Waw magazine

Waw magazine

Menu
© De Vinadis-wijngaard strekt zich over 3,5 hectare uit in Dison.
© De Tilice-toren in Fexhe-Slins, is het merkwaardige onderdeel van een hoeve die eertijds deel uitmaakte van een abdij.

Daar komt de nieuwe wijn!

  • Dossier
Wallonie

Door Waw

Sinds 2016 werden er in Wallonië meer dan zestig wijngaarden geplant, waarvan 25 tijdens de jongste twee jaar. Er is verandering op komst ...



© Antoine Melis

Het “grote” vernieuwingsjaar was 2018, met zeventien nieuwe domeinen waaronder het Domaine de la Portelette in Lobbes, het Domaine du Blanc Caillou in Landelies, de Clos de Mostombe in Andenne, het Domaine d’Argenteuil in Lasne en andere die al werden genoemd. Hieronder enkele andere recente initiatieven.

Vanop de Engelenberg in Nouvelles

Deze wijngaard, die eerst “Terres de Craie” heette, werd in 2018 opgericht door de Belg Vincent De Busscher en door Laurianne Lejour uit de champagnestreek. In 2020 werd de naam veranderd in “Domaine Mont des Anges”, die verwijst naar het Bergen uit de Eerste Wereldoorlog.

Het avontuur begon met het beplanten van een eerste perceel in Nouvelles, ten zuiden van Bergen, op een uit kalk en vuursteen bestaande bodem, ongeveer zoals die van de Vignoble des Agaises of van het Domaine du Chant d’Eole, die beide op minder dan tien kilometer in vogelvlucht verder liggen.

Omdat men hoogwaardige schuimwijn wilde maken, werden er Chardonnay, Pinot noir en Pinot meunier-druiven geplant op een niet verafgelegen perceel in Havay (Quévy). En men zou 15 hectare willen hebben in 2022.

Een eerste oogst van 700 kilogram diende in 2019 als test. Van die van 2020, die met warmtekanons van de vrieskou werd gered, zullen 15.000 flessen kunnen worden gemaakt, die na lagering echter pas in september 2022 uit de kelder zullen komen. Maar de samenstelling van de klare wijnen die onlangs werden geproefd, is veelbelovend.

Vanop de Tilice-toren in Juprelle

De Tilice-toren in Fexhe-Slins, een vroegere uitkijkpost over het omliggende land, is het merkwaardige onderdeel van een hoeve die eertijds deel uitmaakte van een abdij en die al verscheidene generaties lang eigendom is van de familie Delforge.

In 1990 stopt Marc Delforge met de veeteelt, maar zet het werk van zijn ouders voort door appel- en perenbomen te planten. Toen hij met pensioen ging, nam zijn zoon Simon het bedrijf over en verving – wegens het embargo tegen Rusland – een deel van de appelbomen door wijnstokken die direct biologisch werden geteeld. Het certificaat werd verkregen in januari 2021.

Sinds april 2018 werden er 5,5 hectare aangeplant met klassieke druivensoorten (Chardonnay en Pinot noir), maar ook met resistente variëteiten (Muscaris, Johanniter), naar het voorbeeld van de Vin de Liège, die op minder dan twee kilometer ligt. Het doel was schuimwijn maken, waarvan de eerste flessen eind 2021 zullen worden verkocht en de volgende in 2022, na een langere lagering.

Van noord naar zuid : Vinadis

In Wallonië worden verscheidene wijngaarden uitgebaat door Vlamingen, zoals Beekborne in Heylissem, het Domaine de Bellefontaine in Vresse-sur-Semois en, recenter, Vinadis in Dison en Wegnez. Omdat Chris Engels geen grond vond in Limburg, zakte hij af naar Verviers om in 2019 een eerste perceel van 3,5 hectare aan te planten in Dison en het jaar daarop een tweede van een hectare in Wegnez, in de buurt van Pepinster.

Op zijn 58-ste heeft Chris grote plannen en wil hij een hele streek bestemmen voor wijn, zowel voor witte (Auxerrois en Pinot gris) als rode (Pinot noir en Acolon), en voor schuimwijn (Chardonnay, Pinot meunier en Pinot noir). De eerste flessen stille wijn zijn gepland voor volgend jaar en de bubbels voor binnen twee jaar.

Zwarte diëder : passie volgens Dohy

Op enkele kilometer van de rotsen van Marche-les-Dames, waar koning Albert I in 1934 de dood vond, ligt het Domaine du Dièdre noir, dat de verwezenlijking van een droom is voor Pierre Dohy en zijn vrouw Florence, die worden geholpen door Lucas en Romain, twee van hun drie zonen.

De Dohy’s, die 60 hectare voor grote landbouw bezitten en zaakvoerders zijn van een transportbedrijf, hebben 2,6 hectare wijngaard aangeplant in 2019 en zouden er deze lente nog 3,6 meer willen aanplanten. Eind 2021 zouden die het “bio”-certificaat moeten krijgen.

Met die eerste en vlakbij gelegen percelen zou het niet mogen stoppen, want de zopas opgetrokken nieuwbouw zal op termijn plaats bieden voor de opbrengst van 14 hectare.

Daarna”, legt Pierre Dohy uit, “zullen we een oogst of twee doen om te zien wat dat geeft. We hebben helemaal geen ervaring, maar we zullen de komende weken een opleiding volgen in de champagnestreek. Momenteel geven we de voorkeur aan Chardonnay (45 % van de wijngaard), Pinot meunier (30 %) en Pinot noir (25 %), met een beetje Pinot blanc.” Het zal daar in alle geval bruisen !


© Marc Vanel
Pierre Dohy en zijn vrouw Florence, die worden geholpen door Lucas en Romain, twee van hun drie zonen.

Your opinion counts