- Dossier
Door Waw
Samen met de ontwikkeling van de wijngaarden, worden er verscheidene instrumenten ingevoerd om dat nieuwe beroep te begeleiden.
Le premier fut la création en 2004 de quatre appellations à l’initiative de la Fédération belge des Vins et Spiritueux : Côtes de Sambre et Meuse, Vin du Pays des Jardins de Wallonie, Vin mousseux de qualité et Crémant de Wallonie.
Het eerste was de introductie, in 2004, van vier gecontroleerde oorsprongsbenamingen, op initiatief van de Belgische federatie van wijnen en gedistilleerde dranken : ‘Côtes de Sambre et Meuse’, ‘Vin du Pays des Jardins de Wallonie’, ‘Vin mousseux de qualité’ en ‘Crémant de Wallonie’.
Sinds 2012, komt de op initiatief van Henri Larsille opgerichte ‘Association des Vignerons de Wallonie’ (AVW) of Waalse wijnbouwersvereniging, het beroep een handje toesteken met vormings- en promotiecampagnes. Op haar verzoek worden de benamingen opnieuw bekeken en zal er ruim aandacht worden besteed aan de resistente druivenrassen. En de IGP (Indication géographique protégée) of beschermde streeknaam, ‘Vin du Pays de Wallonie’ zal worden vervangen door ‘Vin de Wallonie’, die beter leesbaar is.
Dankzij Pierre Rion, die nu 5 jaar AVW-voorzitter is, zal er voortaan Waalse wijn worden geschonken op officiële recepties van het Gewest en tijdens sommige buitenlandse missies. Het Gewest verleent ook meer hulp aan de wijnbouw via sommige economische ontwikkelingsfondsen, het geeft een subsidie aan de AVW en het steunt promoties van het APAQ-W, zoals onlangs met ‘Trinquons local’ of ‘Drink lokaal’.
Het team van Barwal
Tewerkstelling en opleiding
In september lanceerden Didier Mattivi en Hugues de Pra hun ‘Barwal’. In samenwerking met de ‘Tonnellerie de Champagne’ fabriceren ze vaten van eik uit Waalse wouden. Binnen twee jaar willen ze een vatenmakerij oprichten.
De coöperaties bieden werk aan voor vinologen, keldermeesters en technici. In samenwerking met de ‘Société Horticole et Viticole’ uit Hoei ontstond in Andenne ‘AOC Vallée mosane’, een nieuw laboratorium voor wijnanalyse. En laat ons niet de opleidingen vergeten, die de jongste jaren werden georga-
niseerd.
In Aat biedt CARAH een onderzoeks- en ondersteuningsdienst aan voor het beroep, terwijl de IFAPME-centra van Perwez en Villers-le-Bouillet met een vorming voor bedrijfsleiders begonnen, alsook sinds september 2020 een nieuwe opleiding voor wijnbouwarbeider. Bijna honderd mensen nemen aan die opleidingen deel. Zij zijn de toekomst van de Waalse wijnbouw !