouwgeschiedenis in de streek. Een oud perceel werd in de jaren 1960 opnieuw aangeplant en is nog steeds in bedrijf.
Wanneer hij in 1963 een bouwgrond in Hoei aankoopt om er zijn huis op te bouwen, ontdekt architect Charles Legot dat die in het gehucht ‘Bois Marie’ ligt en dat er tot in 1940 een wijngaard werd bebouwd, die in de 17e eeuw aan het ‘Hospice des Grands-Malades’ toebehoorde. Hij besloot om dat historisch erfgoed weer tot leven te wekken met de hulp van een oom.
In Frankrijk en Luxemburg koopt hij Pinot noir-wijnstokken, die hij later aanvult met Pinot gris, Müller-Thurgau en Chardonnay, alsook met een beetje Léon-Millot en Regent. Hij gaat een hoofdrol spelen in het heropstarten van de wijnbouw in Hoei, maar ook in Wallonië, en roepingen doen ontstaan in zijn omgeving.
Bij zijn overlijden in 2007, vertrouwt zijn weduwe de 1.600 wijnstokken toe aan drie vrienden, Alain Dirick, Frédéric Lepage en Marcel Mestrez, die de wijngaard onderhouden tot in 2018, toen hij te koop werd gesteld. De nieuwe eigenaar, notaris Christophe Declerck, verkoopt hem twee jaar later aan Didier Hanin, de grootste producent van gerookte zalm in Wallonië (Salm Invest), maar vooral de nummer 2 van Gudule Winery, in Brussel, de ‘stedelijke wijnmakerij’ van Thierry Lejeune. Hoewel deze laatste bio-druiven aankoopt in het buitenland, had hij altijd al wijngaarden willen aanleggen in België. Dit was zijn kans.
©Marc Vanel
Didier Hanin, de nieuwe eigenaar van de wijngaard Clos Bois Marie.
Een voor 100 % rode wijngaard
Didier Hanin kocht de Clos Bois Marie in september 2020, voltooide de inrichting van het onderkomen dat Declerck had gebouwd en ging de wijngaard herstructureren, met onder meer een periode van overenting van de wijnstokken, een techniek om een wijngaard te vernieuwen zonder van nul te vertrekken. Hij wil er een voor 100 % rode wijngaard van maken met Pinot noir en met een nog geheim gehouden druivensoort uit Zuid-Frankrijk.
“In juni zullen we ons beperken tot het overenten van 2 x 50 wijnstokken van beide soorten”, vertrouwt de nieuwe eigenaar ons toe. “We gaan de wijngaard verder opkuisen en de te zeer beschadigde wijnstokken verwijderen, maar we zullen enkel onderstammen planten, om te zien of alles mettertijd goed gaat. Ik ben ook begonnen met de omvorming tot bio-wijngaard.”
Na 57 jaar is de Clos Bois Marie allesbehalve afgedaan en draagt hij met trots zijn titel van oudste wijngaard van Wallonië.