- Dossier
Door Waw
De ‘Poirier du Loup’ is gelegen in Torgny, in het zuidelijkste dorp van België, en is de enige gemeentelijke wijngaard van Wallonië. Sinds 1999 wordt hij beheerd door de Ecoculture- coöperatie.
In 1999 koopt de gemeente Rouvroy een wijngaard die op de hoogtes van het dorp Torgny is gelegen en in 1990 werd aangeplant door een groep vrienden die niet langer voor het onderhoud ervan kon instaan. Via een erfpachtovereenkomst vertrouwde de plaatselijke overheid het beheer ervan toe aan Ecoculture, een coöperatie met sociaal doel die voor de gelegenheid werd opgericht.
Voor het onderhouden van de wijnstokken wordt er een beroep gedaan op de tuinbouwstagiairs van de ‘Toupe’, een onderneming voor praktijkopleiding uit Aarlen. Verscheidene jaren lang beheren de stagiairs en de inwoners met een zeker succes de stokken van Pinot noir en Chardonnay in het gehucht ‘Poirier-le-Loup’. In 2006 worden er Pinot blanc, Gewurztraminer en Auxerrois bijgeplant op een nieuw perceel naast het eerste. In april 2021 zouden er nog 40 are meer moeten worden beplant om tot een oppervlakte van 2 hectare te komen.
© Marc Vanel
De bio-gok
Om de kwaliteit van de wijnen te verbeteren, verkrijgt Ecoculture in 2012 de bio-certificering waar ze drie jaar eerder aan was begonnen. Jammer genoeg veroorzaken zware regens in 2016 grauwe schimmel in de wijngaard, waardoor de eerste bio-oogst verloren gaat. Ook de weersomstandigheden van 2017 zullen voor de wijngaard ongunstig zijn.
Het team laat zich echter niet ontmoedigen. “Bio betekent meer werk”, legt voorzitster Anne-Françoise Lhermitte uit, “maar het zorgt voor een betere kwaliteit. We worden geadviseerd door een vinoloog uit Sancerre en door een andere uit de Elzas, terwijl ons werk vooral wordt opgevolgd door het Duo Œnologie-laboratorium uit de Elzas, dat gespecialiseerd is in natuurlijke wijnen.”
“Omdat we niet alles konden doen, zijn we geleidelijk afgestapt van stille wijnen”, erkent Michel Crucifix een van de steunpilaren van de coöperatie. “Het is immers een markt waarop we niet kunnen concurreren met buitenlandse wijnen van 5 euro”.
De wijngaard levert voortaan dus traditioneel gemaakte schuimwijnen : een rosé van Pinot noir en een witte wijn van witte druiven bestaande uit Chardonnay, Pinot blanc en Auxerrois, die allebei worden verkocht tegen 16,50 euro.
“Onze wijngaard zet niet alleen de wijnbouwtraditie voort, maar is ook een culturele speler die de sociale cohesie in de Gaume bevordert en die veel toeristen naar een van de mooiste dorpen van Wallonië lokt”, besluit de voorzitster van Ecoculture.